הפנים היפים של הארץ

יונתן אוריך אתר הגבורה, אתר דובר צה"ל 17.12.09
הפנים היפים של הארץ


שנה לאחר "עופרת יצוקה", צה"ל מצדיע לגיבורי המבצע. מפקד פיקוד הדרום, האלוף יואב גלנט, העניק לשמונה מפקדים וחיילים צל"שים, על פעילותם המיוחדת במהלך המבצע. האלוף גלנט: "אתם מהווים מגדלור ערכי ומודל לחיקוי עבור חיילים ומפקדים היום, ובדורות הבאים"



מבצע "עופרת יצוקה" החל ב-27 לדצמבר, כשמדינת ישראל חדלה הבלגה בת 8 שנים, במהלכה כמיליון מאזרחי המדינה נמצאו תחת איום הרקטות. במהלך 22 ימי הלחימה, פעלו כוחות צה"ל, בזרועות השונות, בשיתוף פעולה יוצא דופן. חיילים ומפקדים, בסדיר ובמילואים, נלחמו בנחישות ובמקצועיות, ברוח לחימה ויוזמה. בתנאים הקשים, תחת אש, התגלו להם הפנים היפים של הארץ.

טקס הענקת ציונים לשבח על לחימה במבצע "עופרת יצוקה" התקיים אתמול (ד'), במכללה האקדמית שבעיר אשקלון. הטקס נערך במעמד מפקד פיקוד הדרום, אלוף יואב גלנט, ומפקד אוגדת עזה, תת-אלוף אייל אייזנברג, מפקדי העוצבות והחטיבות. ראש המטה הכללי, רב-אלוף גבי אשכנזי, אישר את הענקת הציונים לשבח לאחר ששמע את המלצות הוועדה המיוחדת בראשותו של תת-אלוף קובי ברק.

הטקס נפתח בהדלקת נר חמישי של חנוכה. מדליקי הנרות היו שלושה מפצועי המבצע, כשאחד מהם הדליק את הנרות באמצעות יד ביונית אשר הושתלה במקום זו אשר איבד בקרב. לנוכח העניין, קיבלה הברכה "אשר עשה ניסים לאבותינו בימים ההם, בזמן הזה" – משמעות קיומית.

האלוף יואב גלנט, מפקד פיקוד הדרום, אמר במהלך הטקס כי "צבא ההגנה לישראל על כל זרועותיו, הוא חומת המגן המעניקה לנו את היכולת לחיות בארץ הזו, ללא מורא ופחד, תוך הגשמה, בנייה ויצירה. גם היום ניצב צה"ל על משמרתו בהגנה על מדינת ישראל ואזרחיה כנגד כל אויב וצר".

האלוף הוסיף ואמר כי "לפני שנה נדרשנו שוב לקרב כנגד ארגוני הטרור ברצועת עזה במסגרת מבצע 'עופרת יצוקה'. גם בשעת הקרבות הקשים שימשו ערכי צה"ל נר לרגלי הלוחמים והמפקדים - הנורמות המוסריות של חיילי צה"ל ראויות לשבח ולהערכה. צה"ל השיג את מטרות המבצע ומימש את יעדיו. מקץ שנים של טרור מתמשך ומתקפות כנגד תושבי דרום ישראל, נוצרה מציאות ביטחונית חדשה באזור. האויב הוכה קשות, והובהר כי לא נאפשר קריאת תיגר על נוכחותנו בחבל ארץ זה".

בהתייחסות אל מקבלי הצל"שים אמר האלוף כי "אתם, מקבלי הצל"שים, עמדתם בחוד החנית של אלפי המפקדים והלוחמים אשר נטלו חלק במבצע. בשעות הקשות ביותר, מבחן האש, עמדתם בגבורה, תוך שאתם מסכנים את חייכם למען חבריכם, לשם השגת המשימה ולמען ביטחון ישראל... בזכות אומץ לבכם, הדוגמה האישית חסרת הפשרות ונחישותכם, אתם מהווים מגדלור ערכי ומודל לחיקוי עבור חיילים ומפקדים היום, ובדורות הבאים".

ראש עיריית שדרות, דוד בוסקילה, הודה למקבלי הצל"שים ולכלל חיילי צה"ל, על פעילותם החשובה: "מכבים יש בכל דור ודור ואתם המכבים של דורנו. בחנוכה השנה, תושבי שדרות חוגגים תחת רגיעה – והתודות לצה"ל שמאפשר זאת".

נציג מקבלי הצל"שים, סמל-ראשון (במיל') מנחם ציק, הודה לאלוף ולמפקדים על קבלת הצל"ש, בשם כל מקבלי הצל"שים. הוא אמר כי הוא "נרגש ומלא גאווה. הלוחמים בעזה היו מופת לחיי אדם, רעות, דביקות במשימה וחתירה לניצחון". אך ההתרגשות הייתה מהולה בעצב, עת הזכיר סמ"ר ציק את אובדנו של מפקדו, רס"ן רועי רוזנר ז"ל, שנהרג במהלך "עופרת יצוקה" מפגיעת נ"ט. בהתייחסות אל מפקדו האהוב, אמר סמ"ר ציק כי "רס"ן רוזנר חינך אותנו לערכים וחבל על כך שהוא לא כאן כדי לראות את חייליו הולכים בדרכו. אנו שולחים מסר ברור על מוסריותו של צה"ל. בימים אלה המדינה עומדת מול מבחנים קשים, אך אני בטוח שלתושבי מדינת ישראל על מי לסמוך".

צל"ש אלוף פיקוד הדרום

אלוף פיקוד הדרום, האלוף יואב גלנט, ציין לשבח שלושה לוחמים יוצאי דופן מ"עופרת יצוקה".

הראשון שבהם הוענק לרס"ן ד"ר אלכסנדר קטייב, אשר שימש במהלך המבצע כרופא במחלקת הרפואה הגדודית של גדוד 'גדעון'. כיום, משמש רב-סרן ד"ר אלכסנדר קטייב כמפקד מרכז רפואי אזורי בעיר ירושלים. במהלך מבצע "עופרת יצוקה" (5 בינואר 2009), פעל גדוד 'גדעון' של חטיבת גולני בצפון רצועת עזה. במהלך הפעילות נורה פגז בשוגג מטנק צה"ל אשר היה בפעילות מבצעית באזור, ופגע במבנה בו שהו לוחמים מהגדוד. מפגז זה נפגעו חיילים רבים ומפקדים, ביניהם מפקד החטיבה ומפקד הגדוד.

מיד לאחר הפגיעה, הוזעקה למקום מחלקת הרפואה הגדודית, ששהתה סמוך למבנה ועימה רב-סרן ד"ר אלכסנדר קטייב, שמונה עם תחילת המבצע, לרופא נוסף בגדוד 'גדעון'. קטייב, נטל אחריות על המתרחש, פיקד על הכוח הרפואי וביצע פעולות מצילות חיים ברבים מהנפגעים - כולן תחת אש. כמו כן, קטייב היה אחראי על פינויו וטיפולו של פצוע אנוש מהאירוע ובכך הציל את חייו. בתום הפינוי, שב קטייב למחלקת הרפואה והמשיך בתפקידו עד לסיום המבצע. קטייב אמר כי מה שמניע אותו הוא "המפגש בין הרופא לבין אמו של החייל, לאחר הפעילות. זה יכול להיות פחד נוראי וזו יכולה להיות שמחה גדולה, על כך שהבן חזר הביתה בשלום ובחיים".

צל"ש נוסף הוענק לסגן אפרים תהילה, אשר שירת כסגן מפקד פלוגה ביחידת "אגוז" של חטיבת "גולני" בזמן המבצע וכיום חניך במכללה לפיקוד טקטי. ב-1 בינואר 2009, סרקה פלגה בצוות החוד מבנה שממוקם בפאתי שכונת עזת-עבד-רבו, בצפון שכונת סג'עייה ברצועת עזה. במהלך הסריקה נפתחה אש לעבר הכוח ממנה נהרג מפקד הצוות סגן עומר רבינוביץ' ז"ל. תהילה, שהיה באותה עת בכוח האחורי בבית, חתר למגע למקום פגיעתו של סגן עומר רבינוביץ' ז"ל ונתקל במחבל פנים-אל-פנים. תהילה איגף את המחבל דרך מרפסת תוך שהוא מטפס על מרזב הבית, עד שהגיע לדלת האחורית של החדר בו נמצא המחבל, השליך רימון והרגו. סגן תהילה אמר כי "אדם שיש בו ענווה ויכולת להפקת לקחים, לעולם יצליח להשתפר ולהשתלם – וזו גדולתו של הצבא".

צל"ש אחרון מאת האלוף הוענק לסמ"ר (מיל') מנחם ציק, ששירת כחובש בגדוד "חרוב" של חטיבת "כפיר" בזמן המבצע והשתחרר משירות סדיר ביולי 2009. ב-8 בינואר 2009, השתלט גדוד "חרוב" על שטחים שולטים על ציר מרכזי באזור כיסופים. בתום ההתקפה התמקם מפקד הפלוגה המסייעת, רב-סרן רועי רוזנר ז"ל, עם חייליו בין שני בתים ששימשו להם למחסה. לעבר הכוח נורו מספר טילי אָר-פִּי-גִ'י ונפתחה אש מקלעים. מירי זה נפגעו רב-סרן רועי רוזנר ז"ל ושלושה מחייליו.

סמ"ר ציק, חובש בפלוגה, רץ תחת אש וחתר למקום בו נפגע הכוח, מבלי שקיבל פקודה לבצע זאת. ציק טיפל במפקד הפלוגה שנפצע קשה והנחה את שאר הלוחמים על דרך הטיפול בפצועים האחרים. ציק הוביל את הכוח הנפגע ממקום האירוע לתחנת האיסוף הגדודית. על-אף הנחיית הרופא, סירב לעלות לכלי הפינוי ורץ חזרה לנקודת האירוע כדי לטפל בשאר הפצועים.

צל"ש מפקדי העוצבות

מפקד עוצבת "האש", תא"ל רוני נומה, העניק ציון לשבח לסמ"ר (מיל') עופר צהרי אשר שירת כלוחם בגדוד "פתן" של חטיבת הצנחנים בזמן המבצע והשתחרר במרץ  2009. ב-14 בינואר 2009, סרק גדוד "פתן" את שכונת סלאטין בעיירה ג'באליה, בצפון רצועת עזה. במהלך הסריקה, אירעה היתקלות במהלכה נפגעו מפקד הגדוד, מפקד פלוגת החוד ושני חיילים נוספים. לאחר ההיתקלות, קיבלה מחלקת הפטרול, משימה להתמקם במבנה סמוך ולהעניק חיפוי למבנה שבו שהו הנפגעים. סמ"ר צהרי התמקם בעמדת החיפוי באחד החדרים במבנה, אך הרגיש כי אף על פי שדווח כי המבנה מאובטח, ישנם סימנים המעידים כי הוא לא נסרק כראוי ועל כן ביקש ממפקדו לסרוק מחדש את הקומה בה נמצא הכוח. במהלך הסריקה נתקל צהרי במחבל שפתח לעברו באש מטווח אפס. סמל-ראשון צהרי הכין רימון, זרק אותו לעבר החדרון והרג את המחבל. סמ"ר צהרי אמר כי "במהלך המבצע הצלחנו למנוע ממחבלים לשגר קסאמים על יישובי ישראל. זו מלחמת אין ברירה – אם המחבלים הללו היו שורדים, הקסאמים היו ממשיכים לפגוע בנו".

מפקד עוצבת "געש", תא"ל אייל זמיר, העניק ציון לשבח לסרן מוטי איפלח, אשר שירת במהלך המבצע כפרמדיק בגדוד "סער" של עוצבת השיריון "ברק". ב-14 בינואר 2009, במהלך פעילות של כוח מחטיבת הצנחנים במחנה הפליטים שאטי בצפון רצועת עזה, נכנס הכוח  לבניין. מטען הופעל לעבר הכוח ממנו נפגעו מספר לוחמים, ביניהם פצוע אנוש, סגן-משנה אהרון קרוב. איפלח, פרמדיק בגדוד "סער", הגיע למקום האירוע, מצא את הנפגע שהוא בעל פציעה חמורה בגפיים ובפנים ופעל בנחישות ובמקצועיות להצלתו, תוך שהוא מבצע פעולה לפתיחת נתיב האוויר של הפצוע, בתנאים קשים. אלמלא פעולה זו, לא היה הפצוע שורד את פציעתו. החלטתו של איפלח לבצע את הפעולה ואופן ביצועה בתנאים קשים הביאו לידי הצלת הפצוע. איפלח פינה את הפצוע ברכב משוריין והמשיך להנשימו עוד 40 דקות עד להגעה למנחת המסוקים. סרן איפלח אמר "תנו לנו לצאת, להגן על הבית. זו אינה קלישאה – תנו לצה"ל לנצח ולהחזיר לתושבי הדרום את השקט הנפשי שלהם".

צל"ש מפקד בסיס תל נוף

מפקד בסיס תל נוף, תא"ל עמיקם נורקין, העניק ציון לשבח לרב-סמל במילואים זיו (שם משפחתו אינו הותר לפרסום) אשר שירת בשירות מילואים כפרמדיק מוטס של יחידת החילוץ וההצלה של חיל-האוויר. ב-14 בינואר 2009, נכנס כוח של חטיבת הצנחנים לבניין באזור מחנה הפליטים שאטי. מטען הופעל לעבר הכוח ממנו נפגעו מספר לוחמים, ביניהם פצוע אנוש, סגן-משנה אהרון קרוב. מסוק פינוי שהוזנק הגיע לשטח וחבר לכוחות. הפצוע הועלה למסוק ויחד עימו פונו עוד שלושה לוחמים פצועים של הכוח בדרגות פציעה שונות.

זיו, פרמדיק מוטס במילואים ביחידת החילוץ וההצלה של חיל-האוויר, ביצע בפצוע פעולה כירורגית של החדרת צינורית הנשמה דרך חתך בצוואר, זאת לאחר התייעצות עם הרופא המוסק ותוך גילוי נחישות ומקצועיות - וכל זאת תוך כדי טיסה מבצעית במסוק. זיו ביצע את הניתוח בשלמות תוך הפגנת מקצועיות רבה, והביא להצלת חיי הפצוע, הנמצא במילים אלו, בריא ושלם, בתהליך שיקומי. זיו אמר כי "ברגע האמת, כשחייל נמצא בסכנה, אנו נדרשים לסכן את עצמנו מבלי להסס, כדי להביא אותו הביתה בשלום".

צל"ש מפקדי החטיבות

מפקד חטיבת גבעתי, אל"מ מוני כץ, העניק ציון לשבח לסגן נדב מוסא אשר שירת כסגן מפקד הפלוגה המבצעית של גדוד "שקד" של חטיבת "גבעתי" בזמן המבצע, וכעת הינו חניך במכללה לפיקוד טקטי. ב-15 בינואר 2009, במהלך סריקות של גדוד "שקד" במבנה רב-קומות בשכונת תל אל-הוא, נתקל הכוח במחבלים בקומה הראשונה של המבנה ונפתחה אש לעבר הכוח, מחוץ למבנה ומתוכו. במהלך הקרב קפצו שני מחבלים מהקומה הראשונה, תוך ביצוע ירי אל עבר הרכב הממוגן בו שהה הכוח בפיקודו של מוס, אשר יצא מהרכב הממוגן, נעמד עליו כשהוא ללא מיגון, ירה במחבל והרגו - תוך חירוף נפש וסיכון אישי. סגן מוסא אמר כי "צה"ל הוכיח במהלך המבצע שהוא צבא מוסרי, שיודע להסתער קדימה, גם כשהוא נדרש לשמור על ערכיות. אשרי העם שיש לו צבא כזה".

מפקד חטיבת הצנחנים, אל"מ אהרון חליוה, העניק ציון לשבח לסמל-ראשון (מיל') זיו דניאלי אשר שירת כמפקד כיתה בגדוד "פתן" של חטיבת הצנחנים בזמן המבצע והשתחרר באוגוסט 2009. ב-14 בינואר 2009, סרק גדוד "פתן" את שכונת סלאטין בעיירה ג'באליה בצפון רצועת עזה. במהלך הסריקות נתקל כוח מפלוגת החוד במחבלים בתוך מבנה. חוליית החוד הראשונה בפיקודו של מפקד המחלקה, סגן עומר דורי, נתקלה במחבל, ובעקבות חילופי האש נפגע מפקד המחלקה. דניאלי, שהיה ממוקם עם כיתתו מחוץ למבנה, הבין שמתנהלת היתקלות בתוך הבית וכי הקשר עם החוליה נותק, חתר למגע מול המחבלים וחבר תחת אש למפקד המחלקה, טיפל בפציעתו וניהל חילופי אש עם המחבלים. סמ"ר דניאלי אמר כי "הצל"ש אינו שלי, אלא של חבריי, לוחמים ומפקדים כאחד. הצל"ש הזה שייך לכולנו, לכל מי שהשתתף במבצע הזה". 

מקור הידיעה



הוספת תגובה
  מגיב אנונימי
שם או כינוי:
חסימת סיסמה:
  זכור אותי תמיד במחשב זה

כותרת ראשית:
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה לטוקבק שלי
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה למאמר הזה