"נמרוד נסע לצפון והרגשתי שזאת הייתה פרידה"

חופי עמוס אתר הגבורה, NRG, 1 במאי 2017
נמרוד כהן

נמרוד כהן


אריה כהן, אביו של סמל נמרוד ז"ל, הסיע אותו לתחנה המרכזית יממה לפני שנפל במהלך הניסיון לחלץ את אהוד גולדווסר ואלדד רגב. "הוא לא היה חייב להיות שם. גם תחת אש הוא רץ לחלץ פצועים"



סמל נמרוד כהן ז"ל נולד וגדל בקיבוץ מצפה שלם ליד ים המלח, שהוריו אריה ואסתי היו ממייסדיו. לנמרוד אח נוסף, דורון. נמרוד שירת בגדוד 500 נח"ל ונהרג ביום הראשון של מלחמת לבנון השנייה. 

יחד עם חבריו הוקפץ נמרוד כחלק מכוח חילוץ אל גבול לבנון, לאחר שחיזבאללה חטף את גופותיהם של שני חיילי המילואים אלדד רגב ואהוד גולדווסר. הכוח של נמרוד ספג אש שממנה הוא נהרג ושני חבריו נפצעו. בן 20 היה בנופלו. 
קיבל צל''ש ממח''ט הנח''ל. סמל נמרוד כהן ז''ל
  
נמרוד היה אז רק שנה בצבא. "הוא לא היה חייב להיות שם באותו רגע. למרות ששמר בלילה לפני הוא ביקש לצאת. הוא היה נהג נגמ"ש והנגמ"ש נתקע, ובכל זאת הוא ביקש להצטרף", מספר האב אריה. 

"גם אחרי שנפתחה עליהם אש של חיזבאללה הוא יצא מהמחסה ורץ לחלץ פצועים. אחרי שנמרוד נהרג הגיע אלינו חייל שסיפר שנמרוד הציל לו את החיים. נמרוד חטף את הרסיס במקומו", מספר האב. על התנהלותו קיבל נמרוד צל"ש ממפקד חטיבת הנח"ל. 

את שנות ילדותו העביר נמרוד שבאזור בו נולד. הוא למד בבית הספר היסודי בקיבוץ קליה ואת שנות התיכון עשה בתיכון האזורי בקיבוץ עין גדי. "הוא גדל וחי בבועה. נמרוד אהב את הקיבוץ. אהב את הטבע. הוא היה ילד שקט ומופנם", מספר אריה. 

רק בסיום התיכון עזב נמרוד בפעם הראשונה את נופי ילדותו ויצא לשנת שירות באזור חיפה. נמרוד הדריך במסגרת תנועת הנוער 'מחנות העולים', בטירת הכרמל ובקיבוצי הסביבה. "הוא מאוד נהנה ואהב את מה שעשה במסגרת השנת שירות. זה עשה לו טוב. הוא תרם מעצמו אבל גם קיבל הרבה. בהמשך הוא גם התגייס עם החברים שהדריכו אתו". 

בסיומה של שנת השירות התגייס נמרוד לנח"ל. "זו לא הייתה שאלה מבחינתו. הייתה לו אפשרות ללכת להיות עתודאי אבל הוא רצה ללכת עם החברים. וגם בצבא הוא נהנה מאוד". 

"נמרוד היה שקט, אבל כשהוא דיבר כולם תמיד הקשיבו. גם כשהיה לו קשה הוא לא ויתר אף פעם. כשלאחרים סביבו היה קשה הוא תמיד עזר, תמך. היו באים להתייעץ אתו. אחרי שהוא נהרג גילינו עליו דברים חדשים, גילינו שהוא לימד את אחד מילדי הקיבוץ מתמטיקה באופן פרטי. זה הדהים אותי".

והיה עוד גילוי שהפתיע את משפחתו של נמרוד: "גילינו שהוא היה מעשן כבד. פתאום ראינו שבכל תמונה הוא מחזיק סיגריה", צוחק אריה. 
 
צילום: דובר צה''ל
נמרוד הוקפץ כחלק מכוח החילוץ לאחר החטיפה. החזרת ארונותיהם של גולדווסר ורגב צילום: דובר צה''ל
  
הפגישה האחרונה עם נמרוד הייתה ממש יום לפני שנפל "הוא היה בחופשה בבית והסעתי אותו לירושלים לתחנה המרכזית ומשם הוא נסע לצפון. הרגשתי שזאת הייתה פרידה. דיברנו קצת על העתיד, הם היו אמורים להגיע לקו באיו"ש. דיברנו על 'פרק המשימה' שמחכה לו. הוא אמר שהוא רוצה לעשות אותו באילת. אפשר להתנדב וגם לבלות", משחזר אריה את המפגש האחרון עם נמרוד. 

חיילים המשרתים בנח"ל במסגרת של גרעיני משימות יוצאים בחלק האחרון של השירות ל'פרק משימה' שבו הם פועלים ומתנדבים במסגרת הקהילה. בסוף שבוע האחרון שבילה נמרוד בבית נערך גמר המונדיאל, שבו ניצחה נבחרת איטליה את הטורניר. "הוא היה אוהד איטליה והיה מבסוט", נזכר אריה. 

בבוקר שבו נפל נמרוד היה אריה בקיבוץ. באותה תקופה הוא שימש כגזבר המשק. "שמענו בחדשות על ההתחממות בגבול הצפון. שמענו שיש הפגזות. ושמענו שיש חטופים, אבל הם חיילי מילואים אז אתה מנסה להרגיע את עצמך. הייתה לי תחושה מסוימת שמעולם לא הרגשתי. 

"במהלך היום עוד הייתי במשק אבל בצהריים הלכתי הביתה. זה משהו שאף פעם לא עשיתי. הרגשתי לא טוב. אשתי ניסתה להשיג אותו אבל הוא לא ענה. היא הייתה צריכה לנסוע אבל התלבטה. ואמרתי לה תיסעי, מה יכול להיות? מה הסיכויים שיקרה לו משהו". 

מכיוון שאריה היה בבית הוא היה הראשון להתבשר על נפילתו של הבן, נמרוד. אחר הצהריים הגיע קצין העיר לביתם של אריה ואסתי בקיבוץ. "הורים שכולים הם תמיד האחרונים לדעת כשכולם מסביב כבר יודעים. כשהבן שלך נופל אתה האחרון לדעת. אני חושב שחצי מדינה כבר ידעה וכול הקיבוץ כבר עמד בפתח הבית שלנו. כשראיתי את קצין העיר הבנתי הכול. אתה לא צריך שיגידו לך כלום". 

אסתי, אמו של נמרוד, עוסקת בתחום הנדל"ן ואריה אביו הוא ראש המועצה האזורית מגילות ים המלח. אחרי שנים שבהן מילא שורה של תפקידים ציבוריים ועסקיים באזור, לפני כשנה וחצי נבחר אריה לתפקיד. 
 

צילום: מירי צחי
''המסר שלו היה שלום בינינו, לפני הכול''. אריה כהן, אביו של נמרוד צילום: מירי צחי
  
אריה מספר כי ההחלטה להתמודד בבחירות לראשות המועצה קשורה באופן ישיר לנפילה של נמרוד. "במשך שנים היה בי הדחף לעשות דברים משמעותיים ותורמים לקהילה, אז באופן טבעי אחרי שנמרוד נפל הרגשתי צורך לבוא ולתרום ולעשות את זה דווקא כאן בקהילה שלנו, לפתח את האזור יחד עם החברים והאנשים שאתה מכיר". 

דורון, אחיו של נמרוד, משרת כיום בצבא בחיל המודיעין וגם החלטה זו קשורה לנפילתו של נמרוד האח הגדול. "הייתה בהתחלה מחשבה שהוא יתגייס לקרבי, אבל בגלל הנסיבות והעובדה שהוא נשאר בן יחיד, הוא ויתר בסופו של דבר על השירות בקרבי ובחר בשירות במסגרת חיל מודיעין. הוא עושה תפקיד מאוד מעניין וחשוב". 
חבריו של נמרוד ממשיכים לבקר ולשמור על קשר עם המשפחה. "הם מגיעים גם לאזכרה של נמרוד וגם לטקס בקיבוץ ביום הזיכרון. זה מחמם אותנו, מחזק אותנו ונותן לנו כוחות. אנחנו זוכרים את נמרוד כל יום בשנה. יום הזיכרון הוא פחות בשבילנו ויותר בשביל להזכיר לעם ישראל שמחבק אותנו ביום הזה", אומר אריה. 

מפעלי ההנצחה לזכרו של נמרוד הם מגוונים. בקיבוץ שבו גדל נמרוד הוקמה פינת הנצחה, שבה הוצבו פסלים שפוסלו בהתנדבות במיוחד לשם כך. מדי שנה מתקיים במועצה האזורית מגילות ים המלח טורניר כדורגל אזורי לזכרו של נמרוד. מפעל הנצחה נוסף הוא שיר שכתב חבר של נמרוד ולאחר מכן הולחן ובוצע על ידי שורה של אמנים כמו ארקדי דוכין, דין דין אביב, יוני רכטר ושלומי שבת. 

"המסר של נמרוד היה שלום בינינו, לפני הכול", מספר אריה על הזיכרון והמסר שהמשפחה מבקשת להעביר לעם ישראל מנמרוד. "כבוד הדדי. לא כל מי שלא חושב כמוני הוא האויב שלי. במיוחד לאור השיח הקשה היום. זה המסר שאנחנו מעבירים ורוצים שאנשים ייקחו מנמרוד". 


הוספת תגובה
  מגיב אנונימי
שם או כינוי:
חסימת סיסמה:
  זכור אותי תמיד במחשב זה

כותרת ראשית:
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה לטוקבק שלי
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה למאמר הזה