הקשר עם שרון התחיל בימי הקמת סיירת רימון

יוסי מלמן אתר הגבורה, הארץ 11 בספטמבר 2002
צילום: הארץ, טקס החילופים של ראש המוסד (מימין: אפרים הלוי, אריאל שרון ומאיר דגן).

צילום: הארץ, טקס החילופים של ראש המוסד (מימין: אפרים הלוי, אריאל שרון ומאיר דגן).


דגן / שירת בצה"ל 30 שנה ושימש כראש מטה הבחירות של שרון. דגן קיבל את עיטור העוז על ארוע משנת 1971.



אתמול בשעה שלוש אחר הצהריים התייצב אלוף (מיל') מאיר דגן בלשכת ראש הממשלה בירושלים ושמע מאריאל שרון כי החליט למנותו לתפקיד ראש המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים. מיד לאחר מכן בישר דגן את דבר המינוי לרעייתו, בינה. תגובתה המחוייכת היתה: "אז עכשיו אני נפרדת ממך לחמש שנים".

מאיר דגן קיבל את החלטת ראש הממשלה בשמחה. הוא חפץ בתפקיד והיה מועמד מוביל, כמעט מהיום הראשון ששרון התמנה לראשות הממשלה. אבל בשבועות האחרונים, כשהתרבו הדיווחים בתקשורת על ההתנגדות הפוליטית, בעיקר בקרב כמה ח"כים של מרצ ומפלגות השמאל למינוי הצפוי, לא היה דגן בטוח כי ראש הממשלה יעמוד בהבטחה. גם הדיווחים כי שרון מתלבט אם למנות לתפקיד מועמד חיצוני או מועמד מהמוסד - המועמד המוביל היה המשנה לראש המוסד שבעיתונות הזרה זוהה בשם "אילן מזרחי" - הגבירו את ספקותיו.

ההתנגדות לדגן נבעה בעיקרה מהתפקדותו לליכוד ומכך ששימש יחד עם ח"כ עוזי לנדאו, בתפקיד ראש מטה יום הבחירות של אריאל שרון בבחירות לראשות הממשלה לפני כשנה וחצי. כשהחלו להישמע קולות המתנגדים למועמדותו, סירב דגן להגיב בפומבי ולמקורביו אמר כי מעולם לא היו לו שאיפות פוליטיות. אבל לדגן יש בהחלט דעות מוצקות. השקפת עולמו אינה של ארץ ישראל השלמה ואינה מעוגנת באידאולוגיה פוליטית. בשנת 2000 הצטרף למסע הציבורי נגד הנסיגה מרמת הגולן. ראייתו מבוססת בעיקר על תפיסה שישראל צריכה להיות חזקה, להפגין את כוחה ולא לוותר.

שורשי תפיסתו הפוליטית מתבססים על שנות שירותו הארוך בצה"ל - יותר מ-30 שנה. בהזדמנות אחת העיד על עצמו כי "גדל בצבא".

דגן נולד ברוסיה בסוף מלחמת העולם השניה ב-1945, להורים ניצולי השואה. הוא עלה עמם לישראל בגיל 5 והתגורר עד לגיוסו לצה"ל ב-1963 בבת-ים הוא התגייס לחטיבת הצנחנים ושירת בסיירת הצנחנים. הוא השתתף בדרגת סגן, כמפקד פלוגה, במלחמת ששת הימים בקרבות בסיני ובסיום המלחמה הונחת יחד עם חייליו ממסוקים ברמת הגולן בקרב נגד סוריה. ב-1970 גייס אותו מפקד פיקוד הדרום דאז, אריאל שרון, להקים יחידה מיוחדת ללוחמה בטרור הפלשתיני ברצועת עזה. היחידה - רכובה על ג'יפים עם גלגלים מיוחדים למעבר בחולות - נקראה בתחילה "סיירת בלונים" ואחר כך "רימון". במהותה זו היתה יחידה של מסתערבים - חיילים שהתחזו לפלשתינאים ופעלו במבצעים מיוחדים, יחד עם השב"כ באיתור, מעצר ולעיתים התנקשות במחבלים. חלק מפעולות היחידה היו שנויות במחלוקת ולימים הוגדרה בתקשורת כ"יחידת חיסול".

הפיקוד על סיירת רימון איפשר לדגן להתוודע לאריאל שרון וההיכרות ביניהם עתידה להפוך לקשר מקצועי עמוק וליחסי אמון, שבסופו של דבר יובילו את הסרן הצעיר לראשות המוסד. הקשר עם שרון התחזק במלחמת יום הכיפורים, שדגן נמנה עם מפקדי הכוחות באוגדה של שרון והצטרף לראשונים שצלחו את תעלת סואץ.

לאחר המלחמה הוא עבר הסבה לחיל השיריון וושימש בשורה של תפקידים. בראשית שנות ה-80 הוא מונה לראש יחידת הקישור ללבנון (יק"ל), שבמסגרתה התוודע לפעילות המיוחדת של יחידה 504 העוסקת בהפעלת סוכנים. גם בגזרת לבנון נקשר שמו למבצעים מיוחדים של לוחמה בטרור. במלחמת שלום הגליל ב-1982 הוא פיקד על חטיבת השיריון"ברק".

בסוף שנות ה-90 הצטרף למטה הכללי, שם שימש כראש חטיבת המבצעים ויועץ מיוחד לרמטכ"ל. במהלך שירותו הצבאי הוא נפצע פעמיים וזכה גם בעיטור עוז. במהלך שירותו הצבאי הוא למד באוניבריסטת חיפה וקיבל תואר ראשון במדע המדינה.

ב-1995 לאחר שפציעתו בגב החמירה, הוא פרש מצה"ל אולם שנה לאחר מכן התבקש על ידי ראש הממשלה דאז, שמעון פרס להצטרף למטה לוחמה בטרור, כסגנו של עמי איילון. לאחר שאיילון מונה לראשות השב"כ התמנה דגן לראש הלוט"ר.

אתמול סירב דגן להתראיין, אך בשיחות קצרות שניהל עם מקורביו אמר כי אף שיצטרך ללמוד היטב את תפקידו החדש הרי שהמוסד אינו בחינת "אדמה לא נודעת" עבורו. בשנים הרבות שעשה בצה"ל ובלוט"ר הוא התוודע מקרוב לעבודת המוסד. סביר, כי דגן יעצב את המוסד בצלמו ובהשקפת עולמו: הדגש יינתן על מבצעים מיוחדים, יוזמה רבה והחזרתו של המוסד כגורם מרכזי במאבק בטרור - מטלות מהן הוא נדחק בשנים האחרונות.

מאיר דגן - נקודות ציון

* נולד ב-1945 ברוסיה

* עלה לארץ ב-1950 עם הוריו והתגורר בבת-ים

* התגייס לחטיבת הצנחנים ב-1963 ושירת ביחידות סיור

* שירת כמפקד פלוגה במלחמת ששת הימים

* ב-1970 מונה למפקד סיירת רימון (מסתערבים)

* ב-1973 עבר הסבה לשריון ומילא שורה של תפקידי פיקוד

* ב-1980 התמנה למפקד יק"ל (יחידת קישור ללבנון)

* במבצע שלום הגליל פיקד על חטיבת "ברק"

* ב-1988 התמנה לראש חטיבת המבצעים במטה הכללי

* ב-1990 מונה לראש מחלקת המבצעים במטכ"ל ועוזר רמטכ"ל

* ב-1996 עזב את צה"ל והתמנה לסגן מפקד לוט"ר

* במאי 1996 מונה לראש לוט"ר ושימש בתפקיד עד 2000

* ב-2001 כיהן כראש מטה יום הבחירות של אריאל שרון

מקור הכתבה



הוספת תגובה
  מגיב אנונימי
שם או כינוי:
חסימת סיסמה:
  זכור אותי תמיד במחשב זה

כותרת ראשית:
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה לטוקבק שלי
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה למאמר הזה