סיפורי הגבורה של לוחמי צה“ל יוצאים אל האור

דובר צה"ל דו"צ, 6 במאי 2014
סיפורי הגבורה של לוחמי צה“ל יוצאים אל האור


אחרי חמש שנות עבודה הפיקו בצה“ל את הספר החדש - ”בעוז רוחם“ - הכולל את סיפורי הגבורה של כל הלוחמים להם הוענק עיטור, צל“ש הרמטכ“ל או אות הערכה מטעם הרמטכ"ל



מדינת ישראל מציינת את יום הולדתה השישים ושישה ובצה"ל זוכרים את הגיבורים האמיצים שפעלו בצורה יוצאת דופן במצבים הקשים ביותר, ואפשרו למדינה לנצח במלחמות השונות ולהגיע ליום הזה. לרגל יום העצמאות, צה"ל הוציא לאור מהדורה חדשה של ספר הכולל את סיפורי הגבורה של כל הלוחמים להם הוענק עיטור, צל"ש רמטכ"ל או אות הערכה מטעם הרמטכ"ל - ציוני הערכה הגבוהים ביותר הניתנים בצה"ל - ממלחמת העצמאות ועד היום. 
 
"הפרויקט הזה, שרק הולך ומתעצם כל הזמן, הוא חשוב ביותר. מעצם העיסוק אנחנו מתעדים ומנציחים את גיבורי מדינת ישראל, שנתנו את הכל ועשו דברים שלא יאומנו במקום הכי לא צפוי והכי קשה שיש- שדה הקרב", הסביר רע"ן משטר ומשמעת באכ"א, סא"ל אורן אברהם.
 
האוגדן נקרא "בעוז רוחם", והוא מכיל סך הכל 1,083 סיפורים. זוהי מהדורתו השנייה, לאחר שב-1998 פורסם הכרך הראשון שהכיל את כל מקבלי העיטורים וצל"שי הרמטכ"ל, מקום המדינה ועד 1997. על המהדורה המעודכנת עמלו באכ"א כחמש שנים, במהלכם פעלו תחקירנים על איסוף חומר ומידע, עבדו בלשנים ולשונאים, נוספו לספר נושאים חדשים כדוגמת אינדקס שנועד להקל על החיפוש בן מאות הגיבורים, והושקעה עבודה רבה של גורמים שונים. 
 
המהדורה החדשה מכילה את סיפוריהם של מקבלי העיטורים, צל"ש הרמטכ"ל ואות הערכה מטעם הרמטכ"ל ממלחמת לבנון השנייה, וגם גיבורים ממלחמת ההתשה, שהוכרה כמלחמה רק בשנת 2003. "מאז המהדורה הקודמת התווספו עשרות צל"שים ועיטורים. המהדורה החדשה גם חושפת סיפורים שלא ידענו אז, או סיפורים שעוד היו מסווגים כשיצא הספר הקודם והיום ניתן לספר אותם או לחשוף פרטים חדשים", ציין סא"ל אברהם.
 
המצטיינים הוותיקים ביותר המונצחים בספר אלו הם 12 מקבלי "אות גיבור ישראל"- המכונה היום עיטור הגבורה- על פי קביעתו של ראש הממשלה ושר הביטחון הראשון דוד בן גוריון, על גבורתם במלחמת העצמאות. בן גוריון קבע כי מתוך עשרות סיפורי הגבורה והאומץ משנות המלחמה, 12 בלבד יזכו להוקרה על הצטיינותם יוצאת הדופן בקרב- כמניין שבטי ישראל. עיטור הגבורה, הצבוע צהוב, הינו העיטור הגבוה ביותר. לאחריו מדורגים עיטור העוז (אדום) ולאחר מכן עיטור המופת (כחול). צל"ש רמטכ"ל מוענק על מעשה גבורה שאינו מגיע בדרגתו לעיטור, והוא מצוין בשלוש חרבות עם עלי זית על רקע צבע זית או אות המלחמה.
 
הספר יחולק למפקדי צה"ל מדרגת מ"פ לוחם וישמש גם בכדי להעביר את מורשת הגבורה הלאה. "במהלך העבודה על הפרויקט הרמטכ"ל היה מאוד מחובר לנעשה, ואף החליט להעצים את הנושא", סיפר רע"ן המשטר והמשמעת. מתוך כך, הוחלט כי בבסיסי ההדרכה וההכשרות השונים בצה"ל יוקמו אתרי 'בעוז רוחם'. "זה נעשה בכדי לחנך את הדורות הבאים של הלוחמים והחיילים על סיפורי הגבורה", ציין סא"ל אברהם.
 
סיפורי המעוטרים עברו פילוח עד כמה שניתן, בכדי להתאים סיפורים לבסיס הדרכה מתאימים. כך לדוגמה סיפור גבורתו של לוחם גולני, יונצח בבא"ח החטיבה. שלושת בסיסי ההדרכה שנבחרו להוות פיילוט להקמת עמדות גבורה אלו הם בה"ד חיל הים, קורס מ"פים/מג"דים, וביסלמ"ח.
 
מתוך 1,083 המעוטרים ישנן 6 נשים בסך הכל. כמו כן ישנם 6 אנשים שזכו לאות הערכה מהרמטכ"ל, אות שניתן על מעשה בעל חשיבות עליונה שאינו מתאים לאחד מהעיטורים האחרים. ב-66 שנות עצמאות ניתנו 214 צל"שי רמטכ"ל, 221 עיטורי עוז, 602 עיטורי מופת, ו40- עיטורי גבורה. מלחמת יום הכיפורים היתה המלחמה האחרונה בה ניתן עיטור הגבורה. זוהי גם המלחמה המעוטרת ביותר - 400 חיילים קיבלו הוקרה. אחריה נמצאת מלחמת ששת הימים שלאחריה קיבלו 258 לוחמים עיטור או צל"ש על פעולתם במלחמה. מאז סיום מלחמת לבנון השנייה ועד היום ניתן עיטור אחד בלבד.
 
החיל בעל מספר העיטורים הגדול ביותר זהו חיל השיריון, עם 377 עיטורים וצל"שי רמטכ"ל. אחריו נמצא חיל הרגלים עם 273 עיטורים וצל"שי רמטכ"ל ואחר כך חיל המודיעין עם 114. חטיבת החי"ר המעוטרת ביותר היא חטיבת הצנחנים, שלה הוענקו במהלך השנים 114 צל"ש רמטכ"ל ועיטורים, ולאחריה חטיבת גולני עם 97. 
 
"המשפט המלווה את הפרויקט זה 'ממני תראו וכן תעשו'", סיפר סא"ל אברהם. משפט זה נפוץ בשימוש בבה"ד 1- לבניית מפקדי העתיד.   אך בין הגיבורים המוזכרים ב'בעוז רוחם', יש רבים שהפנימו את העיקרון הזה גם ללא קורס הקצינים. 489 עיטורים ניתנו לקצינים מתוך כלל העיטורים.

מקור הידיעה



הוספת תגובה
  מגיב אנונימי
שם או כינוי:
חסימת סיסמה:
  זכור אותי תמיד במחשב זה

כותרת ראשית:
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה לטוקבק שלי
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה למאמר הזה