נשים חילות שזכו לצל"שים ועיטורים

עפר דרורי בתוך: אתר הגבורה, 4 במארס 2021
אורית טאפט ב 2015

אורית טאפט ב 2015


אף שצה"ל הוא צבא גברי ברובו ועיקר לחימתו נעשית ע"י גברים זכו עשרים ושמונה חיילות בצל"שים ואחת מתוכן אף בעיטור בגין פעולתן. מתוך למעלה משלושת אלפים צל"שים ועיטורים שאותרו עד כה על ידי ונמצאים באתר הגבורה, למעלה מ 2200 מתוכם, הוענקו בצה"ל. החיילת אסתר ארדיטי בורנשטיין זכתה בעיטור המופת על שחילצה טייס מתוך מטוס בוער שהתרסק בשנת 1955. בצל"ש הרמטכ"ל זכו ארבע נשים. בצל"ש אלוף זכו עשרים נשים. בצל"ש מפקד אוגדה זכו שתי נשים. בצל"ש מפקד החטיבה זכו ארבע נשים.



נשים חילות שזכו לצל"שים ועיטורים

עפר דרורי [1]

offerd@gmail.com

 

אף שצה"ל הוא צבא גברי ברובו ועיקר לחימתו נעשית ע"י גברים זכו עשרים ושמונה חיילות בצל"שים ואחת מתוכן אף בעיטור בגין פעולתן. מתוך למעלה משלושת אלפים צל"שים ועיטורים שאותרו עד כה על ידי ונמצאים באתר הגבורה, למעלה מ 2200 מתוכם, הוענקו בצה"ל. החיילת אסתר ארדיטי בורנשטיין זכתה בעיטור המופת על שחילצה טייס מתוך מטוס בוער שהתרסק בשנת 1955. בצל"ש הרמטכ"ל זכו ארבע נשים.  בצל"ש אלוף זכו עשרים נשים. בצל"ש מפקד אוגדה זכו שתי נשים. בצל"ש מפקד החטיבה זכו ארבע נשים.

 

עפ"י חוק העיטורים בצבא ההגנה לישראל מ-1970 קיימים 3 עיטורים:

עיטור הגבורה

העיטור הגבוה ביותר, שמוענק על ידי שר הביטחון בהמלצת הרמטכ"ל, בעבור מעשה גבורה עילאית, שנעשה נוכח פני האויב, תוך חירוף נפש

עיטור העוז

מוענק על ידי הרמטכ"ל בעבור מעשה תעוזה, שנעשה בעת מילוי תפקיד קרבי תוך חירוף נפש

עיטור המופת

מוענק על ידי הרמטכ"ל בעבור מעשה מופת שיש בו גילוי של אומץ לב במהלך מילוי תפקיד קרבי

 

בנוסף עפ"י פקודות מטכ"ל ניתן להעניק את הצל"שים והאותות הבאים:

צל"ש הרמטכ"ל

מוענק על ידי הרמטכ"ל, בעבור מעשה הצטיינות שאינו מגיע בדרגתו לדרגת עיטור. צל"ש זה מוענק הן ללוחמים והן ליחידות

צל"ש אלוף הפיקוד

מוענק על ידי אלוף, בעבור מעשה הצטיינות שאינו מגיע בדרגתו לדרגת צל"ש רמטכ"ל

צל"ש מפקד אוגדה/מפקד חייל

מוענק על ידי מפקד אוגדה, בעבור מעשה הצטיינות שאינו מגיע בדרגתו לדרגת צל"ש אלוף הפיקוד

צל"ש המח"ט

מוענק על ידי מפקד חטיבה, בעבור מעשה הצטיינות שאינו מגיע בדרגתו לדרגת צל"ש מפקד אוגדה

אות הערכה מטעם הרמטכ"ל

אות הערכה מטעם הרמטכ"ל ניתן כביטוי סמלי של הוקרה על מעשה בעל חשיבות עליונה שעשה אותו אדם, במישרין או בעקיפין, לחיזוקו של צה"ל, ואשר יש בו כדי לקדם באופן ניכר את ביטחון המדינה.

אות הוקרה מטעם האלוף

האות המוענק על ידי אלוף לאזרח, שעשה מעשה רב-חשיבות למען צה"ל או למען ביטחון מדינת ישראל

 

 

נשים שרתו בצה"ל החל מהקמתו והיו חלק מהיחידות המבצעיות של צה"ל עם הקמתו. נשים שרתו בתפקידים קרביים בשדה כלוחמות, מפקדות כתה ועוד. בתום מלחמת העצמאות הופסק הנוהג ונשים גויסו לשרותי עזר לצבא בתפקידים "נשיים" יותר כמו מורות חיילות, חובשות ו"כמובן" פקידות. נשים חזרו לשרת בצה"ל בתפקידים מבצעיים רק אחרי עשרות שנים וגם זאת בעקבות לחץ מתמשך של שנים לשרת שרות משמעותי. זכורה לטוב אליס מילר אשר תבעה בשנת 1995 את הצבא בבג"ץ במסגרת התנגדותו לאפשר לה להשתתף במיונים לקורס טייס [2]. תביעה זו שבה הצבא הפסיד ומילר באופן אישי לא סיימה את הקורס נתנה רוח גבית לשרות נשים בצבא על בסיס שוויוני.

 

יש לציין שלהוציא מקרים חריגים לאחר מלחמת העצמאות,  שרות מבצעי של נשים בצה"ל החל רק בסוף שנת 2000 בהקמת גדוד קרקל שהיה הגדוד הראשון המעורב בו שרתו גברים ונשים ביחד.

 

פירוט מעשי הנשים החיילות מופיע להלן עפ"י מועד קבלת העיטור והצל"שים. מקור המידע "אתר הגבורה". מיון הרשימה לפי תאריך מהנמוך לגבוה.

 

בין מלחמת העצמאות למבצע קדש

 

טוראי ראשון פרידה זינגר

הריני לציין לשבח את: 1. טוראי ראשון פרידה זינגר 2. טוראי לאה פרנקל (סלומון) על אשר ביום 10 ביולי 1951 בשעה שחדר האוכל של כנף מספר 1 היה אחוז להבות, גילו הנ"ל אומץ לב והוציאו את כל המצנחים מהמחסן ובזאת מנעו אבדן ציוד יקר. חיים לסקוב, אלוף מפקד חיל האוויר 1951

 

טוראי לאה פרנקל סלומון

הריני לציין לשבח את: 1. טוראי ראשון פרידה זינגר 2. טוראי לאה פרנקל (סלומון) על אשר ביום 10 ביולי 1951 בשעה שחדר האוכל של כנף מספר 1 היה אחוז להבות, גילו הנ"ל אומץ לב והוציאו את כל המצנחים מהמחסן ובזאת מנעו אבדן ציוד יקר. חיים לסקוב, אלוף מפקד חיל האוויר 1951

 

 בשנת 1955, בהיותה חובשת תורנית ביחידתה, חשה טור' אסתר ארדיטי - בורנשטיין באמבולנס למקום התאונה של מטוס, שהתרסק בעת נחיתה. האמבולנס שקע בבוץ ונשאר תקוע. מבלי לאבד זמן קפצה והגיעה במהירות למטוס וללא התחשבות בלהבות ובהתפוצצויות הבלתי פוסקות של תחמושת המטוס, הגישה עזרה ראשונה לפצוע אחד, התירה את הטייס, שהיה קשור למקומו ברצועות בטחון וגררה אותו מהמטוס. שניות ספורות לאחר מכן התלקחו מיכלי הדלק של המטוס. במעשה זה הצילה את חיי הטייס. על מעשה זה הוענק לה : עיטור המופת ניסן תשל"ג אפריל 1973, דוד אלעזר, רב אלוף, ראש המטה הכללי.

מבצע קדש

רב"ט רוז'י להר זינגר

תאור המעשה: הנני לציין אותך לשבח על גילוי תושייה ויוזמה עצמית, בזה שבהיותך בזחל הפיקוד של הגדוד בעת הסתערות של יחידת שריון על אחד המשלטים בגזרת אבו-עגילה, וכאשר נותק הקשר בין זחל הפיקוד לבין חלק מהכוח, תפסת מכשיר קשר, יצרת וקיימת קשר עם מפקד הגדוד והעברת פקודותיו לכוחות. מעשה זה נעשה על אף מתחי האש הרצופים של האויב. חיים לסקוב – אלוף, אלוף פיקוד הדרום. 8.4.1957.

 

 

 

 

טר"ש לובה בן דעת

הנני לציין אותך על גילוי אומץ לב בשעת קרב, בזה שבעת מילוי תפקידך כקשרית על מכונית סגן מפקד החטיבה, שנע עם הכוחות הדרומיים בתוך שדה מוקשים ללא אפשרות של היחלצות ועל אף האש הארטילרית, לא עזבת אף לרגע את מכשיר הקשר, דבר שאפשר לחבורת הפקוד של מפקד החטיבה להיות בתמונת הקרב בעל עת. חיים לסקוב – אלוף אלוף פקוד דרום ז' ניסן תשי"ז 8 באפריל 1957

 

 

 

בין מבצע קדש למלחמת ששת הימים

 

טוראי נירה גלוגוב

תיאור המעשה: הנני מציין לשבח את החיילים והחיילות, חברי האחזות "אלמגור" שהצטיינו בכיבוי שרפת שדות: א. טוראי אבנשטיין אבינועם ז"ל - נפל במארב ב-19 באוגוסט 1963 ב. טוראי רייף אבי ז"ל - נפל במארב ב-19 באוגוסט 1963 ג. טוראי גלוגוב נירה ד. טוראי וייסמן יאיר ה. טוראי דוידוביץ מרים ו. טוראי זלמנוביץ שרגא ז. טוראי נוה איתן סיפור המעשה: ב-17 עד ה-18 באוגוסט 1963, פרצה שריפת שדות באיזור "כורזים". החיילים הנ"ל עמלו בכיבוי השריפה במשך כל שעות היום והלילה ושימשו דוגמא לחבריהם. שמואל איל, אל"ם מפקד פיקוד הנח"ל ו' אלול תשכ"ג 26 באוגוסט 1963

 

טוראי מרים דוידוביץ

תיאור המעשה: הנני מציין לשבח את החיילים והחיילות, חברי האחזות "אלמגור" שהצטיינו בכיבוי שרפת שדות: א. טוראי אבנשטיין אבינועם ז"ל - נפל במארב ב-19 באוגוסט 1963 ב. טוראי רייף אבי ז"ל - נפל במארב ב-19 באוגוסט 1963 ג. טוראי גלוגוב נירה ד. טוראי וייסמן יאיר ה. טוראי דוידוביץ מרים ו. טוראי זלמנוביץ שרגא ז. טוראי נוה איתן סיפור המעשה: ב-17 עד ה-18 באוגוסט 1963, פרצה שריפת שדות באיזור "כורזים". החיילים הנ"ל עמלו בכיבוי השריפה במשך כל שעות היום והלילה ושימשו דוגמא לחבריהם. שמואל איל, אל"ם מפקד פיקוד הנח"ל ו' אלול תשכ"ג 26 באוגוסט 1963

 

 

טר"ש גילה אברהם (גורן)


תיאור המעשה: בתאריך 27 בספטמבר 1963 בצהרים קרתה תאונת דרכים ליד באר שבע בין נ.נ. ומשאית, כתוצאה מהתאונה נפצעו מספר חיילים. טר"ש גילה - חובשת במקצועה אשר נפצעה אף היא, הגיעה במאמצים אל הפצועים והגישה להם עזרה ראשונה, ורק לאחר מכן נפנתה היא לקבלת עזרה. על מעשה הוענק לה ציון לשבח מטעם מפקד החטיבה. אברהם אדן, מח"ט מפקד בית הספר לשריון תשרי תשכ"ד, 1 באוקטובר 1963.


מלחמת יום הכיפורים

 

סג"ם דינה בן יהודה (זלץ)


תיאור המעשה
: במלחמת יום הכיפורים שימשה סג"ם דינה זלץ בתפקיד קצינת ח"ן חטיבתית. עם פרוץ המלחמה, החלה ביזמתה לטפל בכל הקשור לנפגעים ולמשפחותיהם; ללא כל ניסיון מוקדם החלה סג"ם דינה זלץ להזרים מידע לחטיבה על הנעשה בעורף ועל מצב הפצועים, תוך שהיא מסייעת בכל דרך שהיא לפצועים ולמשפחותיהם. בגמר המלחמה המשיכה סג"ם דינה זלץ לטפל במסירות רבה במשפחות החללים של החטיבה ובפתרון בעיותיהם. במהלך עבודתה שברה סג"ם דינה זלץ את רגלה וההליכה נאסרה עליה למשך שבועיים. למרות זאת המשיכה סג"ם דינה זלץ לבצע את עבודתה. עם שחרורה התנדבה סג"ם דינה זלץ להמשך שירות כדי שתוכל לסיים את עבודתה. במעשיה אלה גילתה סג"ם דינה זלץ יזמה, מסירות ויחס אנושי חם אשר תרמו רבות למשפחות השכולות ולפצועים. על מעשה זה הוענק לה : צל"ש הרמטכ"ל ניסן תשל"ו אפריל 1976, מרדכי גור, רב אלוף, ראש המטה הכללי.

 

סרן אסנת זהיר

 תיאור המעשה: במלחמת יום הכיפורים שימשה סגן אסנת זהיר בתפקיד קצינת נפגעים אוגדתית. במשך ימי הלחימה הראשונים עשתה סגן אסנת זהיר ימים ולילות בנקודת פינוי הנפגעים ברפידים וסייעה רבות בזיהוי נפגעים, ובהם הרוגים ופצועים קשה. היא עמדה במסירות בלחצים הנפשיים שהיו כרוכים בעבודתה זו. לאחר המלחמה הקימה סגן אסנת זהיר יחידה אשר ריכזה את כל הטיפול בפצועי האוגדה אשר היו פזורים במתקני אשפוז בכל רחבי הארץ. את ארגון היחידה והפעלתה ביצעה סגן אסנת זהיר ביעילות למרות הקשיים הארגוניים הרבים שעמדו בדרכה. בשלב מאוחר יותר יצרה סגן אסנת זהיר קשר אישי עם משפחות החללים והפצועים, ודאגה לכל מחסורן כשהיא מייצגת אותן בפני גורמים אזרחיים וצבאיים. במעשיה אלה גילתה סגן אסנת זהיר יזמה, מסירות ויחס אנושי חם לפצועים ולמשפחות השכולות. על מעשה זה הוענק לה : צל"ש הרמטכ"ל ניסן תשל"ו אפריל 1976, מרדכי גור, רב אלוף, ראש המטה הכללי.

 

רס"ן רבקה יצחק

סיפור המעשה (נוסח לא רשמי): רס"ן רבקה יצחק, קצינת ח"ן באוגדת סיני במלחמת יום הכיפורים צוינה לשבח על ידי מפקד האוגדה על תפקודה כקצינת שלישות בעורף האוגדה.

 

 

תקופת האינתיפאדה

 

טוראי אורית טאפט

 

סיפור המעשה: הנני לציין לשבח את טוראי טאפט אורית על גילוי תושייה, יוזמה, שליטה עצמית ואחוות רעים. להלן תאור המעשה: טוראי אורית טאפט הייתה בין הנפגעים בפעולת חבלה בכפר דרום. לאחר הפיגוע סייעה אורית בהגשת עזרה ראשונה וטיפול בפצועים. במעשיה אלה סייעה טוראי אורית להצלת חיים, ובפעולתה זו היוותה דוגמא אישית. עמי אילון, אלוף, מפקד חיל הים, אייר תשנ"ו מאי 1995.

 

סמל מאיה קופשטיין ז"ל
תיאור המעשה
: ביום א' ה- 22 בינואר 1995, כא' בשבט תשנ"ה, אירע פיגוע תופת רצחני בבית ליד. בפיצוץ הראשון נהרגו שמונה מחיילי צה"ל. החיילת מאיה קופשטיין ז"ל אשר שהתה במתחם הצומת, חשה עם שוך הפיצוץ הראשון למקום האירוע במטרה לסייע בחילוץ הפצועים הרבים שהיו מוטלים בזירת הפיגוע. בדרך פעולה זו נקטה סמלת מאיה קופשטיין ז"ל למרות ידיעות קודמות אשר הזהירו מפני פיצוץ נוסף, במהלך הטיפול בפצועים היא נהרגה בפיצוץ השני. על מעשה זה הוענק לה צל"ש אלוף לפי חוק העיטורים בצבא ההגנה לישראל תש"ל 1970. אלוף משה קפלינסקי, אלוף פיקוד המרכז, ינואר 2003.

 

סא"ל אורנה סרור, צל"ש אלוף בשנת 1996.



תשע הנשים הבאות זכו בצל"שים כמפורט, לא אושרו לפרסום פירוט המעשים.

 

סא"ל א. ח., צל"ש אלוף בשנת 1999 וצל"ש הרמטכ"ל בשנת 2002.

רס"ן ו. ע., צל"ש אלוף בשנת 1999 וצל"ש הרמטכ"ל בשנת 2000.

רס"ן בלה א., צל"ש אלוף בשנת 2000.

סגן ליאת מ., צל"ש אלוף בשנת 2003.

רס"ן ג. ש., צל"ש אלוף בשנת 2003.

א. מ. קיבלה צל"ש אלוף בשנת 2004.

מ. ג. קיבלה צל"ש אלוף בשנת 2004.

ר. פ. קיבלה צל"ש אלוף בשנת 2004.

ל. ל. קיבלה צל"ש אלוף בשנת 2004.


מלחמת לבנון השנייה

 

ד"ר מרינה קמינסקי

תיאור המעשה: בתאריך ה-13 ביולי 2006 הופעל גדוד הבוקעים לגזרת לבנון בעקבות חטיפת שני חיילי המילואים. קרפ"גית הגדוד, סגן מרינה קמינסקי, צוותה על גבי טנקבולנס במהלך מרבית ימי הלחימה. בתחילת הלחימה, עלה ספק בדבר מתן אישור למרינה להיכנס ללבנון כרופאה. לאחר מכן ניתן האישור ומרינה פעלה בכל הגזרות שבהם נלחם הגדוד: בינת- ג'בל, מיס-אל-ג'בל וקנטרה. מרינה נלחמה על כך כי תיטול חלק בלחימה, כשם שנוטלת חלק בכלל האירועים המבצעיים של הגדוד, ואכן כך היה. מרינה נטלה חלק במספר חילוצים, כולל באירועים מורכבים ביותר בהם נהרגו לוחמים ונפגעו רבים (בין היתר הקרב בבינת- ג'בל בתאריך 24-26.7.06). במהלך 33 ימי הלחימה טיפלה מרינה בעשרות פצועים, הן מהגדוד ובעיקר מקרב כוחות חי"ר (גולני ונח"ל) שפעלו בסמוך לגדוד. בכל תקופה זו שהתה מרינה בבטן טנק, בתנאים קשים, בצפיפות ובחום, וללא מחליף. מרינה לא ביקשה מנוחה, אלא להיפך היא דחפה להגיע למקומות המסוכנים ביותר, תוך נטילת סיכון עצמי, בסביבה "גברית" ונחשפה למראות קשים ביותר. בתאריך 13 לאוגוסט 2006, הותקף מגנן הגדוד בקנטרה. חרף המצב הקשה, פעלה מרינה ללא דופי, תוך שהיא מגישה סיוע רפואי למפעילי הטרקטורים, לחיילי עוצבת נשר והנח"ל ששהו בסביבת המגנן. מרינה רצה בין הטנקים והטרקטור הפגוע תחת אש, כדי לטפל בפצועים ולהצילם, באופן מרשים ביותר. מרינה הפגינה אומץ לב, נחישות, דבקות במשימה, רעות ומקצועיות כרופאה. על מעשיה אלה הוענק לה צל"ש אלוף. גד שמני, אלוף. מפקד פיקוד המרכז.

 

בין מלחמת לבנון השנייה למבצע צוק איתן

 

רב"ט אנסטסיה בגדלוב

תיאור המעשה: בי"ח באב תשע"א (18 באוגוסט 2011) נקלע אוטובוס של "אגד", שנסע בכביש מספר 12 ליד גבול מצרים, למארב של חוליית מחבלים שפתחה לעברו באש. מן הירי נפגעו חלק מנוסעי האוטובוס. רב"ט אנסטסיה, חובשת צבאית, הייתה בין נוסעי האוטובוס והחישה עזרה ראשונה לפצועים. בקור רוח ובנחישות דילגה בין הפצועים וסייעה לייצב את מצבם, תוך שימוש באמצעים מאולתרים שנמצאו במקום. חייו של אחד הנפגעים, שנפצע קשה, ניצלו הודות לחוסם עורקים שקשרה בברכו ובזכות לחץ עקיף שהפעילה על העורק ראשי בברכו השנייה. לאחר שהגיע כוח רפואי, הצטרפה החובשת לצוות והמשיכה ללוות את הפצועים בדרך לבית החולים. בבית החולים הבחינה שגם גפיה נפגעו מרסיסים במהלך הירי. באירוע זה הראתה רב"ט אנסטסיה בגדלוב יוזמה אישית ויצירתיות שהצילו חיים. אילן בוגר, תא"ל ראש להק כוח אדם ט' בניסן תשע"ב, 1 באפריל 2012.

 

רב"ט ש. ז.

תיאור המעשה:
 בתאריך ה' בתשרי התשע"ג (21 בספטמבר 2012) חדרה חוליית מחבלים משטח סיני למרחב הגבול המערבי של מדינת ישראל כשבכוונתה לבצע פיגוע רחב היקף כנגד חיילים בגזרה. חוליית המחבלים פתחה באש לעבר כוח אשר פעל בגזרה. חלק מחיילי הכוח נפגע מירי המחבלים והחלק האחר השיב באש. במהלך חילופי האש נהרג רב טוראי יהלומי ז"ל ולוחם נוסף נפגע באורח בינוני. בתחילת האירוע הובילה רב טוראי ש. ז., המשרתת כלוחמת בגדוד "קרקל", רכב כוננות למוצב קרוב. עם ההכרזה על האירוע ברשת הקשר סבה רב טוראי ש. ז. על עקבותיה, חתרה למגע והחלה לנוע מיוזמתה, לכיוון נקודת ההתקלות. עם הגעתה למקום ההתקלות היא ירדה מהרכב והתקדמה בריצה, תחת אש כבדה, לעבר המחבלים, במטרה לסכל את חדירתם לשטח ישראל. רב טוראי ש. ז. פנתה תחילה לבדוק את מצבו של רב"ט נתנאל יהלומי ז"ל. משהבחינה כי הלוחם ללא רוח חיים היא נתנה למפקדה, אות להמשיך בהסתערות לעבר המחבלים. במהלך ההסתערות, הרגה רב טוראי ש. ז. את אחד המחבלים ופצעה מחבל אחר. במעשיה, הפגינה רב טוראי ש. ז. ביטחון וכושר מנהיגות, היא פעלה במקצועיות ובאומץ תוך סיכון חיים ממשי למול חוליית מחבלים מיומנת ולא איבדהאת עשתונותיה בכל שלבי האירוע ובכך תרמה באופן משמעותי, ביחד עם מפקדה, סמל ראשון במילואים דוד אביצור, לסיכול הפיגוע ולמניעת חדירת המחבלים לשטח מדינת ישראל. רב טוראי ש. ז. הפגינה במעשיה מקצועיות, דוגמא אישית ואומץ לב תוך חירוף נפש. טל רוסו, אלוף מפקד פיקוד הדרום. יב' בטבת תשע"ג, 25 בדצמבר 2012.

 

 

סרן אור בן יהודה 

צל"ש מפקד פיקוד הדרום מוענק לסרן אור בן יהודה על שהראתה אומץ לב, דוגמא אישית, אחריות ורעות ביום רביעי, כ"ח בתשרי התשע"ה (22 באוקטובר 2014), הכריזה תצפית הנמצאת על הגבול הבינלאומי בין ישראל ובין מצרים על הפעלת נוהל שעניינו טיפול בגורמים חשודים המתקרבים לגדר הגבול. צוות לוחמים בפיקוד מפקדת מחלקה מגדוד קרקל נע במהירות על גבי שני כלי רכב ביטחון לאזור האירוע, אולם בטרם הגיעו הרכבים ליעדם התהפך אחד מהם וארבע לוחמים נפצעו. דקות ספורות לאחר מכן יצאו למקום רכב הפיקוד של מפקד הגדוד ורכב הפיקוד של מפקדת הפלוגה, סרן אור בן יהודה, למקום כדי להגיש עזרה לפצועים, בתוך כך, התקבל דיווח נוסף לפיו שלושה כלי רכב הנושאים כ-23 אנשים מצוידים בנשק ובאמצעים לחציית הגדר הגיעו אל הגדר מצידה המצרי. מפקדת הפלוגה, סרן אור בן יהודה, שהגיעה למקום התהפכות רכב מפקדת המחלקה, החליטה בקור רוח לפנות תחילה ולטפל בסכנה החדשה שהתעוררה - אפשרות לחדירה של מספר רב של מחבלים חמושים לשטח מדינת ישראל. כשהגיעה חבורת הפיקוד של מפקדת הפלוגה למקום, היא הורתה לנהגה לתפוס עמדה שולטת וירתה באוויר מנשקה האישי כדי לסכל את החדירה לשטח מדינת ישראל. לעבר החפ"ק נפתחה אש יעילה ממספר מוקדים מעברו המצרי של הגבול. סרן אור הורתה לחפ"ק שלה שכלל כוח קטן - נהג וקשר מ"פ, לתפוש עמדות יעילות ולהשיב אש לעבר מקורות הירי. לאחר מספר דקות של חילופי אש נפצע קשר המ"פ בידו. סרן אור פנתה לסייע לפצוע ובשעה שהיא ניסתה לטפל בו ולחלצו מהאש, נפצעה אף היא בזרועה. סרן אור זחלה אל רכב החפ"ק דיווחה על האירוע ובכך הפעילה את המערכת הגדודית, החטיבתית והאוגדתית. סרן אור בן יהודה שבה אל הפצוע ולעמדת הירי, המשיכה לנהל אש לעבר היורים, הרגה שניים מהם, פצעה נוספים והמתינה עד הגעת רכב הפינוי. סרן אור סירבה לקבל טיפול רפואי והורתה לטפל קודם בקשרה. רק לאחר שהגיעה למקום מפקד הגדוד ותפס פיקוד על האירוע, התפנתה סרן אור ובכוחות עצמה לעבר רכב הפינוי בסיוע כוחות נוספים הושבה אש לעבר החמושים ובסיום האירוע נמנו שישה מחבלים הרוגים ועוד עשרה פצועים. סרן אור בן יהודה הראתה במעשיה, על אף פציעתה בקרב, אחווה ומסירות לפקודיה, דוגמא אישית וקור רוח, עוצמה נפשית ונכונות לבצע את תפקידיה ואף מעבר לכך. בהערכה רבה שלמה (סמי) תורג'מן, אלוף מפקד פיקוד הדרום תשרי התשע"ו אוקטובר 2015

 

 

סמל ליחי מלכה 

צל"ש מפקד חטיבת בנימין מוענק לסמל ליחי מלכה על שהראתה דבקות במטרה וחתירה לניצחון, רעות ומקצועיות. סמל ליחי מלכה התגייסה לצה"ל בנובמבר 2014 ולאחר תקופה שבה הוכשרה כלוחמת חילוץ והצלה, הוצבה בגדוד "קדם" בפיקוד העורף. במהלך שירותה ביצעה את תפקידיה בהצלחה, תוך שהיא מפגינה רוח לחימה למופת. מספר ימים לפני קרות האירוע החל גדוד קדם לבצע פעילות מבצעית בחטיבת בנימין. ביום רביעי, ח' בחשון התשע"ו, 21 באוקטובר 2015, ביצעה חוליית לוחמים ולוחמות מגדוד קדם משימת סיור ותצפית בצומת "אדם" שבגזרת חטיבת בנימין. במהלך הפעילות נחלקה החוליה לשני כוחות: כוח אחד בפיקוד מפקדת החוליה וכוח נוסף של שתי לוחמות שאחת מהן הייתה סמל מלכה. שני כוחות המשנה ביצעו לסירוגין את משימות התצפית והסיור. בשעה 15:00 לערך, ביקשו שתי הלוחמות לבדוק את זהותו של אדם חשוד. בשעה שבדקו את החשוד, הגיח מאחורי הלוחמות מחבל מצויד בסכין ותוך זעקות התנפל על אחת מהן, דקר אותה בצווארה, פצע אותה והחל להימלט. רב-טוראי מלכה דרכה את נישקה האישי וירתה לעבר המחבל מספר כדורים שהחטיאו את מטרתם. בשלב זה אירע מעצור בנשק האישי. המחבל שהבחין בתקלה שהתגלתה בנשק, פנה לאחור, הניף את סכינו והסתער לעבר רב-טוראי מלכה שהצליחה בינתיים להתגבר על המעצור. רב-טוראי מלכה ירתה מספר כדורים לעבר המחבל והרגה אותו. לאחר מכן, פנתה רב-טוראי מלכה לעבר חברתה, נתנה לה טיפול רפואי תוך ביצוע פעולות מצילות חיים עד שלמקום הגיעו כוחות כוננות וכוח רפואה שטיפל בלוחמת הפצועה ופינו אותה לבית חולים. פעולתה המקצועית והמהירה של סמל מלכה בסיכול כוונת המחבל הונעה מתחושת אחריות ורעות ומנעה פגיעה משמעותית בה ובחברתה הלוחמת. סמל מלכה מגדוד "קדם" הראתה במעשיה, רוח לחימה, דבקות במשימה לאור המטרה, יוזמה והתקפיות. יובל גז, אל"ם מפקד החטיבה

 

 

 

 

 

סיכום

החברה הישראלית נמצאת בתהליך שנוי מהותי. יש הכרה רבה וגוברת לתרומתן ויכולתן של הנשים בכלל וביחידות הבטחון בפרט. נשים משרתות במגוון רחב ביותר של תפקידים כולל קרביים הן בצבא והן במשטרה. נשים דתיות שעד לפני שני עשורים ברובן לא התגייסו לשרות בצה"ל והעדיפו לשרת בשרות לאומי שהיה אמור להיות מותאם יותר לאורח חייהן מתגייסות ומתנדבות במספרים הולכים וגדלים לצה"ל ולתפקידים משמעותיים בו, חלקן זוכות לגיבוי מלא של רבני המכינות ובתי הספר שאליהם השתייכו ואחרות פשוט הולכות אחר צוו ליבן גם בניגוד לעמדת הרבנים. זוהי תופעה ייחודית בחברה הישראלית שמעצימה ללא כל ספק את מקומה של האישה בחברה הכללית. עדיין ניטש וויכוח נוקב האם נכון להגדיל את מספרם של הנשים ביחידות קרביות בצה"ל או במג"ב. המצדדים טוענים שזהו תהליך שלא ניתן לעצור אותו וכי יש לכבד את רצונם של הנשים בהגשמה עצמית ובתרומה לחברה. המתנגדים טוענים שהצבא מוריד את סוף היכולת שלו ומתאים אותו להבדלים הפיזיולוגיים של הנשים לעומת הגברים. מרבית המתווכחים לא עוסקים בעובדות אלא בעמדותיהם האישיות, מאבק זה מן הסתם ימשך עוד שנים לא מעטות. בעיני הדלת כבר נפתחה ועתה המאבק הוא מאבק מאסף. הדבר החשוב ביותר בעיני בהקשר זה הוא לשמור על בריאותן של הנשים שבחרו לשרת ביחידות קרביות בין בצה"ל ובין במג"ב, לבדוק היטב ובאופן אישי מי מתאימה לשרות תובעני פיזי ומי לא. בדיוק כפי שהצבא לא מגייס את כל הגברים (ואפילו לא את מרביתם) ליחידות קרביות שהן מעבר ליכולת הפיזית שלהם יש לפעול בדרך זהה לגבי נשים ובבקרה הדוקה יותר כי ההבדלים הפיזיולוגיים בין גברים לנשים מתקיימים ואין להתעלם מהם.

 

 

 



[1] ד"ר (סא"ל מיל.) עפר דרורי הוא מייסד אתר הגבורה ומנהלו. האתר מפרסם תוצאות מחקר של שנים המתקיים גם בהווה וכולל מידע על מקבלי צל"שים ועיטורים מקום המדינה ועד היום בצה"ל, במשטרה ובשאר כוחות הבטחון במדינת ישראל.

[2] בג"ץ 4541/94 אליס מילר נגד שר הביטחון ואחרים. https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%91%D7%92%22%D7%A5_%D7%90%D7%9C%D7%99%D7%A1_%D7%9E%D7%99%D7%9C%D7%A8



הוספת תגובה
  מגיב אנונימי
שם או כינוי:
חסימת סיסמה:
  זכור אותי תמיד במחשב זה

כותרת ראשית:
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה לטוקבק שלי
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה למאמר הזה