עיטור העוז של חלל יום הכיפורים יושב למשפחתו

דניאל סיריוטי אתר הגבורה, ישראל היום 19 במאי 2017
יעקב גונין

יעקב גונין


בעקבות הפרסום ב"ישראל היום": תושב חיפה, שמצא את העיטור בשוק הפשפשים, איתר בת משפחה של החלל • "מבחינתי המעגל נסגר"



  • ד"ר שפיגל והעיטור  //  צילום: הרצי שפירא
    ד"ר שפיגל והעיטור // צילום: הרצי שפירא
עיטור העוז הושב לידיים הנכונות: אתמול הבאנו ב"ישראל היום" את סיפורו של ד"ר רון שפיגל, תושב חיפה, שגילה לתדהמתו בשוק הפשפשים בעיר כרית הנצחה צה"לית שהוענקה ללוחם סיירת גולני לאחר שנהרג במלחמת יום הכיפורים. בעקבות הפרסום, הצליח ד"ר שפיגל להגיע לקרובי משפחה של החייל, שאותם ניסה לאתר, והשלים את המשימה שקיבל על עצמו.
הכרית שאותה מצא כללה בין השאר את עיטור העוז, העיטור השני בחשיבותו בצה"ל. על הכרית נרשם שמו של סמל יעקב גונין ז"ל, שנפל בשנת 1973. במארז היו גם תג של יחידת גולני וכנפי צניחה, לצד פריטים אישיים. "מקומם של עיטורים אלו במקום של כבוד ולא בדוכן בשוק הפשפשים", אמר שלשום.
עיטור העוז של חלל יום הכיפורים יושב למשפחתו
סמל יעקב גונין ז"ל
בעקבות הכתבה נוצר אתמול קשר בינו לבין שרית דרומי, אחותו החורגת של סמל גונין ז"ל. במהלך השבוע הבא צפויים השניים להיפגש, ואז ימסור ד"ר שפיגל את כרית ההנצחה לידי המשפחה. 
מתברר כי לא בכדי התקשה ד"ר שפיגל לאתר את משפחתו של גונין ז"ל. הוריו התגרשו כשהיה ילד קטן, אביו, שסבל משיברון לב בעקבות מות בנו, נפטר ממחלה לפני 25 שנה, ואמו הקשישה חולה מאוד ושוהה במוסד רפואי. גם אחותו הביולוגית נאווה ז"ל נפטרה לפני כחודשיים ממחלה. בני המשפחה היחידים שנותרו לו הם אחיינו גיא, בנה של נאווה ז"ל, ואחותו החורגת שרית דרומי. 
שרית, שאביה נישא לאמו של גונין ז"ל לאחר גירושיה, סיפרה אתמול שהמשפחה כלל לא היתה מודעת לקיומה של כרית ההנצחה, שמצאה את דרכה לשוק הפשפשים. "חשוב לנו שהציבור יידע שאנחנו מנציחים את יענקל'ה ז"ל בכל דרך, ואנחנו יכולים רק לשער כיצד הגיעה כרית ההנצחה לשוק הפשפשים", סיפרה, "הוריו של יענקל'ה התגרשו כשהיה ילד קטן. אמו התחתנה עם אבי וגדלנו יחד כמו אחים לכל דבר. הוא היה ילד מקסים, יפה תואר ויפה נפש. הוא היה חכם ואינטליגנט באופן מדהים. הוא אפילו היה בקורס טייס 10 חודשים. הערצנו אותו כולנו. כל מי שהכיר אותו התאהב בו". 
לדברי דרומי, "מתברר כי לאחר שיענקל'ה ז"ל נפל בקרב קיבלו הוריו שתי כריות הנצחה זהות עם דרגותיו ועיטור העוז שקיבל. הכרית שקיבלה אמו נמצאת בידינו והמשפחה שומרת עליה מכל משמר. לא היה לנו מושג שהיתה כרית נוספת ומה עשה אביו עם הרכוש שהיה לו טרם מותו. כיום אנו מבינים שהכרית שנמצאה בשוק הפשפשים היתה הכרית של אביו, שהגיעה למקום הזה בדרך לא ברורה". 
דרומי הנרגשת הוסיפה וסיפרה כיצד נודע לה על הכתבה ב"ישראל היום": "גליה רונן, שהיא חברת ילדות של יענקל'ה ושלי ושל המשפחה, התקשרה אלי בבוקר ואמרה לי, 'את יושבת? יש לי מה לספר לך'. הייתי בהלם". דרומי הנרגשת ביקשה להודות מקרב לב לד"ר רון שפיגל: "כל הכבוד לו ול'ישראל היום' שבזכות הפרסום נשיב את כרית ההנצחה הביתה". 
ד"ר רון שפיגל סיכם: "מבחינתי המעגל נסגר. המשימה תושלם כאשר אפגוש את המשפחה".

הכתבה הראשונה: עיטור העוז הנעלם

בלעדי • סמל יעקב שלמה גונין ז"ל קיבל את עיטור העוז לאחר שנפל בחרמון באוקטובר 73' • ד"ר רון שפיגל מצא את הערכה שבה קיבל את העיטור כשהיא מוצעת למכירה בשוק הפשפשים בחיפה • כעת הוא מחפש אחר בני משפחתו של גונין ז"ל

  • עיטור העוז של חלל יום הכיפורים יושב למשפחתו
    ד"ר שפיגל עם הערכה. "הפריטים ראויים למקום של כבוד" // צילום: הרצי שפירא
ד"ר רון שפיגל, תושב חיפה, הוא חוקר מוכר וידוע של תולדות האמנות ותחומים שונים הקשורים לאמנות. בין תחביביו הרבים ניתן למנות גם איתור ואיסוף של פריטי אמנות עתיקים, בעיקר במהלך ביקוריו התכופים בשוק הפשפשים בעיר התחתית בחיפה ובשווקים לממכר עתיקות בארץ ובעולם, אבל את מה שמצא באחד מביקוריו האחרונים - אפילו הוא לא חלם שימצא.
בערב יום הזיכרון האחרון ניצל שפיגל את השעות טרם כניסת יום הזיכרון לביקור קצר בשוק, ומיד הבחין באחד הדוכנים בכרית הנצחה צה"לית המוענקת לחיילים שזכו לקבל עיטורים, שהוצעה למכירה תמורת כמה עשרות שקלים. על הכרית הונחו דרגות סמל, אותות מערכה שונים ואותות צבאיים נוספים, תג יחידה של גולני וכן שמו של החייל - סמל יעקב שלמה גונין ז"ל, שזכה בכבוד הרב על פועלו במהלך שירותו ואף זכה בעיטור העוז - העיטור השני בחשיבותו. על פי ההערכה, האות היוקרתי הוענק לגונין ז"ל על גבי אותה כרית.
שפיגל, שרצה להחזיר למשפחתו של החייל את הפריטים, שלא ברור כיצד התגלגלו לשוק, שילם למוכר את המחיר שדרש והחל לנסות להתחקות אחר עקבותיו של סמל גונין ז"ל במטרה לאתר מי מבני משפחתו.
עיטור העוז של חלל יום הכיפורים יושב למשפחתו
סמל גונין ז"ל
מבדיקה שערך באמצעות אתרי ההנצחה השונים באינטרנט, ובהם אתרים רשמיים של צה"ל, משרד הביטחון ויד לבנים, התברר כי סמל גונין ז"ל נקבר בבית העלמין הצבאי באשקלון לאחר שנפל במהלך שירותו הצבאי במלחמת יום הכיפורים ב־8 באוקטובר 1973, בעת ששימש מפעיל מקלע בסיירת גולני.
עוד התברר כי גונין ז"ל, שהועלה לדרגת סמל לאחר מותו, היה למעשה "גיבור ישראל" וקיבל את עיטור העוז אחרי מותו על גבורתו בעת שלחם בקרב בגזרת החרמון במהלך מלחמת יום הכיפורים. באתרי ההנצחה השונים מסופר על הקרב בחרמון, שבו לחם גונין ז"ל בחירוף נפש עם חבריו ליחידה בעת היתקלות בכוח סורי. 

 

לחם והסתער בערפל כבד

כך נכתב באתר ההנצחה הרשמי של משרד הביטחון וצה"ל: "ביום 8 באוקטובר 1973, בקרב הראשון על החרמון שימש רב"ט יעקב גונין ז"ל כמפעיל מקלע בחוד של הסיירת, שנעה בכביש. עם ההיתקלות בכוח הסורי שמר על קור־רוחו, ויחד עם 4 לוחמים אחרים נלחם שעות־מספר בעמדה, בעוד הסורים מנסים כל הזמן לכתרם. 
"בזמן הקרב, שהתנהל מטווחים קצרים ביותר ובערפל כבד, דילג רב"ט יעקב גונין ז"ל מעמדה לעמדה, וכאשר ניסו הסורים להסתער על עמדתו, קם, וביריות מן המותן, במקלע, שבר את ההסתערות. באחד הדילוגים נפגע מכדור בראשו, ונהרג. הודות לאומץ־לבו ובזכות עבודתו המאומצת והיעילה נמנעה ההסתערות של הכוח הסורי על העמדה החיונית של כוחותינו. על מעשה זה הוענק לו עיטור־העוז. אייר תשל"ה, מאי 1975, רב־אלוף מרדכי גור, ראש המטה הכללי". 
שפיגל לא הצליח לאתר את משפחתו של החייל כדי להחזיר לה את הפריטים. הוא פנה גם לגורמים נוספים בצה"ל, במשרד הביטחון, ביד לבנים וביחידת גולני בניסיון לאתר את משפחת החייל, אולם עד כה העלו מאמציו חרס: "אני מקווה שבאמצעות הכתבה בעיתון נצליח למצוא מישהו ממשפחתו ולמסור להם בחזרה את עיטורי הגבורה שלו. מקומם של עיטורים אלו במקום של כבוד ולא בדוכן בשוק הפשפשים". 


הוספת תגובה
  מגיב אנונימי
שם או כינוי:
חסימת סיסמה:
  זכור אותי תמיד במחשב זה

כותרת ראשית:
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה לטוקבק שלי
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה למאמר הזה