הגיבורים הנשכחים של צה"ל: הלוחם שצנח לראשונה בגיל 4

משה ויסטוך אתר הגבורה, ישראל היום, 10 בנובמבר 2019
אמנון אבוקאי

אמנון אבוקאי


אמנון אבוקאי היה מודע לסכנות כשהתגייס לצנחנים, אך הבהיר: "מעולם לא ברחתי מן הקושי " • הוא נפל בקרב בשנות ה-50, וקיבל את עיטור העוז לצדו של רפול



בגיל ארבע ביצע אמנון אבוקאי את צניחתו הראשונה, כשנפל ממרפסת ביתו. את סיפור הנפילה הוא תיאר בפני חברת ילדות ואמר: "נפלתי. קיבלתי מכה. קמתי ודי". 15 שנה מאוחר יותר, כשהפך לצנחן אמיתי, הוא נפל שוב, אך הפעם לא קם.

אבוקאי נולד ב-1936 בתל אביב ובגיל תשע הצטרף לתנועת השומר הצעיר. במסגרת חברותו בתנועה הוא נהנה בעיקר מהטיולים ברחבי הארץ אותה אהב לתור לאורכה ולרחבה. לא פעם הפציר באביו להצטרף אליו לטיולים, ובסרט לזכרו שהופק על ידי העמותה להנחלת מורשת הצנחנים הוא צוטט כאומר לו: "הבה נסייר קצת את הארץ. תכיר את הארץ וחמודותיה ואז תבין על שום מה אנחנו נלחמים ונהרגים".
לאחר מספר שנים בשומר הצעיר, החליט אמנון כי ערכיה כבר לא תואמים את ערכיו וחיפש תנועה אידאולוגית אחרת להשתייך אליה. מכיוון שלא מצא אחת כזאת, החליט להקדים את גיוסו, ובטרם מלאו לו 18 התנדב לגדוד 890 של הצנחנים. "אני יודע שזה מסוכן, אולם מעולם לא ברחתי מן הקשה ומן הסכנה. ולכן לא אברח גם עכשיו", כתב פעם על ההתנדבות ליחידה. לאחר הקרב הראשון שבו השתתף ונתקל לראשונה באש אויב, סיפר לחברה: "לא האמנתי שאוכל לעשות את המלחמה הזאת במו ידיי. כי המלחמה כשלעצמה דבר בזוי, אך טוב שיודעים להילחם כשצריך".
הגיבורים הנשכחים של צה"ל: הלוחם שצנח לראשונה בגיל 4
באמצע שנות ה-50 החלה מצרים להפר בהדרגה את הסכמי שביתת הנשק שנחתמו עם ישראל לאחר מלחמת העצמאות. לאט ובהדרגה הם בנו מערך הגנה מאויש בלוחמים וכלי לחימה רבים בשטחים שהיו בריבונות ישראלית. ממשלת ישראל פנתה למקבילתה המצרית בדרישה שיסיגו את כוחותיהם ויפנו את המוצבים שהקימו, אך זו התעלמה מהפניה, ולא רק זאת אלא שהחלה לגלות תוקפנות כלפי שכנתה. ב-26 באוקטובר 1955 תקף כוח מצרי תקף את משטרת בארותיים. שוטר אחד נהרג, שלושה נפצעו ושניים נחטפו. מבחינת ישראל היה מדובר בחציית קו אדום ובממשלה הורו לרמטכ"ל דאז, משה דיין, להכין את צה"ל לתגובה. כך נולד מבצע אגד.
המבצע הוצג כנקמה על ההתקפה המצרית הרצחנית בבאורתיים, אך בפועל מטרתו היתה הסחה למתקפה ישראלית גדולה ונרחבת יותר באזור אחר. היעד שנבחר לכיבוש היה מבנה המשטרה בכונתילה במזרח סיני, שאויש על ידי לוחמים סודנים וחיילים מצבא מצרים. לוחמי צה"ל הונחו לכבוש את המקום מבלי להסב לו נזק ומבלי לפגוע בבדואים שבסביבה, אלא רק לשבותם.
כוח גדוד 890 יצא באופן רכוב לכיוון היעד, אך כ-15 ק"מ ממנו נתקל במכשול שלא אפשר את המשך התנועה הרכובה. הכוח לא נרתע ומפקדי המשימה החליטו כי את המשך ההתקדמות אל היעד יעשו הלוחמים ברגל.
הקרב נמשך פחות ממחצית השעה ולאחר שהכוחות השמידו את המקלעים שבעמדות השולטות על המבנה, הוא נכבש כולו. במהלך הכיבוש פרץ אבוקאי לאחת מעמדות האויב זאת למרות שהומטרה עליו אש חזקה. בהמשך, הוא נתקל בשני חיילים מצריים שהרימו את ידיהם לאות כניעה. נאמן לפקודות הברורות שקיבל, הוא ניגש אליהם על מנת לפרוק את נשקם ולשבותם, אך לפתע חייל מצרי אחר ירה בו בגבו ופצעו בצורה אנושה. בהמשך מת הרב"ט הצעיר מפצעיו.
על פעולותיו בקרב קיבל את עיטור העוז בו נכתב כי "ביום ה-28 באוקטובר 1955, בפשיטת כונתילה, פרץ רב"ט אמנון אבוקאי ז"ל נוכח אש חזקה לאחת מעמדות האויב, במלאותו בשלמות אחר הוראה לשבות מאנשי האויב, תוך הימנעות מפגיעה בהם. תוך ביצוע משימתו נורה, נפצע אנושות ומת אחר כך מפצעיו". לוחם הצנחנים השני באותו קרב שקיבל עיטור, היה מי שלימים התמנה לתפקיד הרמטכ"ל ה-11 של מדינת ישראל – רפאל איתן.


הוספת תגובה
  מגיב אנונימי
שם או כינוי:
חסימת סיסמה:
  זכור אותי תמיד במחשב זה

כותרת ראשית:
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה לטוקבק שלי
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה למאמר הזה