פקודיו העריצו אותו, וסיפרו על מפקד שהיה "דוגמה ומופת"

עופר אדרת הארץ, 13 ביולי 2023
אלישע שלם

אלישע שלם


אלישע שלם, בן לחלוצים מבית אלפא, המשיך לטפח את מטעי האבדוקדו של בית יוחנן במקביללהצטיינות כמפקד במילואים. בחודש שעבר מת בגיל 89



דורות של צנחנים גדלו על סיפורי הגבורה של אלישע ם ודיברו עליו ביראת ששללֶֶֶֶ כבוד, אך בציבור הרחב הוא נותר כמעט אלמוני. אמיר אורן כתב לפני 40 שנה, כי שלם השתייך ל"דרג המסתער והשותק", שאופיין ב"עשייה עניינית ונטולת חתירה לעמדת כוח אישית". בראיון נדיר שהעניק לאורן הרחיב שלם: "במקצוע הצבאי יש ייחוד, המבדיל אותו מאחרים ומחייב אותו להרבה אתיקה מצפונית. איש הצבא דומה מבחינה זו רק לרופא. לשניהם יש שליטה באחרים, לחיים ולמוות. יש טעם לפגם בפרסומת של רופא עם כל מה שמתלווה אליה. כשאתה אחראי לחיי הזולת, חשוב שתשקול את הדברים נטו, בלי לנפח את האגו".
עוד הוסיף שלם: "האתיקה פירושה גם אנונימיות. אסור שאיש צבא יפיק מההצלחה הצבאית טובת הנאה עקיפה. לאיש צבא רגיש צריכה להיות תחושה של שתיית דם חייליו כאשר הוא נהנה מפרסום בעקבות התשלום שלהם בחייהם. חשוב שלציבור הרחב הם יהיו עלומי שם לחלוטין. אם חייליהם מספרים עליהם זה לזה בהערצה, זה בסדר. את הרווח הזה המפקדים השיגו בצדק".
שלם נולד ב–1934 בבית אלפא לטובה ומתתיהו, שעלו מפולין בעלייה השלישית. אביו היה מחלוצי הזמר העברי ובין היתר כתב את השיר "שיבולת בשדה". לימים תיאר אלישע את הקשיים של הילדים, לנוכח הפחד בתקופת 1939 , ללא מבוגר בבית הילדים, שירגיע וינחם:()– המרד הערבי הגדול 1936 "ילדי בית אלפא לא בוכים — אין למי! אבא ואמא אינם. הם עסוקים בבניין
הארץ" צוטט בספרו של עומר עינב, "נישאר פה לעולם" . כשהיה בן שש,(
) בעקבות הפילוג בבית אלפא וברמת יוחנן, עברה המשפחה לרמת יוחנן.
ב–1952 התגייס שלם לצנחנים, שירת בגדוד 890 והשתתף בפעולות התגמול, בין היתר נגד יעדים מצריים וירדניים. הוא עשה זאת לצדו של מאיר הר־ציון, ותואר כהפוך ממנו באופיו: מסודר ורציני. ב–1956 פיקד על פלוגת החוד
שחדרה לבניין המשטרה הירדנית בע'נדל בערבה, בעקבות רצח שלושה שומרים על ידי מחבלים מירדן. "המוביל יהיה הפעם אלישע שלם, מה שלא משאיר שום סיכוי לאף לגיונר לראות את אור הבוקר של יום המחרת", כתב עליו זאב שמילוביץ', אחד מחייליו. "אלישע נפצע כבר בתחילת הקרב, אך המשיך לפקד ולנהל את קרב הפריצה למשטרה וטיהור כל המבנה כאילו לא קרה כלום", נכתב עליו באתר הצנחנים.
מ–1958 פיקד על גדוד צנחני מילואים 98 . במלחמת ששת הימים פיקד על גדוד זה בקרבות באזור רמאללה ובדרום רמת הגולן. לאחר המלחמה מתח ביקורת על הפיכת חלק ממפקדיה לכוכבים. "איש הצבא מציג את עצמו לציבור, ואחר כך קורא על דמותו היפה והססגונית כפי שעיצב אותה העיתונאי, בעיקר כשזה באופנה ולאחר הצלחה. הוא מתחיל להאמין במה שנכתב עליו, מתנהג בהתאם, ונוטה לאמץ את הדמות הססגונית והבדיונית, לשחק את משחקי המאמר שכתבו עליו", אמר ב–1983 . "בהדרגה מתחילות הדמויות הצבאיות לשחק את עצמן, וגולשות לאמונה ביכולתן ובאינטואיציה שאינה קיימת, לשליפות מהמותן, שנראות פרי חוכמה בעוד שלמעשה הן פרי המקרה. המלחמה כל כך בלתי צפויה, שמי שבא לקבל את המדליה יודע היטב, שבמקרים רבים מדי לא גודל רוחו וידו החזקה הביאו להצלחה".
פקודיו העריצו אותו, וסיפרו על מפקד שהיה "דוגמה ומופת" ולוחם "עז נפש". במלחמת יום כיפור הוא פיקד, בין היתר, על כיבוש תל א־שמס, קרב שהחוקר הצבאי גל פרל הגדיר כ"אחד מקרבות החי"ר המוצלחים ביותר שניהל צה"ל במלחמה כולה". בהמשך פיקד על כיבוש מוצבי הצבא הסורי ברכס החרמון. הגדוד שלו וגדוד נוסף בפיקוד חזי שלח, "הוטסו במסוקים לשטח בשליטת הסורים, הפתיעו את הקומנדו הסורי, ולאחר קרב שנוהל בקור רוח ומקצועיות, כבשו את המוצבים", כתב פרל. אחרי המלחמה שירת שלם כמפקד חטיבת החרמון וכמפקד חטיבת המילואים הראשונה של הצנחנים. מחוץ לצבא עבד במטעי האבוקדו של קיבוצו.
שלם מת בחודש מאי, והותיר אחריו את אשתו נירה, ארבעה ילדים, נכדים ונינים.
אלישע שלם חקלאי ולוחם, 1934 - 2023


הוספת תגובה
  מגיב אנונימי
שם או כינוי:
חסימת סיסמה:
  זכור אותי תמיד במחשב זה

כותרת ראשית:
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה לטוקבק שלי
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה למאמר הזה