מפי הגבורה, הסיפור של סרן בר זונשיין, מ"פ טנקים בגזרת כיסופים

נדב אייל YNET, 27 באוקטובר 2023
זונשיין עם לוחמים

זונשיין עם לוחמים


במקום להתחיל ולספר על מעללי הממשלה המעורערת והמערערת, אולי כדאי לפתוח בסיפור של סרן בר זונשיין, בן 23 מהרצליה, מפקד פלוגת טנקים בגזרת כיסופים, בבוקר 7 באוקטובר. זהו אחד הסיפורים הכי יוצאי דופן ששמעתי על הקרבות באותו יום. קרבות שנבעו ממחדל והצריכו גבורה. לעיתים קרובות, מה שמתחיל באחד, מחייב את השני.



במקום להתחיל ולספר על מעללי הממשלה המעורערת והמערערת, אולי כדאי לפתוח בסיפור של סרן בר זונשיין, בן 23 מהרצליה, מפקד פלוגת טנקים בגזרת כיסופים, בבוקר 7 באוקטובר.

זהו אחד הסיפורים הכי יוצאי דופן ששמעתי על הקרבות באותו יום. קרבות שנבעו ממחדל והצריכו גבורה. לעיתים קרובות, מה שמתחיל באחד, מחייב את השני.

זונשיין הוא מ"פ בגדוד 77 של חטיבה 7, חלק מהכוחות שהחזיקו את הגזרה הדרומית של רצועת עזה. הוא הוצב במוצב קטן שנקרא "מארס", על גבול עזה, עם הפלוגה המסייעת של גדוד 51, גולני. "מתחיל האירוע, סביבות 6:30 בבוקר. אומר לי המפקד מעליי שיש פשיטה של מחבלים ליד נירים ואומר לי לנוע לשם. זו הייתה הפעם האחרונה ששמעתי ממנו".

הוא מתקדם, טנק בודד, לא יודע ולא מבין כי הגדר פרוצה ומאות רבות שועטים לעבר הקיבוצים. "אני נוסע דרך השדות. בעין השלושה אני נתקל בחוליה ראשונה של מחבלים. הורג אותם עם המאג. מגיע לכיוון נירים. מזהה שם שתי חוליות מחבלים בתנועה לכיוון הקיבוץ. יורה עליהם במאג ואז דורס אותם. בשלב הזה אנחנו מקבלים דיווח על פשיטת מחבלים גדולה על מוצב כיסופים". הטנק של זונשיין משנה כיוון ומתקדם לכיסופים, לא רחוק ממוצב מארס שממנו החל. "לכיוון הגדר אני נתקל במארב של שתי חוליות נ"ט. יורים עליי משני כיוונים. אני נותן אש קצרת טווח. עולה טיפה למעלה, מזהה את מקור הירי. הורג את שתי החוליות". מדובר במטולי אר־פי־ג'י. "בשני טילים מעיל רוח (מערכת הגנה בטנקים) טיפלה, ושניים הרגשנו את הפגיעה שלהם. אין חדירה".

בשלב הזה, המ"פ זונשיין מקבל קריאה מאחד הטנקים שלו – זה שהוא חלק מהכוח שמגונן על נירים, ניר עוז ומגן. "הוא אומר לי שהוא פגוע, על הגדר, ושמקיפים אותו מחבלים. הוא ספג נ"ט שחדר את הטנק. המט"ק עם רסיסים בצוואר, והטען עם פגיעה קשה. אני נוסע אליו שוב דרומה. הטנק שלו לא יכול לצודד כי הוא פגוע. אני פוגש אותו, ואומר לו – סע אחריי. בדרך, אנחנו מזהים חדירה מסיבית של מאות מחבלים. אני מזהה שם את הטנק של המ"מ. הוא שרוף לגמרי ועולה באש. ואנחנו מזהים שני טנדרים לכיוון הרצועה, ואפשר לראות בהם בבירור – זה מראה שאי־אפשר לשכוח – שעומדים אנשים בטנדר והם עם המון גופות. אני מנסה לחצות גדר לכיוון הרצועה. יורה שני פגזים לכיוון הרכבים האלה. לא יודע אם פגעתי או לא, היה הבזק. בשנייה שאני יורה, אני מקבל שלושה־ארבעה טילי נ"ט ביחד. לא ארוכי טווח, אלא קצרי טווח. מכלי הסולר שלי נפגעים ומתחילים לנזול. אני מבין שאני לא יכול לבצע מרדף לתוך הרצועה, אני נסוג אחורה. בשלב הזה מקיפים אותנו מאות מחבלים. אני מתחיל לירות במאגים, פגזים. לדרוס עשרות. הייתה התקהלות של שמונה־תשעה שניסו לעלות על הטנק השני, הרגתי אותם".

 

צריך להסביר כי עד השלב הזה, זונשיין ושאר הכוחות לא מבינים שמדובר בפלישה למדינת ישראל. הם נעו ממקום למקום בגלל דיווחים על חוליות; מחנה האוגדה נופל, מפקדים מרכזיים נהרגים. הוא בתנועה מאירוע תקדימי אחד, שמעולם לא התרחש (פשיטה של שתי חוליות על קיבוץ), לאירוע תקדימי אחר (פשיטה על כיסופים) לאירוע שלישי של טנק שנוטרל ומוקף בידי חמאס. מכשירי הקשר של הטנק פגועים, והמ"פ שומע רק קטעי מילים. "כיסופים חוליה". "נירים שתי חוליות". "עין השלושה להגיע".

הם שני טנקים כעת: אחד עם אנשי צוות שנפצעו וזקוקים לטיפול רפואי מיד, ואינו יכול לצודד. השני, של זונשיין, סובל ממכלי סולר פגועים, וגם לא יכול יותר להטות את קנה הטנק (אבל יכול להוריד ולהעלות אותו). הם נוסעים לקיבוץ מגן. "שם אני שומע על היתקלות בכניסה ליישוב. שמנו את הטנק הפגוע במין מחפורת כזו גבוהה ליד קיבוץ מגן. המאג שלו עוד היה יכול לירות. אמרתי לו – 'כל מה שבא בחזית אליך, תירה בו'. ואז חזרנו. בכניסה למגן ליד הגדר הרגנו חוליה של ארבעה מחבלים. אחרי מגן אני שומע שיש חדירה בכיוון רעים. אני נוסע לשם. ליד מטה האוגדה הטנק שלי הפסיק לעבוד לגמרי, שמן וסולר פגועים". הם מחליטים לצאת מהטנק. "אנחנו יורדים כל אנשי הצוות, עם מאג. אנחנו בצומת גמה, ועוברים שם כלי רכב. אני מחליט שצריך לחזור למוצב מארס, שממנו יצאתי, כי שם יש עוד טנק שעומד ריק. זה הטנק של הסמ"פ. הוא נמצא בבית. אמרתי – אני אגיע למארס, אעלה על הטנק ואמשיך".

"איפה שעמד טנק הצלחנו למנוע טבח. זה היה ככה בכרם שלום וגם בסופה. לא נמנעו כל מקרי הרצח, אבל טנקים הצליחו לעצור את החדירה משמעותית"

בשלב הזה, סרן זונשיין ראה יותר לחימה מול מחבלים ממה שראו רוב המח"טים הנוכחיים בצה"ל. הוא נמצא בשטח, בלי פיקוד בפועל, בלי טנק, כאשר המחבלים שולטים למעשה באזור וביישובים השונים, והוא מתכוון לתפוס טרמפים כדי לעלות על טנק חדש ולהמשיך להילחם. "בצומת כבר הבנתי את גודל האירוע. בייחוד לאור ההיתקלות שלנו עם מאות המחבלים. אני רואה כמה עמוק המחבלים חדרו, לאור הטבח בצומת גמה והטבח על הכבישים. ניסינו למצוא מכונית שעובדת מאלה שהם ירו עליהן. שום דבר לא עבד. מגיע רכב של הימ"ס, והם בתנועה מהירה לכיוון כיסופים. עצרתי אותם. הם אומרים שיש להם רק מקום אחד על המכונית. עכשיו, במוצב מארס יש לי שני אנשי צוות מחכים. חסר לי תותחן, וכמובן אני, מפקד הטנק".

הוא משאיר מאחור חלק מאנשי הצוות כי לימ"ס אין מקום, ונכנס לתא המטען (!) כדי לחזור ללחימה. "לקחתי את התותחן שלי, הוא ישב מקדימה. אני נכנסתי לתא המטען. השארנו אותו קצת פתוח". הרכב של הימ"ס מנסה להגיע להיתקלות באחד היישובים, אז הוא מוריד את התותחן ואת זונשיין לא רחוק מצומת כיסופים. הטנקיסטים מתחילים ללכת ברגל למוצב שלהם, כאשר בשדות החקלאיים שורצים מחבלים על אופנועים וטנדרים. "כשאני מגיע לאזור המוצב, אני רואה בשדות החקלאיים, מרחוק, את הטנדרים האלה ועשרות מחבלים בתנועה מעין השלושה לכיוון המוצב. אני רץ לעבר המוצב, מנופף להם בידיים שלא יירו בי. כשאני מגיע, מסתבר שהמ"פ של המסייעת (של גדוד 51 בגולני, נ"א) לקח את שני הטנקיסטים שהיו לי, לקח את הטנק, ויצא איתם להילחם. אנחנו מתארגנים שם בעמדות, המחבלים בתנועה למוצב, ואז אנחנו נותנים מכת אש על כל המוצב".

יש להם בעיה. בגלל הפשיטה בבוקר, נשארו המרגמות מחוץ למוצב. זונשיין מארגן חיפוי עם מקלעי נגב, מוציא שתי חוליות מהמוצב לאסוף את המרגמות, "ואז החזרנו אותן למוצב והתחלנו לתת מכות עם מרגמות". בשלב הזה, המ"פ של המסייעת וזונשיין יוצרים קשר ברשת הקשר. הם מסכמים על החלפה: החי"רניק שהפך לטנקיסט (מגולני) יחזור ללוחמיו, והטנקיסט שהפך לחי"רניק (זונשיין) יקבל את הטנק שלו בחזרה.

זונשיין חוזר לטנק. הוא נמצא בלחימה כרגע שמונה שעות רצוף, ומג"ד 51 עולה מולו בקשר. מתחולל קרב בתוך קיבוץ כיסופים. המג"ד יוצא מהמוצב וזונשיין נוסע בטנק ממוצב מארס. "זיהיתי שלושה אופנוענים, הרגתי אותם. ליד גן הנופלים. בגדר ההיקפית של הקיבוץ יש עוד חוליה, אני הורג את כל החמישה. היו שניים שברחו לשדות, הרגתי גם אותם. ומאותו רגע אני ומג"ד 51 צמד שפועל יחד עד יום שני בצהריים. היו לי עוד היתקלויות. ליד מוצב כיסופים שני מחבלים שהרגנו. בשדה פתוח. בשבת בלילה יש היתקלות בתוך קיבוץ כיסופים, ואני נכנס עם הטנק לקיבוץ ויורה פגזים לתוך בית והורגים שם עוד חוליית מחבלים".

אם מחשבים את הטנקים שנפגעו, החל משבת בצהריים ועד שהגיעו תגבורות משמעותיות ביום ראשון אחר הצהריים, הטנק של זונשיין הוא היחיד התקין בגזרה כולה (19 קילומטר). ביום ראשון נמשכות ההיתקלויות. "מזהים שישה מחבלים ליד עין השלושה. הרגנו אותם. עוד שני מחבלים ליד מארס. ביום שני יש כבר סריקות ביישובים, ואז יש היתקלות גדולה ברפתות של קיבוץ כיסופים". הוא מתאר סיטואציה שבה החזיק מחבל בישראלי חבר כיסופים, חטוף. הם קוראים לישראלי לברוח, הוא עושה זאת והטנק באותו יורה פגז ומחסל את איש חמאס.

 

זונשיין אומר שאם מחשבים "עד הקצה" של יומיים וחצי ימי הלחימה, "זה בין 70 ל־90 מחבלים".

שאלתי אותו מה המסקנות הראשונות שלו מהקרב, כמפקד בשטח. "איפה שעמד טנק הצלחנו למנוע טבח. לא הצלחתי להגיע לניר עוז. לא הגעתי לרעים. אבל כל מקום שהיה בו טנק, יצאנו טוב יותר. זה היה ככה בכרם שלום, וגם בסופה. לא נמנעו כל מקרי הרצח, אבל טנקים הצליחו לעצור את החדירה משמעותית. בנוסף, יש לנו המון ביטחון בכלי ובמכונה הזו. ספגנו מטענים ואר־פי־ג'י וגם רחפנים, והטנק המשיך. הרגשנו ביטחון בכוח האש. בנקודה מסוימת היינו מול מאות אנשים. וטנק אחד לבד חיסל והרתיע אותם. בכל פעם שהתנהלנו לפי תורת לחימה, בתרגולת מוכרת, ידנו הייתה על העליונה. והתעשתנו מהר. אחרי ההיתקלות השנייה, הבנו".

שאלתי אותו על המלחמה כולה. מסיפורו, שמתי לב לשתי נקודות: ביום לחימה בערך, חצי מהטנקים בפלוגה הוצאו משימוש. וזה ללא שימוש בטילי קורנט. הנקודה השנייה היא היעדר פיקוד ושליטה ברמה חטיבתית, או אוגדתית, בשל ההפתעה ונפילתם בקרב של מפקדים בולטים בגזרה. "נכון, הופתענו. אבל התעשתנו. אני אומר לך בבטחה – היכולת שלנו כצבא לעמוד בפני הדבר הזה היא מובטחת. אנחנו ננצח את המלחמה ב־100 אחוז, איפה שהיא תהיה, בדרום או בצפון".

בגזרה מדברים על זונשיין בעיניים נוצצות. אפשר להבין מדוע. הנחישות של הצוות ושלו להילחם, אם צריך עם טנק פגוע, בלי טנק, או עם טנק שהחליף. לא לעצור; להגיע לטנק הבא בבגאז' אם צריך. לגדוד 77 בחטיבה 7 יש מוניטין, מימיו של אביגדור קהלני והקרב בעמק הבכא. המ"פ הצעיר הזה לא בייש את הפירמה.

 

מפי הגבורה, הסיפור של סרן בר זונשיין, מ"פ טנקים בגזרת כיסופים
זונשיין עם לוחמים, צילום דו"צ



הוספת תגובה
  מגיב אנונימי
שם או כינוי:
חסימת סיסמה:
  זכור אותי תמיד במחשב זה

כותרת ראשית:
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה לטוקבק שלי
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה למאמר הזה