סרן חיים חוצב (צ'צקי) ז"ל

עיטור המופת
חיים חוצב ז"ל

חיים חוצב ז"ל


תיאור המעשה: במלחמת יום הכפורים שימש סרן חיים חוצב ז"ל מפקד פלוגת טנקים בקרבות רמת הגולן. עם פרוץ המלחמה ארגן סרן חיים חוצב ז"ל שמונה טנקים, ובכוח זה יצא ללחימה מול כוחות אויב עדיפים. ב-7 באוקטובר 1973, במהלך הקרבות, נפגע הטנק שלו. סרן חיים חוצב ז"ל עבר לטנק אחר. בקור רוח המשיך בלחימה למרות שמרבית הטנקים שבפיקודו נפגעו, והוא נותר עם שני טנקים בלבד מול כוחות האויב, שהמשיכו לתקוף מטווחים קצרים ביותר. סרן חיים חוצב ז"ל המשיך בלחימה עד נפילתו. במעשיו אלה גילה סרן חיים חוצב ז"ל יזמה, אומץ לב ודבקות במשימה למופת. על מעשה זה הוענק לו : עיטור המופת ניסן תשל"ו אפריל 1976, מרדכי גור, רב אלוף, ראש המטה הכללי



מתוך אתר יזכור:
חיים גויס לצה"ל בתחילת יוני 1967 והתנדב לחיל השריון. את פרק האימון הבסיסי סיים בהצטיינות, ואחרי-כן עבר בהצלחה קורס מפקדי טנקים ואחריו קורס קצינים וקורס קציני שריון, שאותם סיים כחניך מצטיין. הוא התקדם במהירות רבה, ועוד בהיותו בשירות סדיר מונה מפקד פלוגת שריון. היה אחד המ"פים הצעירים והמעולים שבחיל. בתקופת מלחמת ההתשה נכווה חיימ'קה בשתי רגליו בעת חילוץ טנק, ושכב כחודש ימים בבית-החולים "הדסה" בירושלים. כשיצא מבית החולים נקבעה לו נכות מסוימת, אך הוא סירב בתוקף שישנו את הפרופיל הרפואי שלו. הוא חזר לשרת ביחידה קרבית והצליח להתגבר על פצעיו בכוח רצונו העז. חייליו מעידים עליו שמעולם לא שלח אחרים לבצע עבודות קשות. כשהיה כבר מפקד-פלוגה בדרגת סגן, היה יוצא עם חייליו לעבוד. איש לא יכול היה לראות את המ"פ מנקה משטחים והפלוגה כולה כאיש אחד עסקה במלאכה. יחסו אל פקודיו היה אבהי ממש. הוא דאג למשפחותיהם ובחופשות נהג לבקר אצלן ולדאוג לצורכיהן. בתום שירותו הסדיר התנדב לשרת עוד שלושה חודשים. בחוות הדעת של מפקדים עליו צוין: "קצין מעולה, בעל ידע מקצועי, דאגה לפקודיו ולמפקדיו, שליטה ומנהיגות;" "קצין מעולה, חרוץ, מסור, אמיץ ובעל ביטחון עצמי, שקט נפשי וכושר מנהיגות. ממלא את תפקידו ביעילות מקסימלית".
ביום הכיפורים, שבו פרצה המלחמה, שהה בירושלים אצל הורי אשתו מיקה. הוא לא הפסיק את הצום, לא אכל דבר ורץ ליחידתו כל עוד נפשו בו, כדי להקדים את חייליו. הוא הגיע ליחידה לבוש אזרחית, ללא דסקיות זיהוי, וללא ציוד אישי ומיד החל מכין בעצמו את הטנקים. הוא הכין וחימש במו ידיו את ארבעת הטנקים הראשונים שבראשם יצא לרמת-הגולן. בקרב פיקד על הכוח בשקט ולא איבד את שלוותו אל מול ים השריון של הסורים ואש התופת שנתכה על יחידתו. ביום י"א בתשרי תשל"ד (7.10.1973) נפל בקרב. סיפר עליו המח"ט: ..."ראיתי את צ'צקי עם הג'ינס וחולצה בהירה ואני שואל: צ'צקי, מה העניינים? והוא עונה: ארבעה טנקים כבר מזוודים. הוא בעצמו עבד והכין טנק אחר טנק... היו אלה ארבעת הטנקים הראשונים שיצאו... להיות שקט בקרב כזה צריך להיות סופר בן-אדם. לעמוד ולראות את זרם הטנקים הזורם מולך מכל עבר ולהשמיד ולהשמיד... שמעתי אותו בנהלו את ה"גורים" שלו. עשה זאת בשקט ובקור-רוח, כאילו ברמה עפים פרפרים ושמש זורחת ופשוט יש לגמור את הטנקים הסורים, כמו לגמור ב-96% את הבחינה, כמו להגיע בערב לנפח". על פועלו במלחמה הוענק לו "עיטור המופת" וזה נוסח תעודת העיטור: "לאות ולעדות כי 2025769 סרן חוצב (צ'צקי) חיים ז"ל גילה אומץ לב הראוי לשמש מופת. תיאור המעשה: במלחמת יום-הכיפורים שימש סרן חיים חוצב ז"ל מפקד פלוגת טנקים בקרבות רמת הגולן. עם פרוץ המלחמה ארגן חיים חוצב ז"ל שמונה טנקים, ובכוח זה יצא ללחימה מול כוחות עדיפים. ב7- באוקטובר 1973, במהלך הקרבות, נפגע הטנק שלו. סרן חיים חוצב ז"ל עבר לטנק אחר, בקור רוח המשיך בלחימה, למרות שמרבית הטנקים שבפיקודו נפגעו, והוא נותר עם שני טנקים בלבד מול כוחות האויב, שהמשיכו לתקוף מטווחים קצרים ביותר. סרן חיים חוצב ז"ל המשיך בלחימה עד נפילתו. במעשיו אלה גילה סרן חיים חוצב ז"ל יזמה, אומץ לב ודביקות במשימה למופת. על מעשה זה הוענק לו עיטור המופת". חיימ'קה הובא למנוחת-עולמים בבית-העלמין בפתח-תקוה. השאיר אחריו אישה, הורים ושני אחים. לאחר נופלו הועלה לדרגת סרן.

במכתבו למשפחה האבלה כתב שר הביטחון משה דיין: "חיים ז"ל... היה בוגר קורס קצינים וסיים קורס קציני שריון כחניך מצטיין. מפקדיו הגדירוהו כקצין מעולה, בעל ידע מקצועי, שליטה, מנהיגות, אמיץ ואהוב. חיים התגלה כמפקד מעולה בקרב..."

 



הוספת תגובה
  מגיב אנונימי
שם או כינוי:
חסימת סיסמה:
  זכור אותי תמיד במחשב זה

כותרת ראשית:
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה לטוקבק שלי
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה למאמר הזה