היום בהיסטוריה: הממציא שעוטר בשני צל"שים

יאיר קליין אתר הגבורה, סרוגים, 27 בנובמבר 2021
היום בהיסטוריה: הממציא שעוטר בשני צל"שים


אוריאל חפץ היה ממציא בעל מוח מבריק ולב אמיץ. במהלך מלחמות ישראל עמד מאחורי שלל המצאות ואל שדה הקרב יצא כאזרח כדי לחלץ פצועים ושבויים. הוא זכה בעיטור המופת, בצל"ש הרמטכ"ל ובפרס בטחון ישראל



״ראיתי מכונית אסקורט דוהרת מצפון. ידעתי, חיים או מוות. אימצתי את כל כוחותי והרמתי יד. לא יודע איך הנהג הבחין בה, במהירות שדהר. הוא עצר. אסף אותנו. הציל את חיינו. אתה יודע מי היה הנהג של האסקורט? שאל אותי טיקטין״

מתוך הספר 'תיאום כוונות'

מי הוא הנהג שנסע על אסקורט והציל חיילים שרופים? מי הוא הנהג שנכנס לחזית וחזר אליה להמשיך להציל?

הנהג נולד בוינה בשם אוריאל למשפחת חפץ עלה עם הוריו ארצה והתיישבו בירושלים. אוריאל גדל הצטרף לתנועת בית"ר ובגיל 16 התגייס לאצ"ל. באצ"ל גילו את ידי הזהב של אוריאל והוא קיבל את התפקיד לבנות סליקים ברחבי ירושלים.

כשגרשו הבריטים את לוחמי האצ"ל לאריתראיה היה אוריאל בין המגורשים. ושם ממוחו הקודח וידי הזהב בנה מנהרות מילוט לחברים. לשם הסוואת פתח המנהרה בנה אוריאל חנוכייה גדולה ויצוקה על פתח המנהרה, ואף הזמין את מפקד המחנה להשתתף בהדלקתה. הבריחה הצליחה אך הבורחים בניהם אוריאל העדיפו לחזור למחנה.

לאחר קום המדינה חזרו הגולים ארצה ואוריאל הצטרף לכוחות ההגנה בירושלים ומתמנה לקצין ההנדסה של חטיבת "עציוני". לאחר שהרובע נפל הר ציון נשאר מובלעת בשטח ירדן, אוריאל המציא רכבל להעברת ציוד ולחילוץ פצועים מהר ציון למערב העיר. כבל נמתח מעל גיא בן הינום ואליו חובר רַכֶּבל, וזה חיבר בין הכוחות בשכונת ימין משה לכוחות בהר ציון. דבר הרכבל נחשב לסוד צבאי ולאחר הסכמי שביתת הנשק חדלו מלהשתמש בו.

אוריאל בנה רכבל דומה במערב הר סוסיתא ויזם הקמת מפעל, בהסוואה כמובן, ליצור גדרי תיל על הר הצופים שנותר מובלעת בשליטה ירדנית. במלחמת קדש המציא אוריאל משטח להנחתת ציוד. כשנחטף מטוס סבנה היה אוריאל בין מתכנני פעולת החילוץ

את יום כיפור הזכרנו. אבל אוריאל לא עצר שם. באייר תשל"ד (5.74) כששמע אוריאל על הילדים הנצורים בבית הספר במעלות נסע מירושלים להציע את עזרתו.

אוריאל שראה את הכוחות מתארגנים לפריצה ניגש לאחד החלונות וקרא לילדים לקפוץ אליו והוא תפס ילד ילד והבריח 17 תלמידים למקום מבטחים. מחבל שראה את מעשהו של אוריאל זרק לעברו רימון, ואוריאל נפצע בגבו. אוריאל עוד הספיק להבריח שני ילדים ונפל. אוריאל נותר נכה ונאבק בפציעתו במשך ארבע שנים עד שבי"ח בכסלו תשל"ט (18.12.78) לב האריה בעל ידי הזהב נדם. והוכר כחלל צה"ל.

אוריאל עוטר בעיטור המופת על מעשיו ביום כיפור, ובצל"ש הרמטכ"ל על מעשהו במעלות. וזכה בפרס בטחון ישראל על פיתוחיו והמצאותיו. לזכרו קראה עיריית ירושלים רחוב בשם נתיב הרכבל.

מקור הכתבה



הוספת תגובה
  מגיב אנונימי
שם או כינוי:
חסימת סיסמה:
  זכור אותי תמיד במחשב זה

כותרת ראשית:
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה לטוקבק שלי
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה למאמר הזה