האיש ששתק: סיפורו של הטייס הבכיר ביותר שנפל בשבי

אלישיב רייכנר אתר הגבורה, מקור ראשון, 27 במאי 2017
אבי לניר

אבי לניר


הוא הגיע מבית ימני, היא מהשמאל, ובכל זאת האהבה פרחה בין הטייס אבי לניר למיכל אשתו. ספר חדש על תולדותיו של השבוי הבכיר ביותר של חיל האוויר, שנרצח בידי הסורים במלחמת יום כיפור, מסביר איך אפשר לגשר על הפערים הפוליטיים גם בין הקצוות הכי רחוקים



בבתי  הקברות הצבאיים ברחבי ישראל מסייר כבר למעלה מעשרים שנה מדריך הסיורים  והחוקר אלידע בר-שאול, ומספר את סיפורי הלוחמים שמתחת לאבן. כמי שמגלה עניין דווקא בנופלים המוכרים פחות, מושכים את תשומת לבו של בר-שאול קברים שאינם נפקדים ביום השנה, ושנר זיכרון אינו דולק בהם בתאריך הנפילה. 

אחד הקברים הללו הוא קברו של סגן-אלוף אבי (אברהם) לניר, מפקד טייסת 101 שנפל בשבי במלחמת יום הכיפורים - טייס הקרב הישראלי הבכיר ביותר שנפל אי פעם בשבי  האויב. הוא עונה למוות בידי הסורים כשסירב למסור את סודות המדינה שהיה אמון עליהם, ולאחר מותו הוענק לו עיטור העוז. בר-שאול החל לחקור את סיפורו של לניר, ומצא שם לא רק סיפור אישי של דמות הרואית בחיל האוויר, אלא גם סיפור משפחתי מרתק, שמסכם תקופה סוערת בתולדות הקמת המדינה. 

התאריך שנרשם על קברו, י"ז בתשרי, הוא לא יום נפילתו אלא יום הפלת מטוסו ונפילתו בשבי. לפי נורית לניר, בתו של אבי לניר, ריבוי התאריכים אינו הסיבה לכך שהמשפחה אינה עולה לקבר. "בסופו של דבר זו אבן. הוא לא נמצא שם", היא אומרת. "כשהיינו ילדים היינו הולכים להר הטייסים (אתר ההנצחה המרכזי של חללי חיל האוויר בהרי ירושלים - א"ר) והיו גם אזכרות, אבל התמונות והסיפורים חיים הרבה יותר. הבן שלי כתב לא מזמן עבודה לבית הספר על אישה גיבורה שלחמה במחתרת ההולנדית. מהעדות שלה הוא בחר את המשפט: 'אל תזכרו אותי במותי, זכרו אותי בחיי'. כשאמא שלי דיברה עליו בילדותנו וכשאנחנו מדברים עליו היום, זה מחייה אותו בסיפורים ובתמונות יותר מכל עלייה לקבר". 
 
צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
אלידע בר שאול ליד קברו של לניר צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

את הסיפורים המשפחתיים הללו – על הוריו של לניר ועל משפחת אשתו, על התקופה של טרום המדינה ושנותיה הראשונות ועל הקריירה הצבאית של הטייס - אסף בר-שאול לספר מהודר, "אדם מול שמיים", שיצא לאור לאחרונה בהוצאת ספריית משעול ומכון שלמה אומן. בר-שאול כתב את הספר בעזרת כמה תחקירנים, אך המנוע העיקרי להוצאת הספר היה בנו של אבי לניר, נעם, יזם הייטק מוכר, בעל שליטה ומנכ"ל בחברת "ליוורמור השקעות", וגם פילנתרופ לא קטן. 

"נעם פנה אליי לראשונה לפני כמה שנים, כששמע שאני מדבר על אביו בסיורים ובהרצאות", מספר בר-שאול. "אני מספר על לניר בעיקר בסיורים בהר הרצל, אבל נעם יצר איתי קשר דווקא אחרי סיור שהעברתי לחיילים במקום אחר, בהזמנת מח"ט צנחנים דאז אלוף אהרון חליוה. זה היה סיור על הרב אריה לוין. דיברתי על צאצאיו של הרב, ובהם גם הרב דוד לוין, נכדו, שהתגייס לצה"ל עם כיפה שחורה, היה רב בחיל האוויר והפך לימים לקצין הנפגעים הראשי של החיל. סיפרתי על הקשר המיוחד שנוצר בין הרב לוין למשפחת לניר בעקבות נפילתו של אבי. כבר במהלך הסיור חליוה התקשר לנעם לניר, וסיפר לו שדיברתי על אביו. נעם התקשר, שאל מה אני עושה, אמר לי שזה מעניין ושאולי פעם נעשה סיור. בזה זה נגמר". 

בפעם השנייה נוצר הקשר ביוזמת בר-שאול. לפני כארבע שנים הוא החל בכתיבת ספר שמקבץ סיפורי גבורה של לוחמי צה"ל במלחמות ישראל, ואחד הפרקים הוקדש לסיפורו של לניר. בר-שאול פנה לנעם בהצעה לתמוך בהוצאתו של הספר. נעם קרא את הפרק שהוקדש לאביו, התלהב ושלח את בר-שאול להמשיך את התחקיר ולהפוך את הפרק לספר עצמאי. בר-שאול שינה את תוכניותיו, הקפיא את ספרו על הגיבורים, והחל לחפור יותר בתולדות משפחת לניר. ושם, דור לאחור, הוא גילה אוצרות: משפחת לניר, התברר לו, הקימה גשר בין שני מחנות פוליטיים עוינים, בסיפור שמערב היסטוריה ואידאולוגיה, עבר ועתיד. 
מבית"ר אל הבריגדה

אבי לניר גדל במשפחת לנקין, שהשתייכה לתנועה הרוויזיוניסטית. אביו יעקב היה חבר פעיל באצ"ל ומפקד פלוגת בית"ר בהרצליה. דודו של אבי, אליהו לנקין, היה מפקד אצ"ל בירושלים, ושמו נודע כשפיקד על אלטלנה, אניית הנשק של הארגון, שהוטבעה בהוראת ראש הממשלה הראשון דוד בן-גוריון. "על אליהו לנקין, דודו של לניר, נכתב לא מעט", מספר בר-שאול. "אבל על אביו, יעקב לנקין-לניר, לא נכתב כלום. לא תמצא עליו כלום ברשת". 

מנגד, רעייתו של לניר מיכל גדלה במשפחה מפא"יניקית. אביה, צבי ברזילי, היה סגן ראש עיריית חיפה, העיר האדומה, מטעם מפלגת אחדות העבודה. דודה, אריה פולונסקי, היה חבר ההגנה ושירת במשטרת המנדט הבריטי. הוא נרצח בידי אנשי אצ"ל לאחר שנחשד על לא עוול בכפו בהלשנה על חברי הארגון. הרקע המשפחתי-פוליטי הזה עשוי להסביר מדוע אחת השאלות הראשונות ששאלה מיכל את לניר, לאחר היכרותם, הייתה "מאיזו מפלגה אתם". הקשר בין השניים דרש התגברות על משקעים. 

בר-שאול הקדיש חלק ניכר מספרו לתיאור מאבקי ההגנה ואצ"ל בשנות השלושים והארבעים. "אבי לניר נולד ב-1940 בצריפי פלוגת בית"ר בהרצליה", הוא מספר. "באוגוסט באותה שנה, 450 קיבוצניקים הסתערו שם בקלשונים ובכלי עבודה על עשרות אנשי בית"ר חפים מפשע. התברר כי האירועים הללו כמעט הביאו להירצחו של אבי הקטן, בן שבעה חודשים בלבד. מצאתי את העדויות של הוריו במשטרה הבריטית אחרי הלילה שבו הותקפו בידי אנשי הקיבוצים. מלכה, אמו, סיפרה איך השליכו אבנים על הצריף שלהם ואיך היא הלכה מיד ולקחה בידיה את אבי התינוק". 
 

צילום: מתוך האוסף המשפחתי
מיכל ואבי לניר ביום נישואיהם צילום: מתוך האוסף המשפחתי

יעקב, אביו של לניר, היה בהרצליה מאז 1932. "הוא היה מארבעת הראשים של פלוגות בית"ר. עניין אותי לדעת איך חווה האב את רצח ארלוזורוב בשנת 1933, ומצאתי עדות על מטר אבנים שהושלך עליהם בהרצליה בסוף השבוע שבו אירע הרצח, ועל הקריאות 'רוצחים' שנקראו כלפיהם". 

ההתנגשויות בין אנשי ההגנה לאנשי אצ"ל בהרצליה, לדברי בר-שאול, היו רק חלק מסיפור שלם של "התעללות וסגירת ברזים לאנשי בית"ר, והשתלטות של אנשי ההסתדרות על המדינה". מסכת ההתעללויות הפוליטית הזו הייתה יכולה לגרום ליעקב לנקין ולמשפחתו, יחד עם אבי, לרדת מהארץ. "אבי לניר לא היה גדל בישראל אם אבא שלו היה קצת יותר חלש, והם היו קמים ועוזבים בעקבות האירועים", אומר בר-שאול. "זה נכון, אגב, גם בנוגע לבנימין נתניהו. מי שיצר את ביבי שיודע אנגלית אמריקאית הוא אותו דור שלחץ על אבא שלו, בן-ציון, ללכת לארה"ב. היו הרבה רוויזיוניסטים שירדו מהארץ. אם במשך תשע השנים הקשות בהרצליה יעקב לנקין היה אומר 'די', הם היו יורדים מהארץ. אבל הם התעקשו להמשיך". 

לנקין עצמו דווקא כן עזב – אבל עזב כדי לחזור. "אחרי שפרצה מלחמת העולם השנייה לנקין התגייס לבריגדה והלך לחמש שנים באירופה, כדי לשמור על הילד שלו. כשחזר הוא חיפש לעצמו פרנסה, וזה עדיין היה מסובך מאוד, כי הם היו מזוהים פוליטית. מזל שהיו אנשים כמו חיים לסקוב, שהכיר אותו בבריגדה וצירף אותו, למרות העבר הבית"רי, להדריך בקורס הקצינים הראשון של ההגנה. 

לסקוב העדיף את אלו ששירתו בצבא הבריטי על פני הפלמ"חניקים, כי הוא רצה להקים צבא". בהמשך סלל לעצמו את הדרך למעלה בנתיבי שירותי הביטחון של ישראל, וסלל לעצמו דרך למעלה. "זה לא סיפור שגרתי, שמישהו שמסומן כאצ"לניק מתגייס לבריגדה, חוזר והופך להיות בכיר בשב"כ", אומר בר-שאול. 

קרב שמאל-ימין

הפרקים העוסקים במשפחתו של לניר מחולקים בספר ל"צד ימין", המספר את סיפור משפחת לנקין-לניר הבית"רית, ו"צד שמאל", המספר את סיפור משפחות ברזילי-פולונסקי המפא"יניקיות, שמהן הגיעה מיכל. כל קורא יבחין מיד שצד ימין זוכה להרבה יותר עמודים בספר. "כבר שאלו אותי למה יש פה כל כך הרבה על הימין. התשובה הפשוטה היא שהצד הזה הוא המשפחה של אבי, ושהדברים מעולם לא נכתבו. אבל אני מוכרח לומר שאני משוכנע שגם אם הייתי מקדיש את אותו מספר עמודים לשני הצדדים, עדיין היו שואלים אותי למה כתבתי כל כך הרבה על הימין. אנשים לא רגילים לכך שכותבים על הימין. באחת מסדרות הסיורים שלי, שכוללת עשרה סיורים, אני מעביר שישה סיורים על הפלמ"ח בלי לומר מילה על אצ"ל ולח"י, ואז, כשאני מעביר סיור אחד עליהם, אחרי עשר דקות של סיור אנשים כבר שואלים אותי למה אני לא מדבר על הפלמ"ח". 

בצד שמאל של הספר, בר-שאול לא עשה הנחות לאצ"ל כשכתב את סיפור הירצחו של אריה פולונסקי, דודה של מיכל לניר, בידי אנשי הארגון. "עלה לי בדמים לכתוב שאצ"ל טעה בסיפור של פולונסקי, אבל הוא טעה, וכתבתי את זה ללא כחל ושרק". 

מי שיחפש סימנים לעמדותיו האידיאולוגיות של בר-שאול, שנחשב למומחה בתולדות המחתרות, ימצא אותן בחלק מההערות המופיעות בתחתית העמודים לאורך הספר. למשל, כשהוא כותב על קצין המבצעים של אצ"ל, איתן לבני, הוא מציין שבתו היא ציפי לבני - "שרת החוץ והמשפטים לשעבר, ויו"ר נודד של סיעות שונות". הוא מסביר ש"מכיוון שאיתן לבני מובא בספר בציטוט, צריכים להזכיר את ציפי לבני דווקא על רקע הדעות של אבא שלה". 
 

צילום: מתוך האוסף המשפחתי
אבי לניר עם ילדיו צילום: מתוך האוסף המשפחתי

הספר של בר-שאול עושה צדק היסטורי עם מחנה הימין כשהוא מתעד את ההסתה הפוליטית משמאל לפני הקמת המדינה. הרוויזיוניסטים נרדפו בידי אנשי ההסתדרות והודרו ממקומות העבודה. לא פעם הם כונו "נאצים": בן-גוריון אף כינה את זאב ז'בוטינסקי "ולדימיר היטלר". בהתקפת הקיבוצניקים על אנשי בית"ר בהרצליה ב-1940 נפצעו רבים, ונרצח חבר בית"ר אליהו שלומי. "כולם יודעים להזכיר את רצח ארלוזורוב, אבל כמה יודעים לספר מי היה אליהו שלומי ומה קרה לו? כמה אנשים יודעים שבעקבות רצח ארלוזורוב הושתק הדיון על החלוקה הלא הוגנת של הסרטיפיקטים, שהיה אמור להתקיים בקונגרס ה-18? עד היום לא יודעים מי רצח את ארלוזורוב. אפשר כבר להתחייב מי לא רצח, אבל כולנו יודעים מי הואשם". 

בר-שאול משוכנע שהפרקים ההיסטוריים, שחושפים את עומק האיבה בין המחנות הפוליטיים בשנים שקדמו להקמת המדינה, מכניסים לפרופורציה את המתח הפוליטי הנוכחי בחברה הישראלית. "שלא ימכרו לנו שפעם היה כאן טוב והיום רק רע. כל ה'לא תקין' שיש היום היה גם בעבר, בצורה אחרת, ובכל זאת קמנו והמשכנו, למרות נבואות זעם ונבואות איוב. הסיפור של משפחת לניר מוכיח שאפשר לצאת מהמצב הזה גם לאהבה. מעבר לצדק ההיסטורי שבתיאור הפרטים, יש פה מסר שאומר שלמרות הקשיים צריכים לקום ולהרים את העיניים. 

"הטייס יפתח ספקטור, שמוזכר בספר, כתב באוטוביוגרפיה שלו שאמו, לפני מותה, אמרה לו שהיא מודאגת מאוד מעתיד המדינה. בן-גוריון חשב שאם הוא לא יהיה ראש ממשלה אז המדינה לא תוכל להתקיים. המציאות מוכיחה אחרת. גם היום לא צריכים להיבהל, וגם אם יש כמה עשבים שוטים או תפוח רקוב לא מחדשים את הדרכון ועוזבים את הארץ אלא מרימים את הראש ונוסקים מעלה". 

בר-שאול מודע היטב לכך שספרו מאיר באור לא מחמיא, בלשון המעטה, את התנהלותו הפוליטית של בן-גוריון. "הוא מוזכר אצלי לחיוב בעמודים הראשונים של הספר. אני יודע מי היה האיש ומה היו יכולותיו", הוא אומר. "עם זאת, אני מתנגד למחשבה שהכול היה דמוקרטי בתקופתו. ההיסטוריונית פרופ' אניטה שפירא סיפרה לא מזמן בתוכנית טלוויזיה שבן-גוריון לא ראה בעיה בכך שהרביצו לבית"רים, בניגוד למורו ברל כצנלסון, שתמונתו עמדה על שולחנו. כצנלסון אמר לבן-גוריון לא לרדוף את הבית"רים, ובן-גוריון חשב שהוא מבין טוב יותר מהמורה שלו. 
 
צילום: מתוך הסרט בן גוריון, אפילוג
דוד בן-גוריון צילום: מתוך הסרט בן גוריון, אפילוג

"ועדיין, אם היו גוזרים עליי ללכת להקים מדינה על אי בודד בעזרתם של עשרה בעלי תפקידים, ברור לי שהייתי בוחר בבן-גוריון כפוליטיקאי שייצור לי פוליטיקה מגויסת. בן-גוריון היה אבי אבות הפוליטיקאים, רק היה צריך לוודא שלוש פעמים ביום שהוא מבין שאתה בצד שלו, כי אם לא - הרשת הייתה נופלת עליך. הוא רתם את כל יכולותיו כדי להשליט את דרכו, וגם את הדמוקרטיה הוא רתם לצרכיו. הוא לא היה מושחת אלא סגפן. הוא היה ציוני, אבל הציונות מבחינתו הייתה הציונות שלו, עם דגלים אדומים. מי שלא היה איתו היה נמחק". 

מלאכים בשמי דמשק

כמובן, בלב הספר מוצגת דמותו הייחודית של אבי לניר עצמו. הוא התגייס לצה"ל בפברואר 1959, והתנדב לקורס טיס. כבר בשלבים הראשונים משך את תשומת לב מפקדיו, ואלה תיארו אותו כבחור ישר, אמין, אציל וצנוע. בבית הספר לטיסה הכיר את מיכל, שהייתה מדריכת סימולטור. כשסיפרה לאמה על החבר החדש, אמרה מיכל שיש לו שתי מגרעות איומות: הוא יהיה טייס, והוא מבית רוויזיוניסטי. 

כשסיים את קורס הטיס בסוף 1961 שובץ לניר בטייסת 105 של הסופר-מיסטר, מטוס הקרב המתקדם ביותר אז בחיל האוויר. פחות משנה אחר כך הוא נשא את מיכל לאישה. לחתונתם הגיעו שר העבודה יגאל אלון ופעילי אחדות העבודה מצד הכלה, ואנשי תנועת חירות וחברי כנסת מהימין מצד החתן. 

לניר עבר הכשרה כמדריך טיסה, והופקד על השלב המתקדם של קורס הטיס. אחד מחניכיו הראשונים היה הרצל בודינגר, לימים מפקד חיל האוויר, שתיאר אותו כ"מדריך אהוב ואדם אהוב". באפריל 1963 יצא לניר עם חניכו מאיר זייטל לטיסת לילה במטוס האימונים צוקית (פוגה-מגיסטר). בדרכו לנחיתה פגע בהם מטוס קרב-הפצצה מסוג ווטור, והם נאלצו לנחות נחיתת חירום. המטוס התרסק לתוך מטע אבוקדו של קיבוץ גבעת-ברנר. זייטל נהרג במקום, אך לניר נחלץ בנס עם חבלות ברגליו. זה היה המקרה הראשון שטייס הצליח להיחלץ בחיים מהתרסקות בדגם המטוס הזה, שאין לו כיסא מפלט. 

שנה לאחר מכן בחר לניר להרחיב את אופקיו ולצאת ללמוד הנדסת אלקטרוניקה בטכניון. הוא היה אחד הטייסים הראשונים שיצאו לשנים של לימודים מחוץ לחיל האוויר, והצליחו לחזור לתפקידים מרכזיים בו. באפריל 1967, חודש לפני פרוץ מלחמת ששת הימים, היה לניר אחד מהטייסים שלחמו ביום הקרב האווירי מעל הרמה הסורית. הוא וחבריו הפילו שישה מיגים סורים. מטוס המיראז' של לניר חזר לבסיס שחור מפיח: בטיסה הוא חלף דרך הלהבה שפרצה מהמיג הסורי שהפיל. הקרב זכה בעיתונים שלמחרת לכותרת "יומו הגדול של חיל האוויר", והסיפור האישי של לניר זכה להיקרא "פרשת המיראז' השחור". 
  

צילום: לע''מ
מטוסי קרב במלחמת יום כיפור צילום: לע''מ

כחודש אחר כך השתתף לניר ב"מבצע מוקד" שפתח את מלחמת ששת הימים, ובו תקף חיל האוויר הישראלי את שדות התעופה של מדינות ערב והשמיד את חילות האוויר שלהן. ארבעה חודשים לאחר המלחמה נולד נעם, בנו הבכור. 

ב-1969 סיים לניר את לימודיו והתמנה לסגן מפקד טייסת הסופר-מיסטר 105 בבסיס חצור, בעיצומה של מלחמת ההתשה. הוא המשיך לצאת לגיחות מבצעיות, ובאחת מהן חיסל משאית מצרית עמוסת ציוד צבאי. לבסיס הוא חזר במטוס מנוקב, כתוצאה מפיצוץ התחמושת שהייתה במשאית. 

תפקידו הבא היה ראש מדור אימונים אוויריים במחלקת ההדרכה של החיל. באוקטובר 1970 נולדה לו ולמיכל בתם נורית. שנה אחר כך מונה למפקד טייסת המיראז'ים 101, שפעלה בבסיס חצור. בתפקידו זה הוטל עליו לקלוט את מטוסי הנשר, מטוסי הקרב הראשונים שיוצרו בארץ. בתפקיד הזה כיהן לניר גם במלחמת יום הכיפורים. 

ביום השביעי למלחמה יצא לניר לארבע גיחות אוויר, ובאחת מהן הפיל מטוס מיג בשמי קוניטרה שברמת הגולן. גם למחרת הוא יצא לגיחות, ובאחת מהן פגע טיל סורי במטוס המיראז' שלו, והוא נאלץ לנטוש את המטוס. הרוח המערבית סחפה את המצנח של לניר לשטח הסורי. בנחיתתו הוא נחבל ברגליו ונתפס בידי הכוחות הסורים. כסגן-אלוף ומפקד טייסת, הוא היה הקצין הבכיר ביותר שנפל בידי הסורים; בתור מהנדס אלקטרוניקה שהשתתף בטיסות ניסוי בדגמי מטוסים מתפתחים הוא גם הכיר את הטכנולוגיה המתקדמת ביותר בחיל, ונחשף לחומרים מסווגים בתחום החימוש. הצנזורה הצבאית התירה לומר שלניר "ידע כנראה את סודות הנשק שישראל מעולם לא הודתה בקיומו". 

שלושה חודשים אחרי שנפל לניר בשבי נחת בישראל מזכיר המדינה האמריקאי הנרי קיסינג'ר, והביא בידיו את רשימת שבויי צה"ל המוחזקים בסוריה. אבי לניר נעדר מרשימת השבויים החיים, ולאנשי חיל האוויר היה ברור שלניר נרצח כשסירב לחשוף כל פיסת מידע. ביוני 1974 הוחזרה גופתו ארצה בארון כשעליה סימני מכות חשמל ועצמות שבורות, ושלושה ימים לאחר מכן הוא נקבר בהר הרצל. באפריל 1976, לאחר מיצוי תחקירים של שבויים שנפדו ובדיקות מודיעיניות שאישרו את דבר שתיקתו של לניר, הוענק לו עיטור העוז. 

עוד זה מבשר

סיפורה של מיכל לניר, אשתו של אבי, הוא מהטרגיים ביותר במלחמת יום הכיפורים. שבוע לאחר שהגיעה למיכל הידיעה על נפילת בעלה בשבי הסורים היא התבשרה על נפילת אחיה, רב-סמל שרוליק ברזילי, בקרב בעמק הבכא בגולן. ברזילי היה מפקד טנק בגדוד 77, ולפני שנפל הספיק עם צוותו לחסל כעשרים טנקים של האויב. שבוע חלף, ושוב הגיע המבשר: בגזרה הדרומית, נפל בן דודה רב-סרן אריק לביא, קצין החימוש של חטיבה 35. הוא נפגע מקטיושה שנורתה לעבר כוחות החטיבה בעת שפעלה להקים "ראש גשר" בגדה המערבית של תעלת סואץ, לחדור לשטח מצרים ולהכריע את המלחמה. 

הספר על אבי לניר יוצא כמעט 44 שנים לאחר שנרצח בשבי הסורים. "דמותו של לניר נשארה בתודעה של הרבה אנשים, אבל עכשיו הדמות הזו תחזור", אומר בר-שאול. "אני מדריך לפחות פעם בשבוע בהר הרצל, וכמעט בכל הדרכה אני מגיע לחלקה שבה מימין למדרגות קבור סגן-אלוף יוני נתניהו ומשמאל למדרגות סגן-אלוף אבי לניר. אצל יוני נתניהו כולם נעצרים, אבל אני אוהב לדבר דווקא על הדמויות הלא מוכרות. אני מעריך שכ-80 אחוזים מהדמויות שאני מדבר עליהן בהר הרצל הן לא מוכרות, ובכל זאת העיניים של המשתתפים בורקות. אנשים צמאים לזה. 
 

צילום: דניאל בר און, באדיבות המשפחה
נורית לניר צילום: דניאל בר און, באדיבות המשפחה

"במשך שנים אנשים הגיבו לסיפור בשאלה 'איפה אפשר לקרוא על זה', וכשסיפרתי על 'המיראז' השחור' לא הייתה לי אפילו תמונה להראות. עכשיו אני פותח את הספר החדש ומראה לאנשים את התמונות. בשבוע של יום הזיכרון העברתי שם 11 הדרכות, למאות אנשים. אני מספר את הסיפורים על הפלת המיגים ועל תאונת הפוגה, מספר על הימין והשמאל שבמשפחה, ואנשים מתפעלים". נעם לניר מימן את הוצאת הספר אך אינו מעוניין ברווחים ממנו, והוצאת משעול מוכרת אותו למשתתפי הסיורים של בר-שאול וגם באתר האינטרנט במחיר סמלי בסך עשרים שקלים בלבד. 

נורית לניר הייתה בסך הכול בת שלוש כשאביה נפל. כיום, כשהיא אם לארבעה ילדים, היא מקווה שהספר החדש יסייע להנחיל את דמותו של אביה לילדיה ולדורות הבאים. בנה הגדול גיא, מדריך בתנועת הצופים, דיבר על סבו ביום הזיכרון השנה. "סבא שלי בטח היה שמח לדעת שנולדו לו שמונה נכדים שגדלים במדינה נפלאה, המון בזכותו ובזכות חבריו", אמר גיא. "אני מכיר טוב את סבא, ולפעמים אפילו מרגיש כאילו אני זוכר אותו בזכות הסיפורים והתמונות של אמא ושל סבתא". 

"אמא שלי אומרת שאדם חי כל עוד זוכרים אותו", אומרת נורית לניר. "אנחנו רק עוזרים לכך שזה יימשך". 

מה חידש לך הספר? 

"גיליתי דברים שלא ידעתי על המשפחה. למשל הסיפור על אבא של אבא שלי בהרצליה, עם הקיבוצניקים. לא ידעתי את זה לפרטי פרטים ולא ידעתי את חומרת העניינים. הופתעתי. מעבר להנצחה של אבא שלי, החשיבות הגדולה של הספר הוא בסיפורה של התקופה של טרום המדינה. סיפור המאבק בין אצ"ל להגנה, והמחיר ששילמנו כחברה על המאבק הזה. הקשר בין ההורים שלי הצליח, בזכות האהבה שלהם, לגשר בין הקצוות והפלגים ולבנות משפחה. אני רואה את הספר כאופטימי, כי בסופו האהבה מנצחת". 

כמו בר-שאול, גם לניר חושבת שתיאור המאבק בין המחנות הפוליטיים בעבר מכניס את המתח הפוליטי בהווה לפרופורציה. "מדברים היום על שנאה ועל פילוג בעם וקוראים לאחדות ולפלורליזם, אבל מהספר עולה שבעבר המצב היה הרבה יותר גרוע. זה לא שהיום צריכים לנוח על זרי הדפנה, ובכל זאת, יצאתי אופטימית מקריאת הספר". 
 

צילום: אריק סולטן
רבקה לניר צילום: אריק סולטן


בשנת 2003 קיימה המשפחה כינוס של רבים מאוהביו וממוקירי זכרו של אבי לניר. כשנה לאחר מכן יצא לאור סרט בבימויו של גלעד טוקטלי שסקר את סיפור חייו ונפילתו וכלל גם קטעים מהכינוס שהתקיים לזכרו. נורית לניר מסבירה מדוע העיסוק בהנצחתו של לניר החל רק כשלושים שנה לאחר נפילתו. "היינו ילדים, ואמא שלי עסקה בלגדל אותנו ולשרוד, כך שלא היה לה פנאי לעסוק בזה. היא נשארה עם שני ילדים קטנים, עבדה וגידלה אותנו ועשתה את זה מצוין. למדתי ממנה הרבה ואני מתייעצת איתה המון גם היום, במיוחד בחינוך הילדים. עכשיו יש לנו פריווילגיה לעסוק בהנצחה. זה התחיל ברובד המשפחתי, במטרה להעביר את זה הלאה לילדים, ועם הזמן ראינו שזה יכול לפרוץ את גבולות המשפחה - וזה חשוב לנו, גם בפן הפרטי וגם בפן הלאומי". 

הספר "אדם מול שמיים" נחתם בציטוטים של מיכל לניר מתוך מעט הראיונות שקיימה במהלך השנים (האחרון שבהם ניתן לפני כשנתיים, ליאיר שלג, במוסף שבת של מקור ראשון). "מיכל אומרת שאבי היה איש ימין והיא מארץ ישראל הישנה", אומר בר-שאול. "לניר אולי לא דיבר ימנית, אבל אומרים שהיו לו דעות מוצקות על כל דבר ושהוא דיבר ציונות בכל מקום שהיה. כשדברים כאלה נאמרו לפני ארבעים שנה הם נשמעו הגיוניים מאוד, אבל היום לצערי כשאתה אומר את המילה ציונות שלוש פעמים בכל מיני פורומים, אתה כבר נחשד בהטיה פוליטית. גם כשאתה מוסיף את המילה 'ארץ' למילה ישראל או מזכיר את המילה ירושלים שלוש או ארבע פעמים, אתה נחשד בהטיה ימנית. אבל לעזאזל, ציונות וארץ ישראל וירושלים הן לא של הימין ולא של השמאל, אלא שלנו, אוהבי הארץ". 

מקור הכתבה



הוספת תגובה
  מגיב אנונימי
שם או כינוי:
חסימת סיסמה:
  זכור אותי תמיד במחשב זה

כותרת ראשית:
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה לטוקבק שלי
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה למאמר הזה