לא קיבלו צל"ש כי המצב היה "רגיש"

יובל אזולאי הארץ 3.9.08
אריה אליאס כחייל סדיר

אריה אליאס כחייל סדיר


בן גוריון דחה ב-1949 את המלצת צה"ל להעניק עיטורים ל-57 חיילי מודיעין על פועלם במלחמת העצמאות



אגף המודיעין של צה"ל חשף אתמול מסמך נדיר שחיבר בשנת 1949 נשיא המדינה לשעבר, חיים הרצוג - אז קצין בדרגת סגן אלוף וראש מחלקת המודיעין בצה"ל - בו הוא ממליץ לראש הממשלה דוד בן גוריון להעניק צל"שים ל-57 חיילי וקציני חיל המודיעין על פועלם במלחמת העצמאות. בן גוריון קיבל את המכתב אך דחה את ההמלצות בטענה שהמצב שבו שרויה מדינת ישראל רגיש מדי.

במסמך מיוני 1949, שנחשף עתה לרגל האירוע המרכזי לציון 60 שנה לחיל המודיעין, כתב הרצוג שהוא ממליץ להעניק את הצל"שים תוך שהוא מדגיש כי "ברור שקשה היה לקבוע באופן משביע רצון בדיוק את הקו המנחה לכל ההמלצות האלה... אולם לדעתי, כל עובד ששמו מוגש, ראוי בלי ספק לאות הצטיינות".

ברשימת המצטיינים של הרצוג מופיעים גם השחקן אריה אליאס והקצין בנימין גיבלי, שמת לפני כשבועיים בגיל 89 בתל אביב ולימים מונה בעצמו לתפקיד ראש אמ"ן. הרצוג כתב כי לגיבלי יש להעניק את הצל"ש בין היתר משום ש"במלחמה הנוכחית הוא ניהל את המודיעין הקרבי של מחלקת המודיעין בהצלחה יוצאת מן הכלל... יעילות עבודת המודיעין בארץ היא לא מעט הודות למרצו הרב. הוא עובד במשך תקופת המלחמה בלי לשים לב לעצמו ובמסירות יוצאת מן הכלל".

הרשימה נחתמת בהמלצה שהעלה הרצוג, להעניק צל"ש לשישה חיילים ששירתו ביחידת ש.מ. 2 - כיום יחידת האזנה 8200 של המודיעין. ביחידה זו שירתו בין השאר סמל אריה אליאס וסמל זאב חוסני. "הם פעלו בחזית הדרום תוך סיכון נפש. כולם תרמו להצלחת העבודה החשובה של המחלקה ועבדו במסירות ובהצלחה", כתב עליהם הרצוג.

אתמול נודע לראשונה לחוסני, כיום בן 82, על המלצתו של הרצוג להעניק לו צל"ש. "זה מרגש לשמוע מה חשבו עליי לפני 60 שנה. אבל זה בסדר, בשנת 64' קיבלתי כבר את פרס ביטחון ישראל מבן גוריון על דברים יותר מסובכים שעשיתי".

קצין המודיעין הראשי בצה"ל, תא"ל יובל חלמיש, התייחס אתמול לחשיפת המסמך ואמר כי פרסום המסמך ממחיש את המגוון הרחב של תפקידם ופועלם של המשרתים במודיעין בשנותיה הראשונות של המדינה.

"היינו קבוצה של שלושה חיילים שהוצבו בבאר טוביה", נזכר אתמול השחקן אריה אליאס, בן ה-87. "הוצבנו שם מטעם המודיעין אבל לא היו לנו אמצעי האזנה. אילתרנו אנטנות מצינורות מים כדי להאזין לאויב המצרי. התושבים בבאר טוביה שהתיידדו אתנו, לא ידעו מה המשימה שלנו ואנחנו לא סיפרנו להם. שמענו את השיחות של המצרים ברשת הקשר, והעברנו את תוכנן אל המפקדים. כמו כן היינו מדווחים על תנועת כוחות האויב ומעבירים את ההתרעות הלאה".

גם אליאס לא ידע על ההמלצה של הרצוג להעניק לו צל"ש. "משמח אותי לשמוע על זה אבל איך אומרים? תמיד יש טובים ממני שיקבלו את זה", הוא אמר.



הוספת תגובה
  מגיב אנונימי
שם או כינוי:
חסימת סיסמה:
  זכור אותי תמיד במחשב זה

כותרת ראשית:
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה לטוקבק שלי
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה למאמר הזה