סיפורו של איתור ציון לשבח נשכח

עפר דרורי
איתן נאוה

איתן נאוה


עד היום קבלו ארבעים חיילים את עיטור הגבורה. אחד מהגיבורים הוא איתן נאוה שקיבל את העיטור על לחימתו במלחמת ששת הימים בגבעת התחמושת. הקרב על גבעת התחמשות הוא אחד הקרבות היותר מפורסמים בציבור וכפועל יוצא גם המשתתפים בו ובראשם איתן נאוה, עליהם נמנים גם יקי חץ, יגאל ארד ושלום דוד שקיבלו את עיטור העוז ועוד אחד עשר לוחמים שקיבלו את עיטור המופת. מה שפחות ידוע הוא שאיתן נאוה קיבל צל"ש נוסף בתחילת שנות השישים בהיותו חייל בנח"ל בשרותו הסדיר. עד כה איתרתי שישים וחמשה חיילים שזכו ליותר מצל"ש או עיטור אחד, על כך בכתבה נפרדת.



אני חוקר את נושא העיטורים והצל"שים למעלה מעשור. חלק מרכזי בעבודה הוא איתור צל"שים נשכחים שהוענקו ונשכחו עם חלוף השנים.

אחת המשימות במחקר שלקחתי על עצמי היא איתור וגילוי כלל הצל"שים שהוענקו ע"י הצבא וכוחות הביטחון האחרים לחיילים ולמשרתים בכוחות הביטחון מקום המדינה ועד היום מתוך מטרה לשמר את מורשת הגבורה שלנו ולהביא לידיעת הציבור את מעשיהם.

במסגרת המחקר הגעתי לחומר ארכיונאי ישן בארכיון גבעת התחמושת. שם מצאתי מספר סרטי זיכרון ישנים, אחד מהם על איתן נאוה בעל עיטור הגבורה מהקרב במקום שנעשה לפני שנים רבות ע"י עמותת הצנחנים. הדיסק שנמסר לי ע"י לילך רכזת ההדרכה של אתר גבעת התחמושת היה פגום במקצת ולאחר מספר ניסיונות הצלחתי לשחזר ממנו קטעים. אחד הקטעים סיפר על אירוע שריפה שהתחולל באלמגור בשנות השישים ובו קיבל איתן נאוה צל"ש על חלקו בכיבוי השרפה.

בכל החומרים שיש לי בארכיון לא היה אזכור לצל"ש כזה ולכן התחלתי במלאכת החיפוש. מניסיוני אזכור שאדם מסוים קיבל צל"ש אינו מבטיח דבר כי הציבור נוקט הרבה פעמים במילה "צל"ש" בצורה מילולית כלומר "ציון לשבח" מעשה שיש בו הצטיינות ושבח ולא בהכרח  במשמעות הצבאית של הענקת אות מוכר ורשמי.

היות ואיתן נאוה היה בן מושב מולדת פניתי לחברי תושב מולדת יאיר ליטביץ ששירת אתי בגדוד 79 במלחמת יום הכיפורים וגם כתב את הספר צ-817831 המביא את סיפורו במלחמת יום הכיפורים. יאיר נתן לי את הטלפונים של קרובי משפחתו של איתן במושב. לצערי איתורם נמשך זמן רב והמידע שיכולתי לקבל מהם היה חלקי היות ולא זכרו את המקרה ומי שזכר אחז בשברי מידע שלא היה בהם לאמת את העובדות.

חזרתי ליאיר חברי שנתן לי את פרטיה של מזכירת מולדת שנתנה לי את פרטיה של אורלי קפלן ארכיונאית המושב. אורלי עשתה מאמצים וחפשה בחדר הזיכרון במושב מידע אבל המידע שמצאה לא הניב את הממצא שחיפשתי והוא הוכחה על קיום צל"ש. באדיבותה וניסיונה לעזור נתנה לי אורלי את פרטי המזכירות של מושב אלמגור בה שירת איתן נאוה תקופה קצרה בגרעין נח"ל לאחר שעזב עכב בעיה רפואית את גדוד 890 אליו היה שייך. במזכירות קבלתי את פרטיה של זהבה פרל הארכיונאית של אלמגור שסייעה רבות בפיענוח התעלומה.

זהבה לא הכירה את פרטי המקרה אבל היות והייתה מאוד מעורבת בכנס של גרעין הנח"ל שהתקיים לפני מספר שנים באלמגור הכירה מספר שמות של חברי הגרעין חלקם עדיין באלמגור וחלקם עזבו.

ההמלצה של זהבה הייתה לפנות לגיורא אשכנזי שהיה מפקד היאחזות הנח"ל באלמגור בשנות השישים המוקדמות אבל כדי להגיע אליו קבלתי את הטלפון של אשתו נירה שתחבר ביננו. בסיום שיחתנו למדתי שבעלה של זהבה הוא אחיו של זאב פרל שהיה המ"פ שלי ביום הראשון במלחמת יום הכיפורים.

נירה הייתה נחמדה ומהירת קליטה ולא רק שהכירה את אירוע השריפה אלא אף מסרה לי מיד שהיא הייתה באותו אירוע בעצמה ואף זכרה את עבודת הכיבוי הקשה שנמשכה יממה שלמה. היא הבטיחה לי שכאשר תחזור לביתה תצלם לי מתוך ספר מחזור הנח"ל שיש ברשותה את הדפים הרלוונטיים ועד אז אוכל לדבר עם בעלה גיורא אשכנזי שהיה כאמור מפקד ההיאחזות.

גיורא שהתגלה כאדם נמרץ עם זיכרון חד סיפר על האירועים באלמגור באותה תקופה וכן את העובדה שהגיע לאלמגור כמפקד מגדוד 890 זמן קצר לאחר האירוע ולכן אינו יכול לתת עדות ראייה על המקרה. עוד סיפר לי גיורא כי בהיותו מ"כ בגדוד 890 של הצנחנים נשלח לבקו"ם לקלוט טירונים חדשים אחד מהם היה איתן נאוה. יכולתי ללמוד מגיורא על האירועים במקום ועל האווירה באותה תקופה. בצמוד לחומר הסרוק סיפר לי גיורא כי הוא בן דוד של מוני ניצני שהיה המג"ד שלי במלחמת יום הכיפורים. מוני כידוע הוא בעל עיטור הגבורה ממבצע קדש ובעל עיטור המופת ממלחמת יום הכיפורים. הנה סגירת מעגל נוספת.

זמן קצר לאחר מכן נחתו בתיבת הדואל שלי מספר עמודים סרוקים אחד מהם צילום כתב הצל"ש שהעניק מפקד פיקוד הנח"ל בזמנו אל"ם שמואל איל (לימים אלוף וראש אכ"א) וכן תמונות של שניים ממקבלי הצל"ש שיומיים לאחר האירוע נהרגו במארב סורי באזור.

מהתעודה למדתי שאכן איתן נאוה אכן קיבל צל"ש מח"ט על חלקו בכיבוי שריפת השדות במקום ויחד אתו קיבלו עוד שישה חיילים וחיילות את הצל"ש, אחת מהם כאמור נירה אשכנזי שאתה דברתי בטלפון בהמלצתה של הארכיונאית זהבה פרל.

כמובן שצלצלתי לזהבה פרל להודות לה על הסיוע הרב בפענוח הפרשה ותוך כדי השיחה כאשר החלפנו כתובות התברר לי כי דודתו של זאב פרל גרה ברחוב בו אני גר ואף הייתה מורה בבית הספר בו למדתי.

העולם קטן והכל מתחבר לכל.

שבעת החיילים שזכו בצל"ש הם: אבינועם אבנשטיין ז"ל, אבי רייף ז"ל, נירה גלוגוב (אשכנזי היום), מרים דוידוביץ, יאיר וייסמן, שרגא זלמנוביץ ואיתן נאוה ז"ל.

הבאתי את הסיפור לא רק בגלל העובדה של גילוי צל"ש נוסף לא ידוע בו זכה איתן נאוה אלא גם כי הוא מייצג במידת מה את תהליך איסוף המידע שאני חווה במחקר הגבורה כבר שנים. לעתים הוא מסתיים בתסכול ובדלתיים סגורות ולעתים כמו במקרה זה בהצלחה, חיפשתי צל"ש אחד ומורשת הגבורה של עם ישראל זכה בשבעה.

תודה רבה רבה לכל מי שסייעו לי בפענוח פרשיה זו שרק חלקם הוזכרו בשמם.

סיפורו של איתור ציון לשבח נשכח

אנדרטת זיכרון לבני אלמגור שנפלו במערכות ישראל ביניהם אבינועם אבנשטיין ואבי רייף שנפלו באלמגור בשנת תשכ"ז יומיים לאחר האירוע המתואר ולזכרם של חמשה מבני המקום שנפלו. הפסל: מרדכי כפרי

אם תתבוננו היטב בתמונות שני הנופלים תמצאו דמיון לדמויות שבפסל



הוספת תגובה
  מגיב אנונימי
שם או כינוי:
חסימת סיסמה:
  זכור אותי תמיד במחשב זה

כותרת ראשית:
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה לטוקבק שלי
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה למאמר הזה