בא לעבוד: תנ"צ נחשון נגלר מקיבוץ בארי הגיע כדי למגר את הפשיעה בנגב

עודד בר מאיר אתר הגבורה, YNET, 2 ביולי 2021
נחשון נגלר

נחשון נגלר


הוא גדל בקיבוץ בארי, איבד עין בפעילות מבצעית, קיבל עיטור מופת על תפקודו בפיגוע בכביש 12 והיה שותף למבצעים מורכבים רבים. תנ"צ נחשון נגלר, מפקד הימ"מ היוצא, הוא מעתה מפקד מרחב הנגב. עד כמה העובדה שלא פיקד על תחנת משטרה תשפיע על כהונתו והצלחתו, מהם האתגרים שעומדים בפניו ומהן הציפיות ממנו של ראשי הרשויות בנגב



אפילו יום אחד של חסד לא ניתן לתת ניצב נחשון נגלר לאחר היכנסו בסוף השבוע שעבר לתפקידו כמפקד משטרת מרחב הנגב.
תת ניצב נחשון נגלר. "אני מתחייב לשמור ולהגן על אנשי הנגב ללא משוא פנים"
תת ניצב נחשון נגלר. "אני מתחייב לשמור ולהגן על אנשי הנגב ללא משוא פנים"
( דוברות המשטרה)
שעות אחדות לאחר טקס החלפת הפיקוד נדרש מפקד המרחב החדש לקיים הערכת מצב לגבי אירוע מותה של אישה בשנות הארבעים לחייה, תושבת ערערה, אשר נורתה בראשה במהלך קטטה בין חמולות.
בתום אותה הערכת מצב הוטלה החקירה על היחידה המרכזית ימ"ר נגב. האירוע הקשה הזה מצטרף לשורה של מקרי רצח שאירעו בחודשים האחרונים במגזר הבדואי כחלק מגל הפשיעה והאלימות בחברה הערבית, אשר המאבק בה יהיה אחת ממשימותיו של תנ"צ נגלר בתפקידו החדש.

מינוי במחלוקת

אין זה סוד הוא שמינויו של תנ"צ נחשון נגלר למפקד מרחב הנגב במשטרה במקומו של תנ"צ יאיר חצרוני, שמילא את התפקיד בשנתיים וחצי האחרונות ומונה לכהן כסגן מפקד מחוז המרכז, לווה במחלוקת בין השר לביטחון פנים לשעבר, אמיר אוחנה, לבין מפכ"ל המשטרה, רב ניצב קובי שבתאי.
חילופי מפקדים במרחב הנגב. תנ"צ נגלר )משמאל( מקבל את הפיקוד מתנ"צ יאיר חצרוני, במרכז ניצב פרץ עמר, מפקד המחוז הדרומי
חילופי מפקדים במרחב הנגב. תנ"צ נגלר )משמאל( מקבל את הפיקוד מתנ"צ יאיר חצרוני, במרכז ניצב פרץ עמר, מפקד המחוז הדרומי
( דוברות המשטרה)
אוחנה התלבט לא מעט באשר למינויו של נגלר, ששימש עד למינויו הנוכחי כמפקד הימ"מ, היחידה המשטרתית למלחמה בטרור, למפקד מרחב הנגב. הסיבה לאותה התלבטות היתה העובדה שתנ"צ נחשון נגלר, שעד אז היה מוכר לציבור כנ', לא פיקד במהלך שירותו המשטרתי בן יותר משני עשורים על אף תחנת משטרה.
בעוד שמפכ"ל המשטרה התעקש על מינויו של תנ"צ נגלר, התלבט השר לשעבר אוחנה עד אשר בסופו של דבר שוכנע ימים אחדים בטרם סיים את כהונתו כשר לביטחון פנים לחתום על המינוי.
"השתכנעתי", ציין אוחנה כאשר חתם על מינויו של תנ"צ נחשון נגלר, "שמדובר בלוחם משכמו ומעלה, מלח הארץ, שסיכן את חייו. היותו של נ' לוחם בכל רמ"ח איבריו ובעל חשיבה יצירתית, יכולה להוות בשורה בכל מה שקשור לטיפול הלוחמני שמרחב הנגב זקוק לו כדי להחזיר לתושבים את הביטחון האישי".

איבד עין בפעילות

תת ניצב נחשון נגלר (46), נשוי ואב לארבעה ילדים, נולד וגדל בקיבוץ בארי שבמועצה האזורית אשכול. בשנת 1993 הוא התגייס לצה"ל והתנדב ליחידת 'שלדג', במסגרתה הוא עבר מסלול הכשרה כלוחם וכמפקד.
הוא השתחרר משירותו בצה"ל בשנת 1998 בדרגת סרן ושנה לאחר מכן התגייס למשטרה כלוחם בימ"מ.
במהלך שירותו הוא איבד את עינו בפעילות מבצעית. בשנת 2011 מונה נגלר לסגן מפקד הימ"מ והוענקה לו דרגת סגן ניצב. בעת כהונתו אירע הפיגוע בכביש 12, בו נהרג פסקל אברהמי ז"ל, פקודו של נגלר. על תפקודו באירוע הוא קיבל יחד עם אחדים מלוחמי היחידה את עיטור המופת.
זירת רצח בערערה
זירת רצח בערערה
(דוברות המשטרה)
בחודש פברואר 2015 מונה נגלר כממלא מקומו של מפקד היחידה, ועשרה חודשים מאוחר יותר הוא מונה על ידי מפכ"ל המשטרה דאז, רוני אלשיך, לתפקיד מפקד הימ"מ באופן קבוע.
משך כהונתו של תנ"צ נחשון נגלר כמפקד הימ"מ, יותר מחמש וחצי שנים, נחשב לפרק הזמן הארוך ביותר בתולדות היחידה המשטרתית למלחמה בטרור.

במהלך אותן שנים התמודד הימ"מ עם אירועים מבצעיים רבים, בהם סיכול המחבלים שביצעו את פיגועי הירי בפאב "הסימטא" ברחוב דיזנגוף בחודש ינואר 2016 ובאזור התעשייה ברקן בחודש אוקטובר 2018, וסיכול המחבל שביצע את הפיגוע המשולב בצומת אריאל בחודש מרץ 2019.
לוחמי הימ"מ בפיקודו של תנ"צ נגלר גם נטלו חלק בפעילות לאיתור המחבלים שחטפו ורצחו את שלושת הנערים בחודש יוני 2014 ובפעילות בג'נין בחודש ינואר 2018 לצורך מעצרם של המחבלים שביצעו את הפיגוע בחוות גלעד, שבו נרצח הרב רזיאל שבח.
"הייחודיות של הימ"מ היא בעובדה שלוחמיה משלבים יכולות מבצעיות גבוהות ביותר לצד סמכויות משטרה", ציין בעבר תנ"צ נגלר בראיון עיתונאי, "מה שמאפשר לנו מרחב פעולה רחב".
עתה, עם התמנותו לתפקידו החדש כמפקד מרחב הנגב, יצטרך תנ"צ נגלר להביא את אותן יכולות גם לפעילות המשטרתית הקלאסית של כחולי המדים כדי לטפל בפשיעה ברחבי המרחב.
תנ"צ נחשון נגלר הוא בעל תואר ראשון בהיסטוריה של המזרח התיכון ותואר שני במדעי המדינה, שניהם מאוניברסיטת חיפה.

"חוזר לביתי הראשון"

"בן הנגב אני", ציין תנ"צ נחשון נגלר עם היכנסו לתפקיד, "סבי לחם בקרבות לשחרור הנגב במלחמת העצמאות בגדוד של משה דיין.
"הוריי התיישבו בקיבוץ בארי, שם נולדתי וגדלתי לאהוב את הנגב ושדותיו. ריח אדמת הלס, אחרי הגשם הראשון וצריבת קרני השמש בקיץ היו ותמיד יהיו הרגשה של בית עבורי והיום אני חוזר לביתי הראשון".
על המעבר מהפיקוד על יחידת העילית של המשטרה לפיקוד על מרחב הנגב, אמר תנ"צ נגלר כי "28 שנים לחמתי נגד הטרור. השתתפתי ופיקדתי במאות רבות של מבצעים מסוכנים בלבנון, בעזה, בגבול מצרים ובשטחי יהודה ושומרון. נפלה בחלקי הזכות להגן על גבולות המדינה ולאפשר לתושביה לישון קצת יותר בשקט בלילות.
"חייתי בצללים ורוב הציבור הכיר אותי בשם נ'. עם כניסתי לתפקיד מפקד מרחב הנגב הנני מתחייב לשמור ולהגן על אנשי הנגב ללא משוא פנים, להבטיח את מתן שירותי המשטרה המקצועיים ביותר לאזרחים, להיות קשוב למצוקות ולצרכי הציבור תוך אכיפת החוק ביד רמה".

אתגרים רבים

משימות לא פשוטות עומדות בפני מפקד מרחב הנגב הנכנס. חיזוק הביטחון האישי של תושבי המרחב, המאבק בפשיעה בכלל, ובתופעת החזקת אמצעי הלחימה הלא חוקיים במגזר הבדואי, בפרט, מיגור תופעת הפרוטקשן (דמי חסות), הלחימה בתופעת גידול הסמים באופן לא חוקי, בעיקר בסמוך לשטחי האש של צה"ל בנגב - כל אלה הם רק חלק מהמשימות שעומדות לפתחו של המפקד הנכנס.
"מטרתנו", אמר מפקד המחוז הדרומי במשטרה, ניצב פרץ עמר, בעת שהעביר בסוף השבוע שעבר את שרביט הפיקוד לתנ"צ נחשון נגלר, "היא לפעול להעלאת תחושת הביטחון והאמון במשטרה, תוך הבחנה ברורה בין שירות מאיר פנים הניתן לאזרחים שומרי החוק לבין אפס הסובלנות והנחישות אותם נפגין מול מפרי החוק.
"החברה האזרחית תובעת מאיתנו יותר ויותר שירותי משטרה, ועלינו להיות גמישים, מעודכנים ונתונים לשינוי מתמיד".
שינוי שכזה בא בסוף השבוע האחרון לידי ביטוי עם מינויו של תנ"צ נחשון נגלר לתפקיד מפקד המרחב, למרות שכאמור, הוא מעולם לא פיקד על תחנת משטרה כלשהי באחד ממרחבי המשטרה.
מפקדי המרחב בעבר עשו מסלול פיקודי שהחל בפיקוד על תחנות משטרה בטרם התמנו לתפקידם הבכיר, ומינויו של תנ"צ נגלר הוא יוצא דופן מהבחינה הזו.
כך, למשל, ניצב פרץ עמר, כיום מפקד המחוז הדרומי, שימש טרם מינויו בעבר למפקד מרחב הנגב כמפקד על תחנות העיירות, דימונה ובאר־שבע. ניצב (בדימוס) אמנון אלקלעי שימש כמפקד מרחב הנגב לאחר שפיקד על תחנות נתיבות, באר־שבע ועל מרחב מוריה ומרחב ציון.
מפקד מרחב הנגב היוצא, תנ"צ יאיר חצרוני, כיהן בעבר כמפקד תחנות רחובות ולב תל־אביב וכמפקד מרחב שומרון בטרם התמנה לפני כשנתיים וחצי לכהן כמפקד מרחב הנגב.
"נחשון", ציין מפקד המחוז הדרומי, ניצב פרץ עמר, "מקבל עליו את הפיקוד על מרחב הנגב, החולש על שטח טריטוריאלי גדול ומורכב, אשר טומן בחובו אתגרי עשייה רבים. הוא בעל ניסיון רב בתחום המבצעי והפיקודי, והוא מקבל פיקוד על מרחב איכותי שלו אתגרים ייחודיים וסגל מנוסה הנשען על יסודות איתנים, ומכאן שלוחה לו ברכת הצלחה".

"שותף שלנו"

בקרב ראשי הרשויות בנגב יש לא מעט ציפיות ממפקד המרחב הנכנס. "אינני מכיר את תנ"צ נחשון נגלר", אמר השבוע ראש עיריית דימונה, בני ביטון, המכהן גם כיו"ר הנהלת אשכול נגב מזרחי, המאגד בתוכו 13 יישובים, "אבל אני בטוח שמדובר בקצין איכותי, ענייני ואכפתי, אחרת לא היו מטילים עליו את התפקיד התובעני והמאתגר של מפקד מרחב.
ראש עיריית דימונה, בני ביטון: "אני מצפה מתנ"צ נגלר להשקיע את מלוא מרצו, כוחו וזמנו לטובת שיקום מערכת היחסים בין היהודים לאחינו הבדואים"
ראש עיריית דימונה, בני ביטון: "אני מצפה מתנ"צ נגלר להשקיע את מלוא מרצו, כוחו וזמנו לטובת שיקום מערכת היחסים בין היהודים לאחינו הבדואים"
(הרצל יוסף)
"לתנ"צ נגלר ממתינה עבודה רבה, שוחקת, לעתים קרובות גם מאכזבת. עבודה סביב השעון 24/7, 365 יממות בשנה. אני מצפה מתנ"צ נגלר להשקיע את מלוא מרצו, כוחו וזמנו לטובת שיקום מערכת היחסים בין היהודים לאחינו הבדואים, יחסים שנעכרו והתקלקלו במהלך מבצע 'שומר החומות' ואף מעט לפני פתיחתו.
"מדובר ביחסים שהיו מושתתים על אמון, כבוד הדדי ואמפתיה שגורמים קיצוניים בשני הצדדים עמלו רבות כדי לפגוע בהם".
עוד הוסיף ביטון כי "לתנ"צ נגלר, כך אני מאמין, יש את היכולת להיות שותף מלא שלנו, ההנהגה המקומית, בבנייתו מחדש של גשר השלום והאחווה. מעבר לכך יש לתנ"צ נגלר המון עבודה במיגור הפשע לסוגיו, החל מעבירות רכוש, המשך בעבירות אלימות, וכלה בבעיות הנוגעות לדמי חסות, ההשתוללות על כבישי הנגב ואפילו עבירות סמים.
"אני סמוך ובטוח כי הוא יבצע את המשימות והמטלות לעיל בדבקות, במסירות, בנחישות, אך גם ברגישות המתבקשת. אני מאחל לו הצלחה ואף מבטיח לו שיתוף פעולה מלא, הן מצדי והן מצד עמיתיי ברשויות השונות".
לדברי ראש עיריית רהט, פאיז אבו סהיבן, "אנחנו סובלים מהפשיעה באזור ומתופעת הירי ביישובי החברה הבדואית. אנחנו מקווים ששיתוף פעולה עם מפקד המרחב החדש ועם מפקדי התחנות יביא למיגור התופעות הללו. אנחנו גם מצפים לפיענוח מעשי הרצח שהיו בעת האחרונה בחברה הבדואית.
ראש עיריית רהט, פאיז אבו סהיבן: "אנחנו סובלים מהפשיעה באזור ומתופעת הירי ביישובי החברה הבדואית"
ראש עיריית רהט, פאיז אבו סהיבן: "אנחנו סובלים מהפשיעה באזור ומתופעת הירי ביישובי החברה הבדואית"
(הרצל יוסף)
"בכוונתי להזמין את המפקד הנכנס לביקור עבודה ברהט כדי לעמוד מקרוב על הסוגיות המעיקות עלינו ועל צרכי התושבים ברהט, בפרט, וביישובי החברה הבדואית, בכלל. נעלה בפניו את סוגיית הריסת הבתים כדי להבהיר שגורמי האכיפה צריכים לדעת מהן ההשלכות לגבי מי שהורסים לו את ביתו מבלי שניתן לו פתרון מגורים".

פעולות מניעה

ראש המועצה האזורית רמת הנגב, ערן דורון, אומר כי "תפקידה של משטרת ישראל במרחב הנגב, כבכל מקום אחר במדינה, הוא לשמור על הביטחון האישי ועל רכושם של התושבים השוהים באזור והנוסעים בכבישיו. שמירה על תחושת הביטחון היא הבסיס להמשך חיזוק ההתיישבות ופיתוח הנגב.
"על המשטרה ליזום יותר פעולות מניעה והרתעה ולא רק להגיב. בתקופה האחרונה קיים שיתוף פעולה בין המשטרה לצבא במרחב שמסייע לשמירת השקט והביטחון ואני מקווה שמפקד המרחב החדש יידע לשמור על כך ולהרחיב זאת. אני מאחל לו בהצלחה רבה. ההצלחה שלו היא ההצלחה של כולנו".
מעיריית באר־שבע נמסר כי "ראש העירייה, רוביק דנילוביץ', כבר שוחח עם תנ"צ נגלר ואיחל לו בהצלחה. השניים סכמו כי ייפגשו בקרוב על מנת לקדם הנושאים שבטיפול המשטרה בבאר־שבע ובנגב.
ראש המועצה האזורית רמת הנגב, ערן דורון: "שמירה על תחושת הביטחון היא הבסיס להמשך חיזוק ההתיישבות ופיתוח הנגב"
ראש המועצה האזורית רמת הנגב, ערן דורון: "שמירה על תחושת הביטחון היא הבסיס להמשך חיזוק ההתיישבות ופיתוח הנגב"
(מועצת רמת נגב)
"על ממשלת ישראל החובה להעמיד לרשות המרחב את הכלים והאמצעים להתמודד עם הפשיעה. בכוחות משותפים של אכיפה בלתי מתפשרת תוך שימוש באמצעים טכנולוגיים ותוספת של כוח אדם, תצליח המשטרה לעמוד במשימה זו. זאת לצד השקעה והסדרה בקרב החברה הבדואית בדרום. זה הזמן למעשים, זו הציפייה מהממשלה ומהמשטרה".

גניבת נשק,סמים ואלימות

לא מעט משימות עומדות לטיפול בפני מפקד מרחב הנגב הנכנס, תנ"צ נחשון נגלר. ההיסטוריה המשטרתית מצביעה על כך שתקופת כהונתם של מפקדי מרחב הנגב בעבר הסתכמה בכשנתיים עד שלוש שנים ושימשה כקרש קפיצה לתפקידים בכירים יותר במסלול הפיקודי במשטרה.
בפועל, מדובר בתקופת כהונה קצרה, שאין בה כדי להביא לתוצאות מהירות במאבק בפשיעה ובטיפול בסוגיות פליליות שונות.
במשטרה מציינים כי ניסיונו המבצעי של תנ"צ נגלר לאורך יותר משני עשורים דווקא יכול להניב תוצאות טובות באשר למשימות העומדות לפתחו, גם אם אין לו את הניסיון בפיקוד על תחנת משטרה או על מרחב משטרתי כלשהו כמו לקודמיו בתפקיד, ולפעול מחוץ לקופסה מעבר לטיפול המשטרתי הקלאסי.
בריונות בכבישים. תופעה מטרידה
בריונות בכבישים. תופעה מטרידה
(דוברות המשטרה)
כידוע, הפשיעה בנגב, בעיקר במגזר הבדואי, אינה פוסקת. כך גם המאבק המשטרתי של שוטרי המרחב כנגד התופעה על היבטיה השונים.
גילויי אלימות וקטטות בין חמולות, המסתיימות לעתים ברצח של חפים מפשע, אחזקת אמצעי לחימה בלתי חוקיים שלא אחת משמשים למעשי הרצח הללו וגם עושים את דרכם לגורמי טרור ולגורמים פליליים.
גניבות בלתי פוסקות של כלי נשק, תחמושת וציוד צבאי לסוגיו השונים מבסיסי צה"ל באזור הנגב. הברחות וגידול סמים, בעיקר מריחואנה, בכמויות אדירות בשטחים הסמוכים לשטחי אש של צה"ל.
עבירות אלימות ועבירות רכוש כלפי אזרחים תמימים, הפשיעה החקלאית, חיסולי חשבונות בין עבריינים, הבריונות בכבישים. כל אלה מערערים בעת האחרונה את ביטחונם האישי של תושבי האזור.
די אם נזכיר את מקרה האונס של הילדה בת העשר באחד מיישובי רמת הנגב, שאירע לפני מספר חודשים, כאשר פורצים מהמגזר הבדואי פרצו באישון לילה לבית מגוריה של הילדה וביצעו בה עבירות מין.
גם המקרה בו הותקף זוג צעירים בבאר־שבע על ידי צעירים בדואים לפני חודשים אחדים הסעיר את הציבור. המהומות במגזר הבדואי במהלך ימי מבצע "שומר החומות" בחודש מאי האחרון, שגלשו לכבישי הנגב תוך גילויי אלימות כלפי נהגים יהודים, אף הם "תרמו" את שלהם על מפת הפשיעה בנגב.
תחושת חוסר המשילות בנגב רק הולכת ומתחדדת ככל שמקרי הפשיעה הללו נמשכים וחרף הפעילות המשטרתית, הרגיעה המיוחלת טרם הגיעה. אתגרים רבים עומדים בפני מפקד המרחב הנכנס כדי להפוך את ה"דרום הפרוע" לאזור רגוע יותר.



הוספת תגובה
  מגיב אנונימי
שם או כינוי:
חסימת סיסמה:
  זכור אותי תמיד במחשב זה

כותרת ראשית:
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה לטוקבק שלי
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה למאמר הזה