"אתה שם פילטר מהפחד. אתה לא יכול להרשות לעצמך לפחד"

יעל בניה אתר הגבורה, במחנה 13 בדצמבר 2012
אמנון גדעון 2012, צילום: אתר הגבורה

אמנון גדעון 2012, צילום: אתר הגבורה


במהלך מלחמת יום הכיפורים, סרן (מיל') אמנון גדעון קיבל קידום מפתיע מסמ"פ מפקדה למ"פ בחזית הלחימה # על קור רוחו ואומץ לבו, זכה לצל"ש מפקד האוגדה



את מלחמת יום הכיפורים התחיל סרן (מיל') אמנון גדעון כסגן מפקד פלוגת המפקדה בגדוד הטנקים 53, תפקיד מנהלתי שאינו מצריך כישורי לחימה, וסיים אותה כמפקד פלוגת טנקים, עם כעשרה טנקים באחריותו בחזית הלחימה הקשה. בחלקה הראשון של המלחמה שירת גדעון בתפקיד סמ"פ מפקדה, והסתובב בין הכוחות למתן תספוקת ודלק. אך תוך זמן קצר הבין שכקצין טנקים, מקומו לא בעורף. "אמרתי, מספיק, אני טנקיסט ואני לא מוכן יותר לעשות פעולות עורפיות", הוא משחזר. "אף אחד לא ביקש ממני לעשות את זה, אבל הרגשתי שזו תהיה מעילה באמון הצבא אם אשאר בתפקיד מנהלתי".בקרב הכושל על תל שמס, נפצע אנושות מפקד הפלוגה בה לחם גדעון, רס"ן צבי רק. כשפונה המ"פ מן השטח, הודיע המג"ד לגדעון שהוא הופך להיות מפקד הפלוגה, ועכשיו כולם תחת אחריותו. את האחריות שבאה עם התפקיד הוא נשא על כתפיו בגבורה. סרן גדעון שימש דוגמה אישית באומץ לבו, ביוזמתו ובקור רוחו ועל כך הוענק לו צל"ש מפקד האוגדה באוקטובר 1975, על ידי תא"ל אביגדור בן גל.

הרגשנו שאנחנו נוקמים

כשסיים גדעון את קורס הקצינים, הוא חזר לגדוד 53 בתפקיד מ"מ בפלוגת טנקים. משם המשיך לתפקיד קצין המבצעים של הגדוד, ולאחר מכן עבר לתפקיד סמ"פ מפקדה. "התאכזבתי כשקיבלתי את התפקיד המנהלתי, כי זו הייתה עבורי מעין נסיגה, אחרי התפקידים הקודמים שלי", מספר גדעון היום. "זה אמנם אכזב אותי, אבל צבא זה צבא ולא התווכחתי. המלחמה פרצה ביום שבת, ואני זוכר שהתארגנו לאכול ארוחת צהריים ביחד, כל מי שנשאר בגדוד. הצלחות עם האוכל החם היו כבר מונחות על השולחן, ופתאום החלו להישמע פיצוצים. רצתי החוצה וראיתי מטוסי אויב בשמים - ואז זה היכה בי. היה קשה להאמין שמטוסים סוריים יתקרבו לכאן, אבל ככה למעשה התחילה המלחמה, בסביבות השעה שתיים בצהריים. בשעות הראשונות לא באמת האמנו שזו מלחמה, חשבנו שזו עוד תקרית עם הסורים, כמו מה שהיה בחורף שעבר. אבל לאט־לאט, כששמענו על נפגעים ושמענו שהכוחות הסוריים נכנסים לרמה, הבנו שהעסק הרבה יותר רציני. "ביום הראשון כסמ"פ מפקדה נסעתי עם משאיות של דלק ותחמושת לכיוון החזית, כדי להוריד תספוקת לטנקים של החברים שלי. כבר אז שמענו שריקות של פגזים מעל הראש באזור נפח ברמת הגולן, וחשנו שהעסק לא טוב. "ביום השלישי של המלחמה התחלתי לאסוף ולרכז אנשי צוות מרחבי רמת הגולן שברחו מהטנק שלהם שנפגע בלחימה. ריכזתי את כולם בפאתי הרמה, במחנה ירדן, שם התחלתי לארגן מחדש טנקים ואנשי צוות שיחזרו להילחם בחזית. אז, יחד עם כל הכוחות שארגנתי, עליתי גם אני לחזית. זה בכלל לא היה מוטל בספק עבורי, כמו שלא היה ספק עבור אותם חבר'ה שפיניתי ורצו לחזור ולהילחם. לא היה מצב שמישהו לא רצה - כל אחד קיבל טנק וחזר למלחמה. חלק מהם נפצעו ונהרגו אחר כך, אבל אז זו בכלל לא הייתה שאלה. כשאמרתי למפקד שלי שאני יוצא, הוא אמר לי: 'סע לשלום'. זה היה ברור לי ולכולם שאם אני לוחם אז אני צריך להיות שם. לימדו אותי להיות קצין שריון ובמקרה התגלגלתי להיות קצין מנהלה, אז כקצין צעיר בצבא ההגנה לישראל, היה לי ברור מאוד שלא אסלח לעצמי אם לא אנצל את הכישורים שהצבא העניק לי כקצין טנקים לוחם. בנוסף, כל כך הרבה חברים טובים שלי נפגעו בימים האלו של הלחימה. באיזשהו מקום אתה מרגיש במצב הזה תחושת בגידה, שהם נתנו את כל מה שיש להם ואתה מסתובב בין מיכליות הסולר וארגזי הפגזים. אם יש לך הכשרה להיות קצין טנקים ולהילחם בקרב, אל תישאר באפסנאות.

"הגעתי בערב יום הקרב על עמק הבכא. באותו יום לא נלחמתי, כי הגעתי בסיום הקרב. למחרת התארגנו ופרצנו לתוך השטח הסורי, והתחלנו להתקיף אותם בחזרה, כאילו להעניש אותם. אני זוכר את עצמי באותם רגעים מלא בתחושת נקם. נסענו עם הטנקים במוצבים הסוריים, ירינו לכל עבר, הרגשנו שאנחנו נוקמים את נקמת החברים שלנו שנהרגו".

"אתה שם פילטר מהפחד. אתה  לא יכול להרשות לעצמך לפחד"
שריון ברמת הגולן, צילום: במחנה

מרגיש קצת גיבור

בקרב על תל שמס נטל גדעון פיקוד על הפלוגה בה לחם. עד אז תפקידו לא היה מוגדר - הוא היה הקצין הבכיר ביותר בפלוגה אחרי המ"פ, אבל שימש פשוט כ"קצין לוחם", והיה מט"ק כמו שאר המט"קים. "הגענו עד לאזור שנקרא תל שמס, 30 קילומטר בערך מקוניטרה. נכנסנו פנימה, ניסינו להתקיף את התל ולא הצלחנו", נזכר גדעון באותם רגעים קריטיים. "תוך כדי שהטנקים נוסעים ומנסים לכבוש את התל, יורים עלינו טילים, ומתוך שישה־שבעה טנקים שהיו במקום, רובם נפגעו. הטנק שלי ועוד אחד נשארו שלמים, אז אספנו את כל הפצועים וברחנו משם. כשההתקפה על תל שמס נכשלה, זו הייתה נקודה קריטית ביותר מבחינת הפחד שלי במלחמה. זה היה פחד מוות נוראי: אתה רואה שההתקפה נכשלת, טנקים נשרפים, אנשים נפצעים ואתה לא יודע אם תצא משם חי. "הכוח בו הייתי התפרק לגמרי. כשירדנו, הצטרפתי לכוח אחר ועלינו שוב על התל הזה, שנכבש כבר בידי הצנחנים. בוקר אחד, הסורים החלו להתקיף בניסיון לכבוש חזרה את התל. היינו בעמדות וירינו עליהם בחזרה, ופתאום ראיתי את הטנק של המ"פ שלי פשוט עף אחורה. פצצת מרגמה נפלה לידו, והמ"פ צביקה רק נפצע אנושות. הוא הגיע כמעט מת לבית־החולים, ונשאר עם יד אחת בקושי. "זמן קצר לאחר מכן שמעתי את המג"ד בקשר: 'אמנון, עכשיו אתה המפקד, תשמור על החבר'ה'. ממעמד של אחד המט"קים, פתאום הייתי אחראי על כמה טנקים. ממעמד של סמ"פ מפקדה שמתעסק בפגזים ודלק, פתאום אני אחראי על פלוגה שלמה בחזית. זה משהו שאפילו לא חלמתי שאגיע אליו בשירות. פתאום נופל עליך מין עול כזה, שאתה מבין שאתה לא אחראי רק על עצמך ועל הצוות שלך, אלא גם גם על מי שנמצא קילומטר ממך ועל עוד לפחות 30 איש. זה מהפך גדול מאוד, פתאום להיות אחראי על מפקדים אחרים. אתה צריך לראות אותם כל הזמן, לדעת מה מצבם ולדאוג שהם לא עושים שטויות."מצד אחד תחושת האחריות היא קצת מפחידה אבל מצד שני זה המון גאווה. בתור ילד בן 21, אתה פתאום מרגיש קצת גיבור. אתה מרגיש יוקרה פנימית, תחושת ערך עצמי גדולה מאוד שסומכים עליך, גם מלמעלה וגם החיילים שלך. כשהגעתי חזרה לגדוד, ממש למקום ממנו יצאתי בתחילת המלחמה, עם עשרה טנקים תחת פיקודי, הרגשתי גאווה. בנוסף, היו הרבה מאוד פצועים והרוגים במלחמה הזו, אבל מאז שקיבלתי את הפיקוד על הפלוגה, היה לי רק פצוע קל אחד, וזו גם תחושה טובה. אבל זה גם הרבה עניין של מזל. במהלך הקרב אין הרבה זמן לחשוב. קיימת תערובת של פחד נוראי ואכזריות. כשאתה רואה שירית על טנק סורי והוא נדלק אתה שמח, אבל בעצם נשרפים שם אנשים. ויחד עם כל זה, האדרנלין מציף אותך מכל הכיוונים. "כמפקד, אתה שם פילטר מהפחד. אתה לא יכול להרשות לעצמך לפחד כשיש תחתיך אנשים שסומכים עליך. גם כשאחד החיילים שלי נפצע מהפגזה בחזית, לא יכולתי להרשות לעצמי לאבד את העשתונות. הייתי צריך לדאוג מיד שיפנו אותו אחורה ויביאו חילוץ. מי שיגיד שהוא יצא מיום כיפור בלי הלם קרב - משקר. כולנו יצאנו הלומי קרב, וכל אחד טיפל בזה בדרכו. אצלי, המגירה של המלחמה עם הטראומות סגורה במשך רוב הזמן, כי הבנתי שזה לא עוזר לי לפתוח אותה ולהוציא שוב את כל הניירות המאובקים


הוספת תגובה
  מגיב אנונימי
שם או כינוי:
חסימת סיסמה:
  זכור אותי תמיד במחשב זה

כותרת ראשית:
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה לטוקבק שלי
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה למאמר הזה