האגו של המפציצים בעיראק עדיין בשחקים

אנשיל פפר הארץ 12.6.2009
טייסי המבצע לאחר חזרתם ארצה, ביוני 1981. בטור הימני, מלמעלה למטה: ישראל שפיר, אמיר נחומי, דובי יפה וזאב רז. בטור השמאלי מלמעלה למטה: אילן רמון, יפתח ספקטור, חגי כ''ץ ועמוס ידלין

טייסי המבצע לאחר חזרתם ארצה, ביוני 1981. בטור הימני, מלמעלה למטה: ישראל שפיר, אמיר נחומי, דובי יפה וזאב רז. בטור השמאלי מלמעלה למטה: אילן רמון, יפתח ספקטור, חגי כ''ץ ועמוס ידלין


שנים אחרי הפצצת הכור, טוען מפקד המבצע כי ראש אמ"ן עמוס ידלין, חתך אותו בדרך למשימה כדי להיות ראשון המפציצים בתקיפה. זהו סיפר ההפצצה על הכור בעיראק בו קיבל מפקד המשימה הטייס זאב רז את צל"ש הרמטכ"ל.



אלוף משנה במילואים, זאב רז, טייס ה-16-F שפיקד והוביל את מבצע "אופרה" - מבצע הפצצת כור הגרעין העיראקי ב-7 ביוני 1981, השבוע לפני 28 שנה - מאשים לראשונה בפומבי את מי שהיה "מספר 2" שלו במבצע, ראש אמ"ן, אלוף עמוס ידלין, בכך שבניגוד לתכנון, "חתך" אותו ביעף ההפצצה של הכור בכוונה תחילה על מנת לזכות בתהילה של מי "שהפציץ ראשון את הכור". לדבריו, ידלין מציג מאז גרסה מסולפת של המבצע ההיסטורי. חלק מהטייסים האחרים שהשתתפו במבצע חולקים על רז וטוענים שהתמרון של ידלין היה מוצדק מבחינה מבצעית.

השבוע, בעקבות פרסום במדור "היום לפני" ב"הארץ", שבו ועלו המחלוקות אשר עדיין מעסיקות את בכירי חיל האוויר, שנמשכות מאז המבצע, ועוסקות בשאלה מי היה הטייס הראשון אשר הפציץ את הכור בעיראק.

זאב רז, שכיהן בעת המבצע כמפקד טייסת 117, הטייסת הראשונה שקלטה את ה-16-F, עמד גם בראש המשלחת הראשונה של חיל האוויר שנשלחה לארה"ב כדי ללמוד את מטוס הקרב החדש לפני שהגיע לארץ. כשבחיל האוויר החלו לתכנן את מבצע התקיפה של הכור, היה רז מהראשונים שהוכנסו בסוד העניין, יחד עם קצין הניווט הצעיר של הטייסת, אילן רמון, ומילא תפקיד מרכזי בתכנון המבצע. התקיפה בוצעה על ידי שמונה מטוסים וטייסים. ל"מספר 2", מי שהיה אמור לטוס לצדו, שובץ עמוס ידלין, אז סרן ואחד מסגניו של רז.

קצינים בכירים לשעבר בחיל האוויר מספרים על היסטוריה ארוכה של משקעים ויריבויות בין רז וידלין, אבל המחלוקת לגבי תקיפת הכור מתמקדת בכדקה וחצי שחלפו מהרגע בו שמיניית מטוסי הקרב חלפה מעל אגם בחר אל-מלח, כתשעים ק"מ מערבית למטרה, ועד להפצצה עצמה. בצילומי האוויר של אזור התקיפה בהם השתמשו לתכנן את המבצע, נראה בבירור אי גדול בלב האגם. האי הזה נבחר כנקודת הציון האחרונה בדרכם למטרה, על פיו היה רז, כמוביל המשימה, לתקן את הניווט כך שיגיעו בנקודה המדויקת ביותר אל היעד.

בפועל, כשהתקרבו לאגם, לא נראה האי, תוצאה של גשמים כבדים שגרמו למי האגם לעלות ולכסות אותו. ההבדל בשטח הקשה על רז לנווט ומעט לפני שנכנס ליעף ההפצצה, הוא תיקן בפנייה רחבה יותר ממה שתוכנן במקור.

"התוצאה שהיינו קצת שמאלה מדי", הוא אומר בראיון ל"הארץ", "הודעתי בקשר ?אחד נכנס ב-overturn'. ואז מסתבר שעמוס נכנס פנימה וחתך אותי". לדברי רז, במצב הזה, היה על ידלין להמשיך אחריו באותו כיוון, להטיל את הפצצות אחריו ולחפות עליו מאחורה מפני תקיפה של מטוסי אויב או טילי קרקע אוויר. בפועל, ידלין היה זה שהטיל ראשון את שתי הפצצות - כל אחת במשקל טון - על הכור, ורז הפציץ שני. "למה לו לעשות את זה?", שואל רז כיום, "הוא היה אמור להגן על מספר 1 שלו".

לאחר ההפצצה, משכו המטוסים ועלו לגובה רב שם היו אמורים להתכנס מחדש למבנה של רביעיות ולטוס חזרה לארץ.

"אחד הדברים הראשונים ששמעתי בקשר אחרי ההפצצה היה את ידלין שאומר שהוא לא רואה אותי. לא הבנתי איך טייס כל כך טבעי ומנוסה כמוהו, שאמור היה להיות ביני לבין השמש השוקעת לא רואה אותי. ואז ראיתי אותו מערבה ממני. לא מתעסקים בשטויות כאלה כשנמצאים מעל בגדאד ויכולים להיות טילים ומיגים מסביב".

בתרגילים ובתקיפות מבצעיות, יש מקרים בהם "מספר 2" יכול לקבל החלטה להיכנס ולהפציץ לפני המוביל, אם נראה לו שיש לו הזדמנות טובה יותר לפגוע כך. אחד הטייסים שהשתתף במבצע אף אמר השבוע שבלחץ האדיר שהיה על הטייסים באותו מבצע, ניתן להבין החלטה כזאת מצדו של ידלין.

"ידלין חתך בתרגיל"

ואולם, רז משוכנע שבמצב שהיו מעל בגדאד, לא היה כל הצדקה מבצעית למעשהו של ידלין. יתרה מכך, הוא משוכנע שידלין תכנן את זה מראש ואף ניסה את המהלך באחד ה"מודלים" הרבים שביצעו הטייסים כהכנה למבצע.

"הוא תירגל את זה כבר באחד המודלים", הוא נזכר, "הוא חתך אז פנימה ופתאום אני רואה את בטן המטוס שלו. נדהמתי אבל לא העליתי את זה בתחקיר, בכל זאת הוא סגן שלי. אחר כך כשהיינו לבד שאלתי מה זה היה אמור להיות והוא רק חייך".

לדבריו של רז, מכתב שכתב לו ידלין מספר ימים לאחר המבצע שכנע אותו שסגנו עשה את זה כדי לזכות בתהילה. "מצאתי על השולחן במשרד שלי פתק מידלין בו הוא משבח אותי על התכנון וההובלה של המבצע. ואז הוא כותב שם - ?בדקתי את הסרטים (מהמצלמות שבחרטומי המטוסים, א"פ), אני הוא זה ששחררתי ראשון על המטרה, לא נורא, גם לי מגיע משהו'. אז הבנתי גם למה הוא חתך אותי ולמה אחרי זה איבדתי קשר עין אתו. אני משוכנע שהוא התכוון להיכנס להיסטוריה כראשון שהפציץ את הכור".

בשני העשורים הראשונים שאחרי מבצע תקיפת הכור, פרטים רבים הקשורים לתקיפה וכן זהות הטייסים שהשתתפו היו אסורים לפרסום מפאת בטחון שדה. אבל בשנים האחרונות, פורסמה שורה של ספרים, כתבות וספרים בהם פרטים חדשים רבים על המבצע. בחלקם, התפרסמה גרסה המציגה את ידלין באור חיובי הרבה יותר מבגרסתו של רז.

רז, שזכה בצל"ש מהרמטכ"ל רב אלוף רפאל איתן על הובלת המבצע, משוכנע שלידלין חלק בפרסומים המציגים אותו כמי שהתבלבל לפני התקיפה ואת ידלין כדמות מרכזית במבצע וכמי שהפציץ ראשון.

הספר "תמוז בלהבות" מאת העיתונאי שלמה נקדימון, שגם שימש יועץ תקשורת לראש הממשלה מנחם בגין, שהורה על המבצע, נחשב לגרסה ה"רשמית" ונכתב במעורבות מלאה של מערכת הביטחון וחיל האוויר. בספר נכתב שידלין "הקדים" את רז "ונרשם בהיסטוריה של חיל האוויר כמי שפגע ראשון בכור". בספרו הוא לא מציין שרז התעכב בשל בעיה בניווט.

העיתונאי האמריקאי רוג'ר קלייר, שראיין חלק מהטייסים, כתב בספרו "הפשיטה על הכור" כי "החמצת נקודת ההזדהות בלבלה את רז" וכי "ידלין היה מודאג. הוא הבחין שרז החמיץ את נקודת ההזדהות ופקפק בעצמו. למעשה סבר ידלין שרז לא היה במיטבו במשך כל הטיסה". הוא כותב שרז היה "מבועת" ושידלין החליט שמכיוון שיש לו מרווח זמן של כמה שניות בלבד, הוא חתך מתחת למטוס של רז וצלל מהר יותר אל הכור. על פי קלייר, כשרז הבחין בכך, הוא ביצע תמרון של לולאה כך שהוא נכנס אחרי ידלין להפצצה. רז מכחיש את הגרסה הזאת ואומר שהיא נשענת בעיקר על דבריו של ידלין.

שמונה טייסי 16-F השתתפו בתקיפה על הכור. הצעיר שבהם, האסטרונאוט אילן רמון, נהרג בהתרסקות מעבורת החלל קולומביה ב-2003. חלק מהטייסים הנותרים הגיבו בכעס על דבריו של מפקד המשימה רז ואמרו שטענותיו משוללות יסוד, ושהחלטה של "מספר 2" במשימת הפצצה לחתוך את המוביל ולהטיל את הפצצות ראשון היא שכיחה ואף נדרשת במקרים רבים ושרז מדבר מתוך כעס ומרירות ודבריו נובעים מתוך מתח אישי שבינו לידלין.

"אין כבוד בשאלה הזו"

תא"ל במיל' ישראל (רליק) שפיר אמר ש"הכתבה הזאת עושה עוול לידלין ומציגה את הדברים באור לא נכון ולא ראוי ואני מצר על כך שהדברים מתפרסמים". אל"מ במיל', חגי כץ, אמר ש"אין שום כבוד בשאלה מי תקף ראשון אלא מי הוביל את המשימה ומי שביצע את המשימה כנדרש".

תא"ל במיל' יפתח ספקטור, שהיה מפקד בסיס רמת דוד והיה מפקד הטייסים, למרות שבתקיפה עצמה לא טס כמוביל, אמר אתמול: "לא מזיזים לי הוויכוחים מי ירה קודם ומי ירה יותר טוב, וגם לא הזיז לי מעולם. סכסוכים בין גנרלים לא מזיזים לי. המבנה פגע במטרתו כמו שצריך ובשאלה מי פגע קודם אין שום עניין".

אל"מ במיל' דובי יפה ותא"ל במיל' אמיר נחומי שהוביל את הרביעייה השנייה שהתקיפה את הכור, העדיפו שלא להתייחס לטענות. מפקד חיל האוויר בעת התקיפה, אלוף במיל' דוד עברי אמר שהוא לא מכיר את הטענות.

האלוף ידלין לא הגיב בעצמו. מדובר צה"ל נמסר: "גיחת מטוסי חיל האוויר במבצע תמוז לתקיפת והשמדת הכור הגרעיני בעיראק, היתה הישג אסטרטגי יוצא דופן שעיצב את פני המזרח התיכון לדור. לאלוף משנה במילואים זאב רז חלק מרכזי בהישג זה והובלתו את המשימה ראויה לכל הערכה. איננו מוצאים טעם להשתתף בדיון ציבורי תקשורתי מקץ 28 שנים באשר לשאלה על תפקודם של משתתפי הגיחה במבנה, במשימה מורכבת ובאזור מוגן טילים ובשאלה מי ?חתך' את מי ובאיזה יעף. יש לצפות שחבריו לשירות ולנשק של האלוף ידלין יאפשרו לו להתרכז במשימות הכבדות והמורכבות הניצבות בפניו ובפני צה"ל בעת הזאת".
למקור הכתבה


הוספת תגובה
  מגיב אנונימי
שם או כינוי:
חסימת סיסמה:
  זכור אותי תמיד במחשב זה

כותרת ראשית:
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה לטוקבק שלי
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה למאמר הזה