שמחה (קאז'יק) רותם, מאחרוני הלוחמים במרד גטו ורשה, מת בגיל 94

עופר אדרת אתר הגבורה, הארץ, 22 בדצמבר 2018
שמחה רותם

שמחה רותם


רותם, יליד 1924, היה הקַשָּר בין הבונקרים בגטו. בסיום המרד פיקד על חילוצם של לוחמים מהגטו הבוער דרך תעלות הביוב. במלאת 70 למרד, ב-2013, קיבל אות הוקרה מנשיא פולין. שמחה רותם קיבל תעודת הוקרה מיו"ר הכנסת ב 2011 המונצחת באתר הגבורה.



שמחה (קאז'יק) רותם, מהבולטים בלוחמי מרד גטו ורשה ששרדו, מת היום (שבת) בגיל 94. רותם נולד ב-1924 בוורשה שבפולין. כשהיה בן 12 הצטרף לתנועה החלוצית "הנוער הציוני". עם פרוץ מלחמת העולם השנייה נהרס בית משפחתו בהפצצות הגרמנים. "זכור לי שביתנו הופצץ יום אחרי יום הכיפורים. בבית פגעו שתי פצצות. בהתפוצצות נהרגו ונפצעו רבים מדיירי הבית", סיפר בראיון ל"יד ושם".

בין ההרוגים היו סבו וסבתו, דודתו ובעלה ואחיו ישראל. הוא ואמו נפצעו. "כשחזרתי להכרתי מצאתי את עצמי תחת מפולת. בסופו של דבר הצלחתי בכוחות עצמי להיחלץ. כשיצאתי ראיתי שביתנו הרוס לגמרי ולא ראיתי בו סימני חיים. הגעתי למקלט בבית סמוך ומצאתי שם את הוריי ושתי אחיותיי. הבנתי כי יתר בני המשפחה נהרגו כולם".

רותם לצד ראש הממשלה בנימין נתניהו, שי פירון וסופה לנדבר
לע"מ / משה מילנר

אחרי גירוש יהודי ורשה לגטו הוא נשלח לקרובי משפחה בעיירה קלבוב, שם נשאר שלושה חודשים. "שם ראיתי בפעם הראשונה, במרחק של חמישה מטרים ממני, איך שגרמני הורג יהודי והדם נשפך. תפסו אותו מחוץ לגטו. לא היתה חומה... אבל אסור היה לצאת. אז הגיע יושב-ראש היודנראט והתחנן על נפשו. לא עזר שום דבר. ירה בו והרג אותו. עלו על סוסים והלכו משם. זהו. זו היתה הפעם הראשונה שראיתי איך הורגים", סיפר בעדות.

ריבלין מספיד - דלג

ב-1942 חזר לגטו וחבר לארגון היהודי הלוחם (אי"ל). "ידענו בגטו שמשהו הולך לקרות. אך לומר את האמת, גם בשלב זה, כלומר בשלב הסופי שלפני חיסול הגטו, עדיין לא השלמנו כנראה עם הדבר הזה...חיסול טוטאלי, במאה ה-20, בלב לבה של אירופה - פשוט לא ייתכן דבר כזה. קשה היה להשלים עם הרעיון הזה", אמר.

שמחה רותם - דלג


ב-19 באפריל 1943 פרץ מרד גטו ורשה, שבו היה רותם הקַשָּר בין הבונקרים שבתוך הגטו לבין הצד הארי. "ברגע הראשון, כאשר ראיתי את הכוח הגרמני האדיר שנכנס לגטו, התגובה הראשונית, ואני מניח שלא רק שלי... הרגשתי שאנחנו אפס. איזו יכולת יש לנו עם הנשק הדל – הכמעט לא-כלום – בהשוואה לכוח הגרמני האדיר, עם תותחים קלים וטנקים ונגמ"שים וכוח רגלי אדיר של מאות, מאות אם לא אלפים, שנכנסים פנימה ורכובים על אופנועים ואמבולנסים, ומה לא... הרגשתי את עצמי חסר אונים באופן מוחלט", אמר.

לוחמים במרד גטו ורשה - דלג

תחילה הגרמנים נסוגו, לאחר שספגו אבדות ופצועים במתקפה של לוחמי המרד. "אנחנו חשבנו שהם ימשיכו להיכנס ויהיה קרב פנים אל פנים. נהרוג כמה שנוכל, וידענו שסופנו ברור לגמרי. אבל הם עשו את זה אחרת. הם נסוגו ועשו את מלאכת ההשמדה מבחוץ. ולזה לא היו לנו שום אמצעים. הגטו כעבור 3-4 ימים עמד בלהבות", אמר רותם.

רותם לחם תחת פיקודו של מארק אדלמן. בחודש מאי יצא מהגטו דרך תעלות הביוב כדי לחבור לאנטק צוקרמן, סגנו של מרדכי אנילביץ', כדי לבקש סיוע להמשך המרד.

רותם עם חניכות הנוער העובד הלומד במעמד הענקת סיכת-זיכרון לציון 70 שנה למרד גטו ורשה
Meron Derso

ב-8 במאי, שלושה שבועות אחרי תחילת המרד, הותקף הבונקר שבו שהו מפקדיו, ברחוב מילא 18 בורשה. אנילביץ', מנהיג המרד, המשיך להילחם ויחד עם רבים אחרים התאבד כדי לא להיכנע.

רותם פיקד על חילוץ הלוחמים מהגטו הבוער, ובהם מנהיגי המרד צביה לובטקין ומארק אדלמן. על כך אמר רותם לימים: "במילא 18 התרחש אותו הדבר מה שהיה בכל מקום בסוף. הכל נהרס ונגמר. מפקד השטח שלי, מארק אדלמן, הוא טען בכלל שהכל עניין של הבנה ושל מחשבה. ושלא היו צריכים להתאבד שם. קשה להתווכח. יכול להיות שהצדק איתו. איש לא יכול להגיד ככה או ככה. יכול להיות שהמזל היה משחק להם ושהם היו יכולים לצאת מהגטו עם אותה קבוצה שיצאה. שבכל זאת כמה עשרות אנשים יצאו. לא שזה מי יודע מה, מבין מאות אלפים שהיו בגטו... זה היה הרבה מאוד עניין של מזל. ופרט למזל, אז צריך היה לדעת להחליט על דברים תוך שניות, ו... או שאתה מחליט טוב או שאתה מחליט רע, והתשלום הוא גבוה. זהו".

גטו ורשה, לאחר המרד
REUTERS

בהמשך הוא השתתף במרד הפולני בוורשה, היה חלק מקבוצת הנוקמים בגרמנים, וסייע לארגון תנועת "הבריחה". ב-1946 עלה לארץ ישראל, הצטרף ל"הגנה" ולחם במלחמת העצמאות.

ב-2013, במלאת 70 שנה למרד, השתתף בטקס שנערך בוורשה, שבו קיבל מנשיא פולין אות הוקרה. "בזמן השואה הכרתי אנשים שהיו ראויים לתואר בן אדם גם בקרב הפולנים. אבל גם אנשים שללא שום אינטרס שהיו זוכים בו, אלא רק בשל רצון רע, דנו יהודי למוות במלה אחת. ואותם איני רוצה ואיני יכול להבין. כשם שאיני רוצה או יכול להבין את אלו שנטלו חלק בפוגרומים בפולין לאחר סיום מלחמת העולם השנייה", אמר.

רותם הותיר אחריו ילדים ונכדים. הלווייתו תיערך ביום שני בקיבוץ הראל ב-15:00.



הוספת תגובה
  מגיב אנונימי
שם או כינוי:
חסימת סיסמה:
  זכור אותי תמיד במחשב זה

כותרת ראשית:
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה לטוקבק שלי
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה למאמר הזה